30. november 2020

Flot 5. plads til Ringkøbing-Skjern Kommune i erhvervsvenlighed

colourbox

Aldrig har erhvervsvenligheden været målt højere i Ringkøbing-Skjern Kommune, der i årets erhvervsvenlighedsundersøgelse fra Dansk Industri (DI) ender på en flot femteplads.

Godt 90 procent af de adspurgte virksomheder svarer i undersøgelsen, at de er ”Tilfreds eller meget tilfreds” med erhvervsvenligheden i kommunen. Det tilsvarende tal på landsplan er ’kun’ godt 60 procent.

Samtidig svarer otte ud af ti virksomheder, at de ”Helt sikkert/sikkert” vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen, yderligere ca. 17 procent svarer ”Måske” til samme spørgsmål, mens kun 2-3 procent svarer ”Næppe/bestemt ikke”.

- Vi er særdeles godt tilfredse med, at erhvervslivets overordnede tilfredshed stiger. Det viser, at samspillet mellem kommunen og erhvervslivet er på plads, og det er hele forudsætningen for, at vi også fremadrettet kan sikre virksomhederne de helt rigtige vilkår, siger borgmester Hans Østergaard.

Kom nu med den vej!

Han peger på, at det er tredje år i træk, at Ringkøbing-Skjern Kommune lander i top-5 i undersøgelsen; sidste år fik kommunen en flot tredjeplads.

- Dét, der trækker os ned, er infrastrukturen. Vi har – i samarbejde med erhvervslivet, herunder især Arla og Vestas, arbejdet intenst på at få udvidet Rute 15 mellem Ringkøbing og Herning. Det er livsnerven i vores forbindelse til resten af landet, både for arbejdskraft, der pendler ind og ud af kommunen, og for vores produktionsvirksomheders mulighed for smidigt at kunne fragte råvarer og færdige produkter til og fra deres produktionsenheder i kommunen.

- DI’s undersøgelse taler sit tydelige sprog: Virksomhederne efterlyser bedre infrastruktur. Så budskabet herfra til Christiansborg er: Kom nu med den vej!, siger borgmesteren

Ud over den fysiske infrastruktur er der også et ønske om en forbedret digital infrastruktur i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ender på en samlet 84. plads i virksomhedernes vurdering af bredbåndsdækningen.

At der med en forbedret infrastruktur – digitalt og fysisk – er potentiale for ’morgendagens arbejdsstyrke’ i kommunen, viser undersøgelsens resultat på uddannelsesområdet, der er en indikator for tilfredsheden med skolernes samarbejde med virksomhederne.

Her placerer Ringkøbing-Skjern Kommune sig overordnet på en tredjeplads blandt alle de 93 deltagende kommuner.  

Andenplads i sagsbehandling

Også når det gælder den kommunale sagsbehandling klarer Ringkøbing-Skjern Kommune sig rigtig godt i DI’s erhvervsklimaundersøgelse. Sidste år blev det til en førsteplads; i år en andenplads blandt alle de deltagende kommuner.

Kun når det gælder byggesagerne halter kommunen lidt bagud:

- Vores sagsbehandlingstid på byggesager er blevet lidt længere, selvom der faktisk er blevet tilført flere medarbejdertimer til området. Det handler ganske enkelt om, at der er så meget gang i hjulene hos virksomhederne, at vi har svært ved at følge med, forklarer borgmesteren og tilføjer, at de ekstra ressourcer, der er givet til området, skulle få sagsbehandlingstiden til at falde igen.

- Vi er klar til en tidlig dialog med virksomhederne, siger Hans Østergaard, og indrammer dermed en af de væsentligste årsager til, at kommunen også placerer sig i top på en femteplads i kategorien ”Information og dialog med kommunen”.

Inden for alle tre underspørgsmål, der handler om dialogen mellem erhvervslivet og kommunalpolitikerne, mellem erhvervslivet og kommunens embedsmænd samt om kommunens formidling af væsentlig information til virksomhederne scorer Ringkøbing-Skjern en plads i Top-10 i undersøgelsen.

 

 Fakta

• DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks mest omfattende undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.

• 7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 pct. af den private beskæftigelse.

• Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

• Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.

 

I Ringkøbing-Skjern har 78 virksomheder svaret på undersøgelsen. Virksomhederne er inden for DI’s brancher, b.la. produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og services.

Besvarelserne repræsenterer 3.319 arbejdspladser

Se alle resultater under di.dk/le