9. juli 2025

Dobbelt op på kommunal sprogundervisning i sosu-fagene

Dobbelt op på kommunal sprogundervisning i sosu-fagene

Social- og sundhedsassistent-elev Maria Savciuc og social- og sundhedshjælper-elev Halyna Kupchak er begge fra Ukraine og deltager i den ekstra sprogundervisning: "Jeg vil jo fortsætte med at udvikle mig," siger Maria Savciuk. Pressefoto.

 

"Det er op ad bakke."

"Han er indstillet til en plejebolig."

"Det kommer snigende."

Hvis man er fra udlandet og får et job i den danske hjemmepleje eller på et plejehjem, møder man mange talemåder og vendinger, der kan være svære at forstå. Men den sproglige forståelse er afgørende for både en god arbejdsdag for medarbejderne og for de ældre, som får hjælp.

Derfor søsatte Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune i foråret et pilotprojekt, hvor de tilbød to-sprogede social- og sundheds-elever ekstra sprogundervisning som en del af deres arbejdsuge.

- Vi har rigtig mange dygtige elever og medarbejdere, der er kommer hertil fra andre lande. De har bestået en del danskundervisning, inden de går i gang med uddannelsen og bliver ansat hos os, men vi har fundet ud af, at der alligevel er behov for mere undervisning i et dansk, som er relevant for deres arbejdsdag, siger Birthe Nyrup Dahl, der er uddannelsesansvarlig i Sundhed og Omsorg og fortsætter:

- Derfor prøvede vi i foråret at putte ekstra dansk-undervisning ind i deres uddannelse. Det viste sig at være en stor succes, og derfor er jeg glad for, at vi nu forlænger den del - og tilmed også giver endnu flere timer til det.

Vestjysk uden gebis

To af de elever, som er glade for undervisningen, er social- og sundhedsassistent-elev Maria Savcicuk og social- og sundhedshjælper-elev Halyna Kupchak, der begge er fra Ukraine og i oplæring på Centerparken i Videbæk.

- Det her er et rigtig godt tilbud. På sprogskolen lærer man jo ikke at forstå en vestjyde uden gebis, siger de.

Denne dag skal de gennemgå teksten "Otto skal på plejehjem". Teksten giver anledning til en god samtale om ordenes betydning - og alle ordene er relevante i forhold til kursisternes arbejdsdag.

- Det er udtryk, vi hører, når vi går på arbejde. Det er udtryk, som vi skal kende, for ellers kan det blive svært at være på arbejde, siger de.

Og selvom de har gået på forskellige dansk-kurser, er dagens kursister glade for den ekstra hjælp:

- Det kan være svært at forstå fagsproget, og det kan også være svært at forstå det, hvis de ældre mumler eller taler meget vestjysk. Derfor vil jeg gerne lære mere. Jeg vil jo gerne udvikle mig og blive bedre, siger Halyna Kupchak.

Maria Savcicuk bakker op. Hun ser masser af dansk tv og læser danske aviser, men:

- Her lærer vi fagsproget, og så er det en god mulighed for at blive bedre til dansk, mens vi også får et netværk af andre, der er i gang med uddannelsen.

fortsætter under billedet 

11 talemåder og vendinger som kan være svært at forstå hvis man kommer fra udlandet - men som er gode at forstå, hvis man arbejderi hjemmeplejen. Pressefoto

Godt tilbud fra VUC

Undervisningen bliver udbudt af VUC og foregår skiftevis i Ringkøbing og Skjern. Her er Hanne Vestergaard leder af VUC, og hun siger:

- VUC på UCRS har et rigtig godt samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og med mange virksomheder i kommunen. Vi har en fælles interesse i at hjælpe alle med at få de rette kvalifikationer til et godt arbejdsliv. Især inden for social- og sundheds-området, hvor der er mange to-sprogede medarbejdere, er det vigtigt, at man kan dansk i både tale og på skrift - kommunikationen med både pårørende og kolleger bliver forbedret, når man får mere undervisning.

I Ringkøbing-Skjern Kommune oplever flere virksomheder mangel på arbejdskraft, og overalt gøres der en stor indsats for at tiltrække medarbejdere og skabe en tilknytning til arbejdspladsen. En af indsatserne er at sikre, at medarbejdere kan dansk:

- Vi er glade for de mange tilbud, VUC har til at løfte de basale læse-, skrive- og regneudfordringer, som mange danskere og udlændinge oplever. Vi er derfor også glade for at have fået projektmidler, som vi kan bruge til at hjælpe på andre måder end de normale ordinære undervisningstilbud, som VUC har, siger Hanne Vestergaard.

På landsplan ser vi nu, at den ældre generation bliver større, mens de yngre generationer bliver mindre - det betyder, at der er rift om de unge. Alle brancher mangler kvalificeret arbejdskraft, og det gælder derfor om at "gøre sig lækker", så man kan tiltrække de dygtigste medarbejdere. Det gælder også i sundhedsfagene.

- Gennem årene har vi tilpasset vores uddannelse, så vi i dag tilbyder en meget respekteret og attraktiv uddannelse med god tid til fordybelse og dygtiggørelse, uden at eleverne er del af den daglige normering. Vi ser sprog-undervisningen som en naturlig del af den pakke, vi tilbyder nye elever. Udover sproget giver den dem nemlig også muligheden for at bygge et godt netværk, de kan bruge, både mens de er under uddannelse men i høj grad også, når uddannelsen er afsluttet og de begynder i job, siger Birthe Nyrup Dahl.

 

Fakta

  • På de nye forløb er holdene for både elever, faglærte og ufaglærte.
  • Der er mødepligt for to-sprogede social- og sundhedselever i oplæringsperioderne.
  • Som noget nyt bliver danskundervisningen det kommende år åbent for alle to-sprogede medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem.
  • Det kommende år bliver der dobbelt så meget danskundervisning som i år. Det er muligt pga. puljemidler i VUC.
  • Undervisningen foregår både i Skjern og Ringkøbing.
  • Overvejer du at gå i gang med en social- og sundhedsuddannelse, kan du læse mere HER 
  • Vil du søge en elevplads, kan du søge HER