24. august 2018

Fornuftigt budget med historisk højt anlægsniveau

Fornuftigt budget med historisk højt anlægsniveau

Et enigt byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune har netop indgået en aftale om budgettet for 2019. Med budgettet fastholdes de markante serviceløft, der er gennemført de senere år, ligesom der er skabt plads til tiltrængte anlægsinvesteringer

2018 har været et godt år i Ringkøbing-Skjern Kommune. En af landets absolut laveste ledighedsprocenter, et bidrag til Danmarks samlede BNP på 18 procent over landsgennemsnittet og en position som Region Midtjyllands tredjestørste erhvervskommune er blot nogle af de gode historier, der har karakteriseret kommunen. Hertil kommer den seneste opgørelse af turismeforbruget i Danmark, der placerer Ringkøbing-Skjern Kommune som landets 4. største turistdestination kun overgået af København, Aarhus og Aalborg.

Derfor var det også med en vis forbløffelse, at byrådet efter sommerferien kunne møde ind til en budgetsituation, hvor bl.a. regeringens skattereform havde reduceret kommunens økonomiske ramme med omkring 40 mio. kroner.

- Det har naturligvis været en udfordring, og vi mangler stadig en fornuftig forklaring på, hvordan vi kan miste så stort et beløb, når løftet var, at kommunerne ville blive kompenseret for skattereformen krone til krone. Når det er sagt, så er jeg stolt over det budgetforlig, vi nu fremlægger. Jeg er samtidig glad for, at det er et enigt byråd, der fremlægger budgettet. Vi har haft et godt og konstruktivt forhandlingsklima, og det sender et vigtigt signal til vores borgere og erhvervsliv om, at alle i byrådet ønsker at tage ansvar for at udvikle kommunen, siger borgmester Hans Østergaard, og fortsætter:

- Der er skabt et budget, der ikke kun er fornuftigt, men som vi også vil noget med. Vi er lykkedes med at fastholde de markante serviceløft, der er gennemført de seneste par år på blandt andet børne- og familieområdet samtidig med, at vi har kunnet prioritere den forebyggende indsats og undgå besparelser på vores ældrecentre. Vi har også kunnet prioritere et anlægsbudget, der faktisk er historisk højt.

Bag anlægsbudgettet på 143,5 mio. kr. for 2019 gemmer sig en række nødvendige investeringer i kommunens ejendomme og veje. Også Skjernåskolen, der i en årrække har kæmpet med pladsmangel, er sammen med Ringkøbing Svømmehal med på listen over anlægsinvesteringer.

- Anlægssiden har været presset, og det tager vi nu konsekvensen af. Vi har en række værdier, herunder vores veje og bygninger, som skal vedligeholdes. På længere sigt er det økonomisk fornuftigt, og selvom det lige nu går godt, skal vi stadig tænke langsigtet. Derfor har vi i byrådet også givet hinanden hånd på, at vi til efteråret skal kigge hele indtægtssiden igennem, så vi på en ordentlig måde kan imødegå de kommende års budgetter, siger Hans Østergaard.

På driftsbudgettet kan følgende initiativer fremhæves:

  • En offensiv virksomhedskonsulent, der skal styrke og samle kommunens indsats i forhold til at tiltrække nye virksomheder til området.
  • Kommunens kulturpulje øges med 300.000 kr., hvilket er mere end en fordobling.
  • Bag Facaden, en gratis psykolog- og terapeuthjælp til unge, gøres permanent og ordningen udvides, så den gælder for unge mellem 13 og 25 år
  • Styrkelse af kommunens kommunikationsindsats gennem annoncering i Videbæk Spjald Ugeavis
  • Ansættelse af psykolog til PPR, der skal nedbringe ventetiderne på udarbejdelse af Pædagogisk Psykologiske Vurderinger af børn og unge
  • Prioritering af projektet Cool Kids, hvor børn og unge med angstlidelse får hjælp.
  • Styrkelse af 0-6 års-området med 1,5 mio. kr.
  • Borgerbooking i Tandplejen, der skal gøre det lettere at booke tid.
  • Der tilføres midler til klippekort-ordningen til modtagere af hjemmehjælp.
  • Øget indsats til arbejdet omkring unge, der vokser op i familier med misbrug.

