1. juli 2025

Ny ældrereform – samme gode hjælp

Ny ældrereform – samme gode hjælp

Har en borger fået hjemmehjælp i et eller andet omfang indtil nu, fortsætter det som hidtil. Eller rettere: den tildelte hjælp fortsætter som hidtil, men reformen medfører en væsentlig ændring for den, der modtager hjælp:

Hvis man i dag modtager hjælp, er hjælpen defineret ud fra behov og konkrete opgaver. Med ældrereformen er det naturligvis fortsat muligt at få hjælp til eksempelvis bad og rengøring. Fremover bliver det dog i højere grad muligt, at borger og medarbejder i fællesskab tilpasser hjælpen, så den tager udgangspunkt i det aktuelle behov og skaber størst mulig værdi i hverdagen:

- Det er nok den ændring, der bliver mest at mærke ude i hjemmene. Vi ved, at mange borgere gennem tiden har ønsket bedre muligheder for mere fleksibel hjælp – det kan vi give dem nu, siger Kirsten Bjerg, afdelingsleder i Myndighed, Sundhed og Omsorg.

For de borgere, som har brug for hjemmehjælp og anden pleje, gælder det stadig, at man skal visiteres til hjælpen. Man kontakter i så fald som altid visitatoren på telefon 9974 1758 mandag, tirsdag, torsdag og fredag mellem klokken 8 og 9.

Faste teams

Én af regeringens anbefalede måder at arbejde med ældrereformens principper er at organisere hjemmeplejen i faste, tværfaglige teams. Ældrereformen træder i kraft 1. juli 2025, men selve organiseringen i tværfaglige teams er et metodisk valg, der kræver grundig lokal tilpasning. Den anbefaling har man taget til sig i Ringkøbing-Skjern Kommune; fordi faste teams styrker kontinuitet, tværfaglig helhedsindsats og borgerinddragelse – som er tre af reformens centrale pejlemærker.

Det lokale arbejde med den model er derfor allerede sat i gang, og man forventer, at det kommer fuldt i mål i løbet af 2026.

- Når borgeren møder de samme kendte ansigter, skaber det mere tryghed og genkendelighed. Samtidig giver det medarbejderne bedre muligheder for at arbejde sammen om det, der giver mening for den enkelte borger, siger Lotte Boserup, områdeleder for Hjemmepleje og Akutfunktion.

I Sundhed og Omsorg gør de sig umage med, at overgangen til de nye tiltag i reformen bliver så glidende som muligt for borgerne:

- Vi glæder os til at arbejde endnu mere som ét samlet hold omkring hver borger. Selvbestemmelse og frihed er centrale værdier i reformen – og vi lægger vægt på, at det kan mærkes i samarbejdet i hverdagen, siger Lotte Boserup.

Jens Erik Damgaard er formand for Social- og Sundhedsudvalget, og han glæder sig over udsigten til den nye hverdag i ældreplejen:

- Ældrereformen falder fint i tråd med kommunens værdisæt med både frihed, fællesskab og bæredygtighed, som betyder så meget for os. Derfor glæder jeg mig over, at vi med reformen kan fortsætte det gode samarbejde, vi har med borgerne om at skabe den gode hverdag, siger han.

Alle modtagere af hjemmehjælp fra Sundhed og Omsorg får i løbet af august besked i e-boks eller pr. brev om, hvad reformen vil betyde for deres hverdag.