17. december 2019

Stauning er Årets Landsby

Åbningen af købmandsbutikken i nov. 2019. Foto: Poul Nystrup Christensen

Lokalt initiativ og virkelyst har fået genåbnet købmandsbutikken og plejehjemmet; skolen henter børn ind udefra - og sammen med jazz-festivalen har verdenskendt spiritusproduktion sat byen på landkortet. Derfor udnævnte LAG i Lemvig og Ringkøbing-Skjern Kommune mandag Stauning til Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Fra Ringkøbing-Skjern Kommunes geografiske område bliver det i år Stauning, der indstilles som kandidat til Region Midts landsbypris 2020. Det er den logiske følge af, at LAG (Lokale Aktions Grupper) i Lemvig og Ringkøbing-Skjern mandag udpegede landsbyen ved fjorden til Årets Landsby i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Og det er ikke en helt ufortjent titel, for Stauning er en landsby med gang i mange ting, siger Poul Nystrup Christensen, LAG-koordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han peger på, at engagerede frivillige har lagt både penge og kræfter i at få genåbnet den lokale købmandsbutik, efter at byens Brugs lukkede.

- I denne proces har lokale ildsjæle lagt et kæmpe arbejde, og der er også skabt lokal finansiering til den nye butik, fortæller han.

Også plejehjemmet, som på et tidspunkt blev lukket, er genåbnet og drives nu som friplejehjem, hvor en meget aktiv støtteforening bidrager til det lokale engagement. Og da børnetallet faldt i Stauning, tilbød skolen at hente børn uden for distriktet, hvilket viste sig at være en rigtig god idé; i dag har Stauning Skole 132 elever.

Også på erhvervsfronten er landsbyen begunstiget af lokale ildsjæle, som har skabt erhvervseventyr som Stauning Whisky og Lowlands. Sammen med den årlige Jazz-festival, der trækker store navne inden for genren til havnen i Stauning, skaber de liv i byen, masser af omtale og gode turistindtægter.

- Ved udvælgelsen af kandidaten til Årets Landsby 2020 er der netop lagt vægt på denne lange række af resultater. De gode folk i Stauning nøjes ikke med at planlægge aktiviteterne – de gennemfører dem og kommer i mål med dem, siger Poul Nystrup Christensen og tilføjer:

- Den slags kommer ikke af sig selv. Det kræver, at man ser mulighederne og får opbakning fra den lokale befolkning. Det kræver også flid og offervilje, når idéerne skal føres ud i livet. Alt det har Stauning præsteret, og det gør dem til en værdig kandidat til Landsbyprisen.

Som Ringkøbing-Skjern Kommunes kandidat til prisen vil Stauning modtage en anerkendelse fra Landdistriktsrådet på 25.000 kr. Markeringen heraf finder sted efter nytår.

Som kandidat fra Ringkøbing-Skjern Kommune deltager Stauning sammen med andre landsbyer fra Region Midt i konkurrencen om at blive Årets Landsby 2020. Regionsrådet træffer afgørelse til foråret, og løber Stauning også med sejren her, vil det indløse endnu 150.000 kroner til udvikling i landsbyen.