2. februar 2023

Lysfestival vil oplyse vintermørket med vedvarende energi

Foto: Paul Erik Fabricius. Lyskunst af Stefano Di Buduo

Powered by Vestas! Så kort kunne det formuleres, hvis Ringkøbing-Skjern Kommunes lysfestival Vinterlys skulle bøjes i neon.

Dét skal den ikke, men årets lysfestival skal samle anerkendte lyskunstnere fra ind- og udland i Fredskoven i Skjern og lyse op i vintermørket fra den 18.-25. februar. Og i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ikke bare er hjemstavn for vindenergi-virksomheden Vestas men også bærer den fornemme titel ”Danmarks Klimakommune nr. 1”, skal det – naturligvis - ske ved brug af vedvarende energi.

- Vi har fået lov at låne et batteri af Vestas med kapacitet til hele festivalen. Det betyder, at Vinterlys bliver den første lysfestival i verden, der kan køre på vedvarende energi – og det betyder, at det klima- og bæredygtighedsfokus, vi allerede havde ved sidste års lysfestival, bliver skærpet, fortæller Dina Abu Hamdan, der er kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune og kunstnerisk leder af Vinterlys-festivalen.

- I Vestas’ arbejde med at skabe en bæredygtig verden spiller elektrificering med grøn energi en nøglerolle. Derfor er vi er glade for at kunne hjælpe Vinterlys med vores demonstrator-batteri, der er opladt ved Vestas’ testvindmøller i Lem Kær, siger Lars Christian Christensen, chef for lagring og energiløsninger i Vestas’ innovationsafdeling.  

Lyskunst i naturen

Udover at byde de besøgende på grønne lysinstallationer i alle farver favner Vinterlys også naturen i Fredskoven. 

Ringkøbing-Skjern Kommune kalder sig Naturens Rige, og netop naturen danner kulissen, når lysfestivalen endnu engang blænder op for lyskunstoplevelser i verdensklasse.

- Under Vinterlys transformeres skoven til et interaktivt lys-landskab med skræddersyede installationer, som omdanner anlæggets mange små rum og stier til en sanselig, magisk og visuelt spektakulær oplevelse, forklarer Dina Abu Hamdan.

Sidste års vinterlysfestival i Alkjær Lukke i Ringkøbing trak tæt på 15.000 besøgende, der bl.a. kunne høre og se træerne hviske, opleve lyd- og lysinstallationer i en kæmpe rododendronbusk og se fluorescerende svampe lyse op i skovbunden. 

 

FAKTA:

Lysfestivalen Vinterlys afholdes for anden gang i Naturens Rige, Ringkøbing-Skjern Kommune den 18.-25. februar 2023. Festivalen flytter geografisk rundt i kommunen, men afholdes i naturen – i 2023 i Fredskoven i Skjern. Der er gratis entré.

Et demonstrator-batteri fra Vestas sørger for, at lysfestivalen lyser op i vintermørket udelukkende ved brug af vedvarende energi.

Batterikonceptet består af en 20-fods-container med 36 separate batterier af den samme type, som bruges til elektriske køretøjer.

Batterikonceptet har en kapacitet på 1MW / 1MWh

Batterierne oplades ved en transformerstation ved Vestas’ testvindmøller ved Lem Kær i nærheden af Ringkøbing i Vestjylland.

Følg Vinterlys på Facebooksiden https://www.facebook.com/vinterlysrksk/

Foto: Paul Erik Fabricius. Lyskunst af Stefano Di Buduo