Ringkøbing-Skjern rykker tættere på den grønne målstreg
Det nytter at gøre noget: CO2-udledningen per borger er faldet til en fjerdedel på otte år i Ringkøbing-Skjern Kommune, og samtidig er selvforsyningsgraden af vedvarende energi 58,5 procent, viser nye tal fra regionen.
- Ringkøbing-Skjern Kommune har sat sig for at være selvforsynende med vedvarende energi i 2020. Det handler både om at tage ansvar for klimaudviklingen og om at udvikle know how lokalt, som erhvervslivet kan lave en forretning på at eksportere, siger borgmester Iver Enevoldsen.
- Tallene viser, at hvad der begyndte som en vision om at være selvforsynende med vedvarende energi, nu er et mål, der er inden for rækkevidde, fortsætter han.
Mange sektorer har bidraget til resultatet. Her i blandt vindmøllerne og fjernvarmeværkerne, der har øget deres andel af vedvarende energi. I fremtiden forventes det, at biogas kommer til at stå for en del af det næste store ryk mod den grønne målstreg.
Læs mere om energiregnskabet på regionens hjemmeside
CO2-udledning
Grafen viser, at CO2-udledningen er faldet til en fjerdedel på otte år
fra 11,1 ton per indbygger i 2007 til 2,8 ton per indbygger i 2015
Selvforsyningsgrad
Grafen viser, at Ringkøbing-Skjern Kommune i 2015 opnåede en selvforsyningsgrad af vedvarende energi på 58,5 procent.
Det vil sige, at der produceres en mængde af vedvarende energi, som svarer til 58,5 procent af den energi, som virksomheder, borgere og kommunen forbruger i alt.
Vind-energi
Grafen viser, at Ringkøbing-Skjern Kommune producerer flest kWh per år fra vindkraft i Region Midtjylland.
Solceller på taget og cykelhjelm på hovedet
- Den grønne omstilling handler om ren, billig og effektiv energi. Vi skal på den ene side effektivisere vores forbrug, og på den anden side sørge for, at den energi, vi forbruger, er så ren som mulig, siger Peder Sørensen, formand for Energirådet.
Til begge dele er der brug for lokal involvering:
-Vi har nedsat energi-grupper med hvert deres fokus, hvor lokale borgere og repræsentanter fra forretnings- og foreningslivet fungerer som tænketanke for den grønne omstilling, siger Peder Sørensen.
- Mange af løsningerne kender vi: Solceller på taget og cykelhjelm på hovedet, men jeg er sikker på, at vi også finder nye måder at anvende løsningerne på i fællesskab, siger Peder Sørensen.
Fakta
Der er 3.529 arbejdspladser (årsværk) i Ringkøbing-Skjern Kommune inden for kategorien ”Energi og Klima”.
Kilde: Midt i statistikken
Billedtekst: Det er blandt andet Danmarks største energipark, Nørhede-Hjortmose, mellem No og Ølstrup, der producerer strøm via vindmøller og et kæmpe solcelleanlæg, som er med til at sikre, at Ringkøbing-Skjern når ind over den grønne målstreg.
- 26. november 2024
Nyt tiltag afliver ’småt brændbart’ på genbrugspladserne - 1. november 2024
Rekord: Næsten 300 tyskere til INFOTAG i Ringkøbing- Skjern - 7. november 2024
Landdistriktsmøde med fokus på mulighederne - 8. november 2024
Afløserbank er en stor succes - 4. november 2024
Kommunens Jobdating får langtidsledige i job - 8. november 2024
Fokus på iværksætteri