3. maj 2018

Pallekasser afhjælper affald på stranden

Pallekasser afhjælper affald på stranden

Katrine Kock Frandsen går dagligt lange ture ved stranden i Hvide Sande. Det har hun gjort, siden hun flyttede til byen for fire år siden. Havet og stranden fylder meget i hendes liv, og hun er en ivrig surfer og arrangør af surferevents.

- Derfor gør det også ekstra ondt i hjertet, når jeg finder affald på stranden, siger hun:

- Det er så ubeskriveligt meget bedre at opleve stranden og naturen uden plastik i vandkanten. Jeg prøver at samle lidt affald, når jeg går en tur på stranden og i naturen. Det er ligesom mit daglige bidrag. Livet i havet lider under marint affald, og kan jeg være med til at gøre en forskel, gør jeg det gerne. Det er i hvert fald min motivation til at have en pose med i lommen, når jeg går på stranden.

Den frivillige indsats spiller en stor rolle

Selvom Ringkøbing-Skjern Kommune står for at rydde strandene for marint affald året rundt, så er mængden af affald i havet efterhånden så massiv, at der i stigende grad er brug for, at frivillige giver en hjælpende hånd.

På lørdag den 5. maj markeres Nordisk Strandrydder Dag 2018 på Hvide Sande Sydstrand. Kampagnen, der finder sted i hele Norden og på Grønland og Færøerne, og støttes økonomisk af Nordisk Råd, opfordrer til, at man møder frivilligt op og i fællesskab får ryddet stranden. På Nordisk Strandrydder Dag 2017 blev der indsamlet ni kubikmeter affald langs Vestkysten. Når mængden på den ene dag trods alt ikke er større, hænger det sammen med, at kampagnen begynder allerede i starten af april, at der lokalt arrangeres strandryddedage – og at kommunerne op og ned ad kysten efterhånden opstiller affaldsindsamlingskasser, så strandgæster året rundt kan komme af med det affald, de har indsamlet.

Initiativet med affaldsindsamlingskasserne startede for to år siden i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor der blev opsat pallekasser, der flittigt benyttes af strandgæster. Kasserne bliver tømt af kommunens Vej- og Parkafdeling og har vist sig at være en stor succes.

- Vi er rigtig glade for at understøtte det frivillige initiativ, der blomstrer både blandt de lokale borgere og blandt vores mange turister, siger Søren Frederiksen, udviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Katrine Kock Frandsen har også bemærket pallekasserne og synes, de er en rigtig god ide:

- Pallekasserne bliver virkelig brugt. Det kan jeg se, når jeg går på stranden. Og jeg kan godt forstå det, for det er meget nemmere for mange at indsamle affald, når man ved, at man kan komme af med det igen, siger hun.    

Gode erfaringer fra Ringkøbing Skjern spreder sig

De gode erfaringer med pallekasserne i Ringkøbing Skjern kommune har inspireret til lignende løsninger i flere af de andre vestjyske kommuner, som er med i Nordisk Strandrydder Dag kampagnen.

- Vores fornemmeste opgave i Hold Danmark Rent er at sprede de gode ideer og lade disse komme andre til gavn. Derfor har vi valgt at gøre pallekasserne til et element i dette års strandkampagne, siger Anette Juul, projektleder hos Hold Danmark Rent.

- Pallekasserne er meget lavpraktiske og de synliggør et system, som man nemt bliver en del af. Men de er samtidig også med til at øge bevidstheden om problemstillingen med affald i vores have lige præcist der, hvor vi har mest brug for det, tilføjer hun.  

 

FAKTA

Nordisk Strandrydder Dag 2018 er egentlig en kampagne, der løber fra begyndelsen af april og til slutningen af maj. Kampagnen markeres officielt lørdag den 5. maj 2018 på Hvide Sande Sydstrand fra kl. 10.00 til 13.00, hvor alle er velkomne til at være med til strandrensning.

Formanden for Ringkøbing-Skjern Kommunes Teknik- og Miljøudvalg John G. Christensen åbner arrangementet kl. 10.00, og der er vil der være kaffe og kolde drikkevarer til alle, der giver en hånd med ved strandrensningen.
Mødested: Westwind Surfcafé, Tungevej 8, 6960 Hvide Sande

Nordisk Strandrydder Dag 2018 er en kampagne under Hold Danmark Rent, der gennemføres sammen med de øvrige nordisk lande samt Grønland og Færøerne.

I Danmark deltager 8 kommuner: Varde, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig, Thisted, Jammerbugt, Hjørring og Frederikshavn.

Hvert år skyller der anslået 1000 tons marint affald ind på den Jyske vestkyst.

I Ringkøbing-Skjern Kommune fjernes der årligt 200-400 tons affald på strandene. Et arbejde, der koster kommunekassen op imod 1,5 mio. kroner.

Ringkøbing-Skjerns Kommunes kystlinje er 52 km på vestkystsiden og 100 km langs Ringkøbing Fjord.