20. april 2023

Vilde virksomheder vinder frem i Naturens Rige

Foto: Arla

Arealerne omkring mejeriet i Nr. Vium er forvandlet fra kortklippet græs til et blomstrende paradis efter rådgivning fra kommunens Vores Vilde Vestjylland-sekretariat. Foto: Arla

En fælleshave, hvor medarbejderne kan brain storme i en let sommervind, få vilde idéer på blomsterenge, plukke det grønne drys til madpakken eller et æble til pausen - og hvor virksomheden kan indrette udendørs mødelokale og walk & talk-stier.

Dét er et koncept, mange virksomheder efterhånden har taget til sig - bl.a. for at tiltrække og fastholde unge, dygtige medarbejdere.

Det gælder også i produktionsdanmark i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Arla allerede i sommeren 2021 fik pløjet græsset op og forvildet de store udearealer omkring mejeriet i Nr. Vium med hjemmehørende blomster, buske og træer. 

- Vi havde et ønske om at være mere vild med vilje, og derfor kontaktede vi kommunens biologer i Vores Vilde Vestjylland-sekretariatet for at få råd og vejledning. Sekretariatet lavede hurtigt et forslag til, hvilke biodiversitetstiltag og planter, der kunne anlægges på det store areal, så insekter, fugle og andre smådyr kunne få mest mulig glæde af arealet, fortæller Jan Vestergaard, Maintenance Team Leader ved Arla.

En blomstrende idé

Han tilføjer, at Arla nu overvejer, hvordan de blomstrende udearealer kan bruges til endnu mere gavn for både medarbejdere og naturen.

Allerede sidste sommer havde det vilde initiativ nemlig båret om ikke frugt, så i hvert fald blomst og bær, og gik man en tur på blomsterengen, var det til lyden af kvidrende fugle og summende insekter.

- Med hjemmehørende arter som fx hvidtjørn, slåen, fuglekirsebær, hunderose og pil sikrer man, at der er blomstrende planter til gavn for flyvende insekter hele sæsonen. Derudover er disse planter enormt flotte og ændrer karakter over sæsonen, så både gæster og medarbejdere på fabrikken har en flot udsigt, fortæller Sophie Walseth Albæk, naturmedarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Sammen med resten af Vores Vilde Vestjylland-sekretariatet har hun også rådgivet landmænd om, hvordan de kunne give mere plads til biodiversitet på deres arealer, ligesom sekretariatet i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd tidligere på året afholdt et webinar for virksomheder med gode råd til at forvilde erhvervsområderne.

- Som kommune er vi stolte over de virksomheder, der interesserer sig for biodiversitetsdagsordenen og som tør eksperimentere på deres udearealer. Eksemplet fra Arla viser, at man sagtens kan tage hensyn til virksomhedens øvrige dagsorden, siger Sophie Walseth Albæk og forklarer, at beplantningen er holdt kortklippet tæt på Arlas produktionsbygninger, så insekter og skadedyr som f.eks. mus eller rotter ikke kommer for tæt på:

- For en virksomhed som Arla er det naturligt, at fødevaresikkerheden må komme i første række, når et vildt projekt udføres. Derfor passer det til Arlas situation, at beplantningen er kortklippet tæt på produktionsbygningerne og mere langhåret jo længere væk, man kommer. Eksemplet viser rigtig godt, at man altid kan gøre en forskel for biodiversiteten, selvom man også har andre hensyn at tage, siger Sophie Walseth Albæk.

Hun opfordrer andre virksomheder til at lade sig inspirere af Arlas vilde eksempel og tilføjer:

- Både den lille virksomhed med fem kvadratmeter udeareal og den store med mulighed for at afsætte 10 hektar kan gøre en forskel ved at give naturen lidt af den plads, de har til rådighed. Mange vælger stadig den ’sikre’ løsning og sår græs, men en kortklippet græsplæne er en biologisk ørken. Det eneste, man som virksomhed risikerer ved at give plads til biodiversiteten er at skabe vildt meget medarbejdertrivsel - og selvfølgelig, at de nye bærbuske, frugttræer og vilde blomster tiltrækker en sommerfugl eller to.

 

Fakta:

Ringkøbing-Skjern Kommune oprettede Vores Vilde Vestjylland-sekretariatet i forbindelse med Miljøminister Lea Wermelins konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune.

Vil du arbejde med at gøre din virksomheds udearealer vildere?
Find inspiration på voresvildevestjylland.dk