20. juni 2018

Vækstjylland: Fordobling af indtægter fra selskabsskatter på to år

Vækstjylland: Fordobling af indtægter fra selskabsskatter på to år

Erhvervslivets ordrebøger vokser, og det samme gør derfor Ringkøbing-Skjern Kommunes indkomster fra selskabsskat, som i løbet af to år er mere end fordoblet. I Region Midtjylland er det kun Aarhus Kommune, som har en højere indtægt fra selskabsskatter, mens Horsens Kommune matcher, viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Når virksomhederne afregner selskabsskat med statskassen, kanaliseres 12 procent tilbage til den eller de kommuner, hvor virksomhederne har deres forretning. I 2017 var Ringkøbing-Skjern Kommunes andel af selskabsskatten cirka 50 mio. kroner. Tallet for 2019 er vokset til godt 121 mio. kroner.

- Det er naturligvis meget glædeligt, at vores virksomheder har vind i sejlene. Det smitter af hele vejen rundt i familiernes økonomi, i kommunens økonomi og i ledighedstallene, hvor vi ligger stabilt placeret omkring landets laveste ledighed. Det er vist fair at sige, at det går rigtigt godt i Vækstjylland, siger borgmester Hans Østergaard.

Blandt de 19 kommuner i Region Midtjylland, er der to kommuner, hvis indkomst fra selskabsskatter overstiger beløbet på 121.044.842 kroner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Horsens Kommune ligger en halv million kroner over og runder 121.648.216 kroner, mens beløbet i Aarhus Kommune er 641.684.951 kroner.

- Væksten i selskabsskatten er en god indikator på, at vores lokale erhvervsliv virkelig formår at se og skabe mulighederne og har forberedt sig, mens de økonomiske konjunkturer ikke har været så gunstige, som de er nu, siger borgmester Hans Østergaard.

Han tilføjer, at kommunens jobcenter for nyligt også er kåret til landets bedste på LO’s jobcenterindeks.

- Vi har et fintrimmet kredsløb af dygtigt drevne virksomheder med tradition for at aflæse fremtidens behov, velkvalificeret arbejdskraft og et jobcenter, der forstår at matche og opkvalificere ledige til vores lokale arbejdsmarked, siger Hans Østergaard. 

Danmarks Største Arbejdsplads skal sikre fortsat rekruttering
Det synspunkt møder genkendelse i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, hvor erhvervsdirektør Hans Jørn Mikkelsen kan berette om travlhed på tværs af brancherne.

- Vores virksomheder er dygtige til at se og finde de muligheder, der er i det marked, de opererer i. I vores seneste undersøgelse rapporterer 43 procent af virksomhederne om fremgang, så der er tale om en generel tendens. Nu er det vigtigt, at vi holder momentum, og her er den klare udfordring at vi fortsat kan rekruttere veluddannet arbejdskraft, siger Hans Jørn Mikkelsen, erhvervsdirektør.

Netop den udfordring adresserer branding- og rekrutteringsindsatsen, Danmarks Største Arbejdsplads, som Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd i samarbejde med kommunen netop er ved at rulle ud, hvor kandidater har dystet om jobs i Ringkøbing-Skjern Kommune  

- Jeg tror, at mange vil være overraskede over, at indtægterne i Ringkøbing-Skjern fra selskabsskatter er tredjehøjest i Region Midtjylland, der rummer mange stærke erhvervskommuner. På samme måde tror jeg, at vi har brug for at højne bevidstheden om de mange karrieremuligheder i vores erhvervsliv, der har taget de nyeste højteknologiske løsninger til sig og opererer på et internationalt plan, siger Hans Jørn Mikkelsen.

Da Ringkøbing-Skjern Kommunes indtægter fra selskabsskatter ligger over landsgennemsnittet, skal halvdelen af merindtægten afleveres tilbage til en mellemkommunal udligningsordning. Netto bliver kommunens merindtægt i 2019 fra selskabsskatter derfor 26.8 mio. kroner.

 

Fakta
Indbyggertal i Region Midtjylland

Samsø       3698

Lemvig       20098

Struer        21277

Odder        22616

Norddjurs  38001

Ikast-Brande 41320

Syddjurs    42520

Skive         46516

Hedensted 46634

Favrskov    48245

Ringkøbing-Skjern 57029

Holstebro   58450

Skanderborg 61266

Herning     88744

Horsens     89708

Silkeborg   92169

Viborg        97118

Randers     98117

Aarhus       341372

Region Midtjylland i alt   1314898