2. maj 2023

Klima er en holdsport

Foto: Skjern Håndbold

Normalt er de rigtig glade for tilskuere i Skjern Håndbold og hos dameelitespillerne i Ringkøbing Håndbold. Men sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune forsøger klubberne nu at få flere til at tage aktivt del i kampen – klimakampen. Foto: Skjern Håndbold. 

Klima er en holdsport. Og er der noget, de ved noget om i Skjern Håndbold og Ringkøbing Håndbold så er det sport, holdånd og samarbejde. For selv om mange i kamp efter kamp tager én for holdet, er det hele holdets samlede indsats, der fører til sejr.

Dérfor lå det snublende nært for kommunens Klimasekretariat at inddrage netop de to lokale eliteklubber i samarbejdet om at få endnu flere med på holdet, der kæmper for et bedre klima.

Og derfor har kommunen nu fået produceret tre korte film med hhv. Skjern Håndbold og Ringkøbing Håndbold. I den ene af filmene, som kører på sociale medier og ligger på Klimasekretariatets hjemmeside på https://klimaplana.rksk.dk/kommune/klimapolitik-og-klimahandlingsplaner/klima-er-en-holdsport er vi med i omklædningsrummet med spillerne fra Skjern Håndbold forud for en kamp:

”Drenge! Vi skal ha' styr på det. Det skal gå stærkt, og den skal ha' alt, hvad vi har" lyder pep-talken fra assistenttræner Kasper Søndergaard, før kameraet zoomer ind på stregspilleren Emil Bergholt, der tilføjer:

”Vi er NØDT til at komme ind i kampen nu! … Klimakampen!” 

Skjern Håndbolds hjemmebanetrøje er grøn, og på klubbens hjemmeside skal man ind under overskriften ”GrønPower” for at finde holdets kampkalender. Med ”Klima er en holdsport”-videoerne får den overskrift en dobbelt betydning.

”Vi er ansvarlige” står der på væggen i holdets omklædningsrum, og i den anden klimakamp-film med Skjern Håndbold husker målvogter Christoffer Bonde da også at slukke for lyset i omklædningsrummet, inden han som sidste mand følger med holdkammeraterne ind på banen til endnu en kamp.

Kampen imod de dårlige vaner

I Ringkøbing cykler spillerne på holdet i kvindeligaen til træning, og synes, at det er ’egentlig ret vildt’ at vi i gennemsnit kan spare 85 procent af vores CO2-udledning ved at tage cyklen frem for bilen.

En yderligere fordel ved at cykle er, at man får ’frisk luft til hovedet’, bemærker spillerne – noget, der naturligvis også gælder for alle os andre, der ikke er på vej til træning eller kamp i håndboldhallen, men måske bare på vej til frisøren eller bageren:

- Der er virkelig meget CO2 at spare, hvis vi tog cyklen på alle de småture, hvor mange i bekvemmelighed efterhånden har vænnet sig til lige at snuppe bilen, måske endda helt uden at tænke over det, siger klimakoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, Pernille Vej Hagen.

Med klimafilmene og samarbejdet med de håndboldspillere, som mange følger tæt på hjemmebane såvel som på udebane, håber Pernille Vej Hagen at skubbe til netop de indgroede, dårlige vaner og – ligesom spillerne – at have hensynet til ressourcerne og klimaet med i baghovedet i dagligdagen:

- En fremtrædende del af kommunes nye vision er sætningen ”Vi tænker bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør”. Det gælder også i forhold til vores samarbejdsaftaler med de lokale sportsklubber siger hun og tilføjer:

- Klimakampen handler både om de store og de små indsatser. Vi kan alle bidrage – og vi skal alle yde vores bedste, hvis vi vil se mærkbare resultater. På den måde er klima virkelig en holdsport.

 

Fakta:

Klima er en holdsport-videoerne kan over de kommende uger findes på bl.a. Ringkøbing-Skjern Kommunes facebookside https://www.facebook.com/RingkoebingSkjernKommune/

Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimaplan A kan findes i en pixi-udgave og i sin fulde længde på linket her: https://klimaplana.rksk.dk/kommune/klimapolitik-og-klimahandlingsplaner/klimaplan-pixi-udgave

Ringkøbing-Skjern Kommune blev i 2021 udnævnt som Danmarks Klimakommune nr. 1. Det skete, efter at vedvarende energi- og klima har været på byrådets dagsorden siden 2008 – og i takt med at kommunen forventer at være 100 procent selvforsynende med strøm fra vedvarende kilder i 2024.

Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune vedtog i 2022 Klimaplan A, der bl.a. gennem partnerskaber med landbruget og turismebranchen skal sikre, at kommunen bliver fossilfri i 2040 og 100 procent neutral i 2050.

Sætningen ”Vi tænker bæredygtighed ind i alt, hvad vi gør” er en fremtrædende del af kommunes nye vision.