9. januar 2023

Frivilligbasarer skal hjælpe foreninger med at rekruttere nye frivillige

Frivilligbasarer skal hjælpe foreninger med at rekruttere nye frivillige

Vi hører det igen og igen fra foreningslivet: Det er svært at finde frivillige. Den udfordring vil kommunens frivilligkoordinator Emil Sloth Sig og Frivilligvest gerne hjælpe med at løse, og de inviterer derfor til hele tre frivilligbasarer, hvor foreninger og kommende frivillige kan mødes.

Basarerne finder sted lørdag den 25. marts i Hvide Sande, lørdag den 15. april i Ringkøbing og lørdag den 6. maj i Videbæk.

Det kræver forberedelse at rekruttere frivillige

Ringkøbing-Skjern Kommune har før afholdt frivilligbasar med foreningslivet, og det har i flere tilfælde båret frugt. De foreninger som lykkes med at finde nye frivillige har vist sig at forberede sig på en ganske særlig måde – og deltagere på de kommende basarer opfordres derfor til at følge de gode eksempler.

Forberedelse til basaren kan være, at foreningen er klar til at fortælle de potentielle frivillige:

  • Hvem der får gavn af deres arbejde
  • Hvilke kompetencer og gode oplevelser man får som frivillig hos den pågældende forening

Foreningerne skal være klar til at præsentere et 1-3 måneders "praktikforløb", som tilhørerne kan skrive sig op til for at prøve at være frivillig i den enkelte forening.

- Det er vigtigt, at de fra foreningerne kan fortælle om nogle af de konkrete opgaver, som deres frivillighed indebærer. Det kan nemlig være svært for en potentiel frivillig at tage stilling til, om de vil være frivillige, mens det i mange tilfælde er nemmere at forholde sig til, om man måske vil ”gå en tur med Aage hver anden tirsdag,” siger Emil Sloth Sig, frivilligkoordinator, Ringkøbing-Skjern Kommune

En del af forberedelserne til en frivilligbasar er også at forenings-repræsentanterne skal være tydelig om, hvad man skal kunne for at løse opgaven, og så skal man kunne ”overbevise tilhørerne om, at de har, hvad der skal til.

- Hvis frivilligopgaven kræver noget særligt, så tilbyd, at man som frivillig får mulighed for at blive oplært til at kunne løse denne opgave, siger Emil Sloth Sig.

Der er god basis for, at foreningerne kan finde nye frivillige ved de tre basarer. Undersøgelser har vist, at hele 79 procent af borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er åbne for at engagere sig (mere) i frivilligt arbejde.

- Det der kan motivere dem til at lave (mere) frivilligt arbejde er, at det er en sag, de brænder for, at de får et socialt netværk ved at være med, og at de bliver spurgt personligt, om de vil være med. Det viser vores borgerpanelundersøgelse, siger Emil Sloth Sig.

 

Fakta:

  • Se borgerpanel-undersøgelsen om borgernes syn på frivilligt arbejde her.
  • Frivilligbasarerne foregår lørdag den 25. marts i Hvide Sande, lørdag den 15. april i Ringkøbing og lørdag den 6. maj i Videbæk
  • Interesserede foreninger tilmelder sig ved at skrive til emil.sig@rksk.dk eller ringe på mobilnummer 2090 2686. Af hensyn til forplejning skal man skrive, hvor mange der kommer fra foreningen.
  • Hver basar har plads til 25 forskellige foreninger fra lokalområdet.
  • Hvis man som forening ikke selv kan deltage, er det muligt være repræsenteret ved at gå sammen med lignende foreninger og deles om en stand.