27. december 2019

Årets Landsby fejrer ny titel

Foto fra Nationalpark Skjern Å-fotokonkurrencen

Julen kom tidligt til Stauning i år. Allerede den 16. december fik landsbyens initiativrige og engagerede beboere den første julegave, da titlen som Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune tilfaldt den driftige landsby ved fjorden.

3. januar fejres titlen med champagne og kransekage på pladsen foran købmanden. Stedet er – udover at være byens midtpunkt – også et næsten symbolsk nedslag på, hvad lokalt initiativ, frivillige ildsjæle og godt med knofedt kan føre til.

Lokalt initiativ og virkelyst har nemlig fået genåbnet den lokale købmandsbutik, efter at byens Brugs lukkede. Ud over arbejdskraft og tid har de lokale beboere i Stauning også skudt finansiering i den nye dagligvarebutik.

Butikken og engagementet bag var netop et af de lokale engagementer, som de Lokale Aktions Grupper (LAG) i Lemvig og Ringkøbing-Skjern Kommune lagde vægt på i udpegningen af Stauning som Årets Landsby, ligesom genåbningen af byens lukkede plejehjem vejede tungt. Plejehjemmet drives nu som friplejehjem med en meget aktiv lokal støtteforening.

- Stauning er et rigtig godt eksempel på en lille landsby med store projekter – og et godt eksempel på, hvad en landsby i 2020 skal kunne tilbyde moderne familier, der gerne vil bo i et stærkt, velfungerende og trygt lokalsamfund, siger også formanden for Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, Torben Hjøllund Mortensen.

Penge til udvikling

Den 3. januar overrækker han på vegne af Landdistriktsrådet en anerkendelse på 25.000 kr. til Stauning. Med titlen som Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune følger også indstillingen som kommunens kandidat til Region Midtjyllands Landsbypris 2020. Regionsrådet træffer afgørelse til foråret, og løber Stauning også med sejren her, vil det indløse endnu 150.000 kroner til udvikling i landsbyen.

Torben Hjøllund Mortensen peger på, at Stauning dels i egen kapacitet og dels i kraft af landsbyklyngesamarbejdet Friskvind har formået at gribe de muligheder, der viser sig, ligesom byen har haft en forbilledlig evne til at tilpasse sig nye tider og omstille sig i takt med udviklingen.

- Landsbyernes eksistensgrundlag og formål er ikke længere det samme, som dengang de blev grundlagt – og den udvikling har Stauning forstået at fange og formået at omstille sig efter

- Stauning har nogle stedbundne kvaliteter, der udgør byens DNA, som f.eks. havnen og lufthavnen, og sammen med jazz-festivalen har Stauning Whisky og Lowlands sat byen på danmarkskortet – og verdenskortet.

- Men Stauning har også vendt kurven, så der nu er befolkningstilgang, hvilket er et væsentligt kriterie for at blive kåret som Årets Landsby. Og borgerne i Stauning har en idérigdom og et engagement, der betyder, at de sætter sig store mål – og at de når de mål, de sætter sig, hvad enten det er Energiklubben, der formår at få opstillet ladestander til el-cykler og mobiltelefoner, eller det er skolen, der henter børn ind udefra og derved vender udviklingen med elevnedgang, forklarer Torben Hjøllund Mortensen.

 

FAKTA:

Titlen som Årets Landsby fejres på pladsen foran købmanden den 3. januar kl. 15.00.

Alle er meget velkomne til at deltage.

 

 

Læs om offentliggørelsen af Stauning som Årets Landsby her: https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/december/stauning-er-aarets-landsby​​