15. juni 2017

Food Battle om fremtidsmad plus vestjysk kultur og natur er blandt kommunens indspark på Folkemødet

Food Battle om fremtidsmad plus vestjysk kultur og natur er blandt kommunens indspark på Folkemødet

Ringkøbing-Skjern Kommune sætter de vestjyske styrkepositioner til debat, når politikere, meningsdannere og samfundsinteresserede borgere mødes til Folkemøde på Allinge Havn på Bornholm torsdag til søndag.

Det er ikke kun sprøde, lækre råvarer, der har rødder i den vestjyske muld. Det har også musik af høj kvalitet og et tæt knyttet civilsamfund med verdens højeste tillid og hang til frivilligt arbejde. Alt sammen indrammet af en natur i verdensklasse, der tiltrækker flere hundredtusinder af turister årligt.

Men hvordan skal turismen udvikles, så den både tager højde for den natur og de oplevelser, som turisterne kommer efter, og hvordan kan råvarer med lokalt islæt være med til at give svar på en truende fremtidig fødevaremangel? Med udgangspunkt i de lokale styrker skal fem events på skonnerten Folkeskibet fremhæve de vigtigste potentialer i det vestjyske dna. Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, er ikke i tvivl om, hvad der skal fremhæves på folkemødet, og hvorfor kommunen deltager:

- På Folkemødet er der samlet et kraftfelt af beslutningstagere, meningsdannere og samfundsinteresserede borgere. Netop i disse omgivelser vil vi gerne sætte vores unikke kvaliteter på dagsordenen og få skabt en debat med udgangspunkt i emner, hvor vi i den grad har noget at byde ind med, om det er naturbeskyttelse versus benyttelse, hvad vi skal spise i fremtiden eller hvad der gør, at verdens højeste tillid er målt netop hos os.

Foreningen FOLKESKIBET sejler igen i år den tremastede skonnert Folkeskibet til Bornholm. På ydermolen på Allinge Havn danner skibet rammen om en række vestjyske events med en række forskellige værter, her i blandt kommunen.

 

Program

Torsdag d. 15. juni kl. 18-19:Kan forenings-danmark bidrage til velfærden?

DBU og kommunen diskuterer fælles snitflader for det gode liv. Deltagere: Jesper Møller, formand i DBU, Arne Eggert, formand DGI, Søren Møller, udviklingsdirektør i KL, Rasmus Grue Christensen, Projektdirektør MandagMorgen og Kristian Ahle, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Eventen er arrangeret i fællesskab mellem DBU og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Forud for mødet underskriver DBU og Ringkøbing-Skjern en samarbejdsaftale om at bruge fodbold som redskab på områder som integration og trivsel for overvægtige børn.

Fredag d. 16. juni, kl. 12-13: Paneldebat i turismens tegn

Hvad kan vi egentlig kan tillade os i naturen for at fremme turismen? Med Gunnar Madsen som veloplagt ankermand  skal Jan Olsen, adm. direktør i Visit Denmark, Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet, Nina Larsen Saarnak, chef for lokale sager, Danmarks Naturfredningsforening, Iver Enevoldsen, borgmester, og Mathias Meldgaard, ph.d.-studerende ved Arkitektskolen i Aarhus diskutere beskyttelse versus benyttelse med udgangspunkt i Innovationfondsprojektet ”Rethinking Tourism in a Coastal City”, hvor en sauna stilles op på grænsen mellem et naturskønt klitlandskab og den levende havneindustri i Hvide Sande.

Fredag d. 16. juni, kl. 13.30 til 14.30: Talkshow: No man is an island

Kunstneren Erik Peitersen er gæst i live talkshowet, Den Grønne Sofa, beværtet af Gunnar Madsen. Under overskriften ”No man is an island” drejer snakken sig om kunst som løftestang for dialog. En disciplin, som Peitersen har gjort sig erfaringer med i det vestjyske, og som også kommer i spil på Bornholm.
Peitersen har penslerne fremme under hele folkemødet og vil i samarbejde med publikum og forbipasserende skabe et stort, fælles kunstværk, som afsløres lørdag.

Lørdag d. 17. juni kl. 12-13: Hvorfor er vestjyder Danmarks mest tilfredse borgere?

En utraditionel paneldebat med quiz-elementer, tillidsgaver og tillids-madhapsere til publikum sætter spot på, hvordan det kan være, at vestjyder er de mest tilfredse danskere og er dem, der scorer højest på social kapital på verdensplan. 
Paneldeltagere er Flemming Møldrup, livsstilsekspert, Preben Etwil, kontorchef i Danmarks Statistik – Livskvalitetsindikatorer, Peter Thisted Dinesen, tillidsforsker, Lars Tvede, iværksætter, venturekapitalist og forfatter, og Søren Elbæk, byrådsmedlem (A) og borgmesterkandidat, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lørdag d. 17. juni kl. 13.30-14.30: Food Battle: Bornholm vs. Ringkøbing-Skjern

Bizarre men velsmagende retter kommer på bordet i den efterhånden traditionsrige Food Battle mellem Bornholm og Ringkøbing-Skjern, når kombattanterne dyster i kategorien ”Det katastrofale måltid, ” og giver deres bud på en tre-retters menu i en ikke så fjern fremtid, hvor klimaet er ændret og efterspørgslen på lokale og bæredygtige fødevarer enorm.  Fra Bornholm stiller den gastronomiske bagmand Hans Jørgen Jensen, og i det vestjyske ringhjørne står kok og formand for Regional Madkultur Vestjylland Bent Graakjær, som også bestyrer en vestjysk street food-restaurant på kajen ved Folkeskibet under Folkemødet.
Dommer er kunstneren Erik Peitersen og publikum.

Vestjyske toner fylder aftenluften
Tre musikere med rødder i de vestjyske musikskoler og spillesteder vil fylde aftenluften over havnen i Allinge med musik.

Torsdag d. 15. juni kl. 19 – 21: Jonas Petersen (Hymns from Nineveh) spiller nyt materiale på dansk, hvor han hylder sin hjemstavn, Ringkøbing.

Fredag d. 16. juni kl. 19 – 21: Karen Kousgaard er oprindeligt fra Vorgod-Barde. Den koncertaktuelle singer-songwriter debuterede sidste år med udgivelsen ”Pretty If You Dare.”

Lørdag d. 17. juni kl. 19.30 – 21: Masasolo: Morten Søgaard Andersen og Jakob Haubjerg, fra hhv. Spjald og Muldbjerg. Det relativt nye band har imponeret herhjemme og i udlandet og allerede spillet på Roskilde Festival. Debutsinglen ”Really Thought She Loved Me” blev kåret til en af de 10 bedste sange i 2016 af Soundvenue.