Naturens Rige vil være Danmarks vildeste kommune
Under sloganet ”Naturens Rige – vores vilde Vestjylland” har Ringkøbing-Skjern Kommune meldt sig til Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. I Naturens Rige handler det om både biodiversitet og borgerinddragelse – og i første omgang om at få haveejerne til at slappe af i påsken.
Når man kalder sig ’Naturens Rige’ forpligter det. Naturligvis.
Og med både grønne og vilde projekter i massevis er det da også kun naturligt, at landets geografisk største kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, havde meldt sig til konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune, da tilmeldingsfristen udløb onsdag.
Konkurrencen er udskrevet af miljøminister Lea Wermelin, der også sidder i dommerpanelet - sammen med Bonderøven alias Frank Erichsen og naturvejleder ved Molslaboratoriet Morten DD Hansen.
Konkurrencen løber frem til slutningen af 2022 og vinderen får 1 mio. kr. til at sikre mere vild natur.
- Når Ringkøbing-Skjern Kommune går med i konkurrencen, er det for at vinde. Men i det lange løb er det vigtigste for os, at naturen og biodiversiteten vinder. Derfor har vi da også en ambition om, at vi – både i bogstavelig og billedlig forstand – med deltagelsen i konkurrencen vil så en masse frø, der kan spire og gro langt ud over konkurrencens slutdato, siger borgmester Hans Østergaard.
Han deltog selv i opstartsmødet om projektet og peger på, at der allerede er en bred vifte af initiativer og projekter i gang for en vildere natur og en større biodiversitet i Naturens Rige. Herunder ikke mindst kommunens arbejde for at sikre, at en af Danmarks 15 naturnationalparker bliver omkring Skjern Å og på Borris Hede.
- Vi er en landbrugs- og en produktionskommune, men i kommunens vision og gennem vores indsatser har vi et stort fokus på, at bevarelse og beskyttelse skal gå hånd i hånd med benyttelse af naturen. Derfor arbejder vi også allerede med naturforståelsen i f.eks. skoler og daginstitutioner, siger borgmesteren og peger på insekthoteller og Naturbussen som eksempler på, at naturen allerede er en del af børnenes dagligdag i skoler og dagtilbud.
Involverer alle
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der foreløbig nedsat en bred arbejdsgruppe bestående af bl.a. biologer, naturvejledere og skovfolk, ligesom kommunens landdistriktskoordinator, frivilligkoordinator og en repræsentant for netop skoler og dagtilbud også er med.
De får til opgave at kortlægge allerede eksisterende initiativer til en vildere natur, samle trådene og inspirere til og søsætte nye projekter, der kan skabe mere og vildere natur i kommunen. Det skal ske på kommunale arealer og også meget gerne hjemme hos borgerne, i landbruget og hos erhvervsvirksomhederne.
På sigt handler arbejdet med en vildere kommune nemlig om borgerinddragelse såvel som biodiversitet.
- Vi har brug for alle borgeres ideer og initiativer, siger Per Høgh Sørensen, leder af kommunens afdeling for Kultur, Natur og Fritid. Han forklarer:
- Det her er ikke et kommunalt projekt, men et kommune-projekt, hvor vi håber, at borgerne vil involvere sig, så det for alvor bliver Vores vilde Vestjylland. Derfor vil ét af de første skridt efter påske også være at få borgerne på banen.
Og derfor er der oprettet en facebookside (Naturens Rige: Vores vilde Vestjylland), som borgerne opfordres til at bruge aktivt til at fortælle om gode idéer og til at give og tage inspiration til og fra hinanden.
Derudover bliver der oprettet en projektside på kommunens hjemmeside, hvor man kan følge arbejdet.
Slap af i haven
I første omgang har Vores vilde Vestjylland-arbejdsgruppen via en annonce i kommunens ugeaviser lanceret en kampagne, der skal få haveejerne til at gøre noget så vildt som at slappe af i påsken.
”Skal du i haven til påske?” Spørger kampagnen – og har så en syngende klar anbefaling: ”Træk din gamle sweater på og lad plæneklipperen stå – det er en god idé at starte på en frisk!
- Mange haveejere har travlt her i foråret med at gøre haven klar. Men hvis man vil gøre noget godt for insekterne, for fuglene, for pindsvinene, for biodiversiteten i det hele taget – og for sig selv, så slapper man af og lader kvas, kviste, grene og blade ligge, siger Per Høgh Sørensen. Han tilføjer:
- Glem den lange to-do liste og gør i stedet haven til et fristed. Med ganske få tiltag kan man nemlig gøre en stor forskel for havens dyr og planter, for naturen er vild med rod.
Lyder det lidt for vildt til parcelhushaven, er der trøst at hente, for som der står i annoncen: ”En naturhave må gerne være ”vildt pæn”.
Kampagnen giver ti gode råd til, hvordan haven kan blive lidt vildere – og til hvordan man kan skabe en vis orden i den vilde have:
Det handler om at droppe:
- Græsslåning
- Oprydning
- Indkøb af dyre stauder og prydplanter
- Gødning
- Planering af plæne
Og om i stedet at begynde at:
- Slå stier og lave forskellige naturzoner
- Lave et kvashegn og lade udgåede træer ligge
- Plante vilde danske blomster og buske
- Udpine jorden ved at udlægge sand
- Lade plænen bule, bygge et stendige eller lave en jordvold
- Invitere vandet ind i haven med et vandhul eller blot en underskål
- Bygge et insekthotel eller en fuglekasse
- Det er alt sammen små, konkrete projekter, hvor børnene kan være med – og som tilsammen vil gøre en forskel for livet i haverne, siger Per Høgh Sørensen og peger på, at en grøn græsplæne, der ikke bliver slået sandsynligvis er fuld af små blomster og summende liv, mens en græsplæne, der slås ugentligt, reelt er som en ørken for insekter.
- 15. august 2024
Nu udvælger politikerne sol- og vindprojekter i Ringkøbing-Skjern Kommune - 14. august 2024
Kom til gadeteater ved verdensmålsgavlene - 27. august 2024
Fornuftig budgetaftale på plads i Ringkøbing-Skjern Kommune - 7. august 2024
Pas på skolebørnene i trafikken - 29. august 2024
Nr. 1 i ny erhvervsvenlighedsundersøgelse - 23. august 2024
Nu bliver Fjordparken i Stauning til en blind boligvej