På anlægsbudgettet kan følgende initiativer fremhæves:

  • Der er afsat 4,3 mio. kr. til at løse pladsproblemerne på Skjernåskolen .
  • En pulje på 7 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget, hvoraf de 4 mio. kroner prioriteres til asfalt.
  • Etablering af 26 almene boliger i Svinget/Nygade i Skjern
  • Prioritering af ny indsats for affaldssortering, hvor der skal sorteres mere ved huset.
  • Anlægstilskud på 2,5 mio. kr. til Stauning Lufthavn. Midlerne frigives, når der foreligger en fornuftig og langsigtet forretningsplan.
  • 800.000 kr. til at rejse en mobilmast i Stadil, der ifølge undersøgelser er kommunens mest markante mobilhul.

Gruppeformand Søren Elbæk (A)

- Vi er utrolig tilfredse med, at det er et samlet byråd, der står bag budgetforliget. Det sender et vigtigt signal om et byråd, der, trods alvoren i den trængte økonomi, vil noget mere med vores kommune. Et byråd, der vil vækst, udvikling og bosætning, og som arbejder for at styrke velfærdsområderne. Vi er godt tilfredse med, at vores forslag om at styrke den forebyggende indsats for 0-6 årige er blevet tilgodeset. Vi kunne godt have ønsket os et endnu større fokus, men den ændrede økonomiske situation efter sommerferien var også et parameter. Det er et langt sejt træk, og det, at vi med dette forlig kan støtte projekter, som hjælper nogle af kommunens allermest sårbare børn, er et vigtigt skridt fremad. På anlægssiden glæder jeg mig over, at byrådet nu endegyldigt har givet et signal om, at vi vil Stauning Lufthavn. Vi har reserveret pengene, så de kan frigives, når der foreligger en fornuftig og langsigtet forretningsplan. Og så ærgrer vi os over, at vi endnu en gang ikke har kunnet finde et flertal for at reducere antallet af byrådsmedlemmer fra 29 til 27.

Gruppeformand Kristian Andersen (K)

- Vi har haft en god budgetkonference, hvor der både er blevet givet og taget. Vi kunne måske godt have tænkt os, at der var initiativer fra Vækstpuljen, der ikke var kommet med i det endelige forlig, men overordnet set er vi godt tilfredse. Vi er blandt andet lykkedes med, at finde midlerne til at ansætte en psykolog til PPR, der skal nedbringe ventetiderne. Initiativet Bag Facaden, der er en anonym og gratis psykolog- og terapeuthjælp til unge, gør vi permanent, ligesom vi udvider ordningen, så den gælder for unge mellem 13 og 25 år. Vi er også glade for, at det er lykkedes at finde midler, så vi kan fortsætte ordningen, hvor pengene følger barnet. Det betyder, at forældre også fremadrettet kan få tilskud til at passe deres egne børn, hvilket er til gavn for en lang række familier, der får en mindre stressende hverdag.

Gruppeformand Kristian Bøgsted (O)

- Der er skabt et fornuftigt forlig, hvor økonomien hænger sammen. Det skyldes ikke mindst, at alle partier er gået til forhandlingerne med et realistisk udgangspunkt, og det vil jeg gerne kvittere for. I DF er vi særligt glade for, at det er lykkedes at fjerne nogle ellers budgetterede besparelser på Social- og Sundhedsområdet, hvor besparelserne bl.a. ville ramme kommunens ældrecentre og hjemmepleje. I stedet har vi tilført området nogle hårdt tiltrængte ressourcer. På trods af, at vi uventet mistede 40 millioner kr. hen over sommerferien, synes jeg, der er opnået et robust budget.

