9. juni 2023

Kystvandrådet er trukket i arbejdstøjet

Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord

De har drøftet balancen mellem ferskvand fra fjorden og saltvand fra havet. Derudover har de diskuteret kvælstofudledning, fosfortab og cirkulationen af vandet, sandmuslinger og fiskebestande, lavbundsarealer og vådområder – og kigget på, hvordan klimaforandringerne ventes at påvirke det hele.

Alt i alt har det lokale Kystvandråd for Ringkøbing Fjord været både dybt nede og bredt omkring i arbejdet med forskellige modeller for, hvordan man bedst sikrer miljøtilstanden i Ringkøbing Fjord, siden Miljøstyrelsen nedsatte rådet den 1. februar i år.

- Der bliver arbejdet på højtryk, for inden nytår skal rådet komme med et bud på en ny vandområdeplan og på, hvordan vi kommer i mål. Hér er udtagning af f.eks. lavbundsarealer og vandgennemstrømningen via slusen bare dele af løsningen, fortæller Lene Moth.

Hun sidder i koordinationsgruppen under Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord – og er ansat i både Ringkøbing-Skjern Kommune og hos landboforeningen Vestjysk.

Og netop dét samarbejde kendetegner også Kystvandrådet, hvor forsyningsselskaber, grønne organisationer og fiskeriforeninger sidder med om bordet sammen med landbrugets organisationer og Ringkøbing-Skjern, Varde, Herning og Ikast-Brande kommuner.

Endelig har rådet trukket ekspertviden ind fra bl.a. Aarhus Universitet og danske og internationale konsulentvirksomheder.

Lokal indflydelse

Rådet, der er ét af i alt fire danske kystvandråd, har sekretariat i Ringkøbing-Skjern Kommune, og er egentlig en fortsættelse af et partnerskab, som landboforeningen Vestjysk havde taget initiativ til, før rådet blev nedsat. 

- Med oprettelsen af kystvandrådet fik vi en lokal tilgang til vandplanlægning og en mulighed for lokalt at undersøge, hvordan oplandet, fjorden og slusen spiller sammen. Samtidig kan vi få belyst,

hvordan vi i fællesskab opnår målopfyldelse i fjorden på det rette faglige grundlag, siger formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Ole Nyholm Knudsen og tilføjer:

- Dermed opfylder kystvandrådet et meget stort ønske hos os i kommunerne, men også i landbruget og blandt fiskere, grønne organisationer, forsyningsselskaberne og hos andre interessenter i oplandet til Ringkøbing Fjord. Det var den lokale tilgang til vandområdeplanen, vi har efterlyst.

Ole Nyholm Knudsen peger på, at der er et godt samarbejde i kystvandrådet – og hæfter sig ved, at arbejdet skrider fremad i en god stemning:

- Der er en rigtig fin stemning i kystvandrådet. Alle har en interesse i, at vandmiljøet i fjorden bliver bedre, ligesom alle har en interesse i, at der er plads til både landbrug, erhverv, turisme og andre ved fjorden. Derfor er alle involverede i Kystvandrådet engageret i at undersøge, hvor vi i fællesskab bedst kan sætte ind for at sikre, at fjordens tilstand bliver forbedret, forklarer han.

En balancegang

Et af de emner, som Kystvandrådet har været omkring, er saltprocenten i fjorden. Indvandringen af sandmuslingen er en følge af slusedriften og en øget saltholdighed, og de er i dag med til at filtrere vandet og dermed rense det.

- Slusen er dét, der gør arbejdet omkring Ringkøbing Fjord så særligt, og derfor kommer vi da også til at arbejde med en række modeller for, hvordan mængden af vandgennemstrømning ved slusen i Hvide Sande og dermed saltbalancen i fjorden sammen med f.eks. reduktioner i kvælstofudledningen fra det store opland til både fjord og å-løb kan indgå i ligningen for at sikre opretholdelsen af en god vandkvalitet i fjorden, siger Lene Moth.

 

FAKTA:

Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord blev nedsat af Miljøstyrelsen den 1. februar 2023 og skal aflevere anbefalinger til en ny vandområdeplan inden nytår.

Målet med arbejdet i kystvandrådet er, at udvikle en lokal indsatsplan for, hvordan man opnår et ”godt økologisk potentiale” i Ringkøbing Fjord.

Læs mere om Kystvandrådet for Ringkøbing Fjord på kommunens projektside her: https://www.rksk.dk/om-kommunen/raad-naevn-syn-og-kommissioner/kystvandraad-2023.

Læs mere om formålet med de fire danske kystvandråd på Miljøstyrelsens hjemmeside

Læs mere om Kystvandrådets opgave i pressemeddelelsen her: https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/lokalt-kystvandraad-skal-sikre-rent-vand-i-ringkoebing-fjord#:~:text=Lokalt%20kystvandr%C3%A5d%20skal%20sikre%20rent%20vand%20i%20Ringk%C3%B8bing%20Fjord