Nationalpark-udvalg nedlægger sig selv - men fortsætter arbejdet
- Naturen er der jo heldigvis stadig.
Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra den nu forhenværende Nationalpark-udvalgsformand, Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester, Hans Østergaard.
Kommentaren kommer, efter at Nationalpark Skjern Å-udvalget i denne uge besluttede at opløse sig selv.
Det sker, fordi det landspolitiske fokus på naturnationalparker har skubbet evalueringen af de eksisterende fem danske nationalparker - og en efterfølgende udnævnelse af flere nationalparker - så langt ud i horisonten, at det ikke længere giver mening at forfølge idéen om en Nationalpark Skjern Å.
Samtidig er Skjern Å/Skjern Enge ikke blandt de områder, som miljøminister Lea Wermelin tidligere på foråret udpegede som naturnationalparker.
- Allerede da vi indsendte forslag til ministeren om en naturnationalpark ved Skjern Å, var vi opmærksomme på, at Skjern Enge ville være for våde til, at man kunne forsvare at have dyr på helårsgræsning i engene, siger Hans Østergaard.
Nyt råd
Nationalpark Skjern Å-udvalget blev nedsat i sommeren 2018 som et såkaldt §17, stk 4-udvalg – og dermed som et midlertidigt politisk særudvalg med det formål at arbejde for, at Danmarks sjette nationalpark skulle blive omkring Skjern Å, der er landets vandrigeste å.
Mens Nationalpark Skjern Å-udvalget på mødet onsdag blev opløst, var udvalgets medlemmer samtidig enige om at arbejde videre i et mindre formelt forum – sandsynligvis i form af et Skjern Å-råd.
- Vi vidste hele tiden, at der var en risiko for, at vi ikke ville komme igennem med ønsket om en Nationalpark Skjern Å. Men vi har også været enige om, at vi skal have et udbytte af de seneste tre et halvt års arbejde, at Nationalpark-udvalgets indsats ikke skulle være forgæves - og det synes jeg da heller ikke, at den har været, siger Hans Østergaard og forklarer:
- Med en nationalpark-udnævnelse ville vi komme på Finansloven og dermed få et årligt budget til både at fortælle omverdenen om vores helt unikke natur omkring Skjern Å og til at beskytte naturen og biodiversiteten i åen og deltaet. Nu forsøger vi ad andre veje at sikre balancen mellem benyttelse og beskyttelse af området.
Nye projekter
På sit foreløbig sidste møde fik Nationalpark Skjern Å-udvalget en gennemgang af en række lokale såvel som tværkommunale projekter omkring Skjern Å, som Skjern Å-rådet kan vælge at involvere sig i.
Et af dem er Projekt Ålandet, der sigter efter at skabe en vandresti langs hele Skjern Å - og et fokus på den historiske fortælling om åen og dens betydning for lokalsamfund langs bredden.
Projektet involverer alle de otte kommuner, der har tilløb til Skjern Å – eller som åen løber igennem på sin vej fra udspringet ved Tinnet Krat i øst og ud gennem floddeltaet til Ringkøbing Fjord i vest.
- Det er et utrolig interessant projekt, og da helt sikkert også noget, som vi nu vil engagere os i og bidrage til, siger Hans Østergaard.
Medlemmerne af det nu nedlagte Nationalpark-udvalg ventes også i samarbejde med lodsejerne at arbejde videre med at forbedre formidlingen om og adgangen til Skjernåens delta, hvor en vandresti på diget og et nyt fugletårn pt. er på kommunens tegnebræt.
Herudover vil Skjern Å-rådet blive involveret i klima- og lavbundsprojekter i Skjern Enge, hvor lokale lodsejere og Naturstyrelsen allerede arbejder på planer om at oversvømme Damsø-området.
Desuden arbejder lokale borgergrupper og kommunen igennem Helhedsplanen Skjern Tarm og det fælles visionære på at skabe nye stier og bedre tilgængelighed langs å-bredden og i engene mellem Skjern og Tarm – et projekt, der ligeledes blev præsenteret for Nationalpark Skjern Å-udvalget.
FAKTA:
Nationalpark Skjern Å-udvalget blev nedsat som et §17, stk 4-udvalg i juni 2018 med byrådspolitikere fra både Ringkøbing-Skjern og Herning Kommune, repræsentanter for Vestjysk, Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening foruden borgerrepræsentanter.
Udvalget skulle arbejde for, at Danmarks sjette nationalpark blev omkring Skjern Å.
Udvalget besluttede i denne uge at nedlægge sig selv og fortsætte i et mere uformelt forum.
Den Grønne Følgegruppe, bestående af repræsentanter for foreninger med interesse i Skjern Å, har løbende rådgivet udvalget. Foreningerne vil nu blive inviteret ind i Grønt Råd – og til fortsat at rådgive i arbejdet omkring Skjern Å.
På projektsiden for Nationalpark Skjern Å kan man læse mere om udvalgets arbejde: https://www.rksk.dk/om-kommunen/projektsider/skjern-aa
- 15. august 2024
Nu udvælger politikerne sol- og vindprojekter i Ringkøbing-Skjern Kommune - 14. august 2024
Kom til gadeteater ved verdensmålsgavlene - 27. august 2024
Fornuftig budgetaftale på plads i Ringkøbing-Skjern Kommune - 7. august 2024
Pas på skolebørnene i trafikken - 29. august 2024
Nr. 1 i ny erhvervsvenlighedsundersøgelse - 23. august 2024
Nu bliver Fjordparken i Stauning til en blind boligvej