Gruppeformand Pia Vestergaard (F)

- Vi er nået frem til et godt resultat, og jeg vil gerne anerkende en god forhandlingsproces, hvor hele byrådet har taget ansvar. Hvis jeg skal pege på nogle af de initiativer, vi har været særligt optaget af, så har udvidelsen af initiativet Bag Facaden, så tilbuddet fremadrettet omfatter børn og unge fra 13 og op til 25 år, været vigtig. Vi er også glade for, at det er lykkedes at pille rammebesparelserne på kommunens ældrecentre og hjemmepleje ud af budgettet, ligesom det er lykkedes at skabe en økonomisk ramme til en tidlig forebyggende indsats. Her ser vi frem til, at Børne- og Familieudvalget fremlægger en række gode og sammenhængende løsninger, så vi i endnu højere grad kan hjælpe kommunens sårbare børn og unge. Med budgetforliget har vi også fundet rum til at støtte Teatret OM, så vi kan styrke den internationale teaterfestival Ur-Nat, der holdes hvert tredje år.

Gruppeformand Jesper Lærke (J)

- Vi gik ind til dette års forhandlinger på baggrund af nogle rigtig fornuftige budgetter for både 2017 og 2018, hvor det var lykkedes det tidligere byråd at lave en række vigtige løft af kommunens service. Generelt, så er jeg måske en smule overrasket over, hvor få midler vi som byråd sidder og diskuterer om, særligt når det holdes op imod kommunens samlede budget på 3,6 mia. kroner. Det lyder dog til, at vi har fået skabt et samlet budget, som der er tilfredshed med, og jeg er personligt rigtig glad for, at byrådet har turdet prioritere den forebyggende indsats. Selvom ressourcerne er begrænsede, så er jeg ikke i tvivl om, at hvis de bliver brugt på den rigtige måde kan hjælpe en masse mennesker.

Lennart Qvist (løsgænger)

- Vi har vedtaget et rigtigt fornuftigt budget, der er i balance, både i forhold til kommunens økonomiske virkelighed og i forhold til at skabe udvikling. Jeg hæfter mig især ved, at vi har besluttet at styrke 0-6 års-området. Her er det vigtigt, at vi har et særligt fokus på de sårbare familier. Med den rigtige indsats kan vi hjælpe nogle af dem, der trænger mest. Samtidig er jeg meget tilfreds med, at vi undgår rammebesparelser på vores ældrecentre og hjemmeplejen, at vi får mulighed for at hæve serviceniveauet ved linnedskift, og at vi får tilført ekstra midler til klippekortsordningen.

Gruppeformand Jakob Agerbo (V)

- Vi kommer ud med et godt og ansvarligt budget uden betydelige besparelser, hvilket man godt kunne have frygtet med tanke på den økonomiske udvikling, vi oplevede hen over sommerferien. Vi er i stedet endt ud med et budget, hvor der også har været plads til nye tiltag. Vi kan bl.a. fremhæve prioriteringen af hele 0-6 års-området og målet om at nedbringe ventelisten på psykologbetjeningen for børn i folkeskolen, som eksempler på gode og forebyggende tiltag. Vi skal også hæfte os ved anlægsbudgettet, hvor vi med over 140 mio. kr. har valgt at prioritere kommunens veje, bygninger og andre nødvendige projekter. Det er en investering, der på sigt vil lønne sig. Jeg er også glad for, at vi har prioriteret en offensiv kommunal virksomhedskonsulent, der skal styrke og samle kommunens indsats i forhold til at tiltrække nye virksomheder til området.

Bilag
Se resultatopgørelsen for budget 2019-2022
Se oversigt over nye tiltag
Se oversigt over anlægsprojekter
Se oversigt over anlæg for Genbrug og Renovation
Se oversigt over DUT-sager