30. november 2020

Puljepenge skal hjælpe detailhandlen i kampen mod netbutikker

Skjern butiksstrøg.

Da Ringkøbing-Skjern Kommunes borgerpanel i november sidste år blev bedt om at give karaktér til kommunens detailhandel, svarede hele 88 procent, at det var godt at handle i butikkerne i kommunen.

Siden har corona-restriktionerne begrænset vores købelyst i de fysiske butikker. Så hvordan overlever butikkerne i vores byer i en tid, hvor flere og flere henter varer hjem fra nær og fjern via nethandel?

Dét er det gennemgående spørgsmål i det projekt for kompetenceudvikling i detailhandlen i Ringkøbing-Skjern, som kommunens Erhvervsvækstforum har bevilget 493.500 kr. til at gennemføre i 2021.

Under overskriften ”Styrket erhverv i gadeplan i Ringkøbing-Skjern Kommune” skal projektet sikre, at handelslivet udvikler sig i kommunens hovedbyer såvel som i landsbyerne og i landdistrikterne.

Det er Ringkøbing Fjord Handelsråd, der har søgt og fået støtte fra Erhvervsvækstforums puljemidler til at udvikle handelslivet. Og tanken er, at der skal tilbydes kompetenceudvikling til detailhandelsområdet for at sikre kvalificeret arbejdskraft og understøtte erhvervet til videreudvikling og vækst.

- Baggrunden for projektet er, at vores ændrede forbrugsmønstre og de forretningsdrivendes ændrede forretningsmodeller betyder, at mange danske detailhandelsvirksomheder i dag står over for stigende konkurrence fra nationale og globale platforme, forklarer formand for Ringkøbing Fjord Handelsråd, Bent Brodersen.

Han forventer, at projektet, der er inspireret af et lignende projekt i Langeland, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg kommuner, kan hjælpe den traditionelle detailhandel med at finde nye koncepter, salgskanaler og –strategier.

- Man er lykkedes med at kombinere uddannelse og daglig driftsstatus med de handlendes eget udgangspunkt. I 2019 var der i de sydfynske kommuner inden for detailhandel en stigning i omsætning på 12 millioner kr. I 2020 er målet 46 millioner, og de tør have disse mål, fordi de kan se, at den sammenhængskraft, der opbygges på tværs i erhvervet, gør, at viden skaber vækst og udvikling, fortæller Bent Brodersen.

Projektlederen fra det sydfynske område var tidligere på året på besøg i Ringkøbing-Skjern Kommune og gav erfaringerne fra de fire kommuner videre.

- Det gav os masser af inspiration til at styrke handelslivet yderligere i kommunen bl.a. gennem tilknytning af mentorer med stor faglig brancheerfaring, forklarer Bent Brodersen.

Også i Erhvervsvækstforum er der store forventninger til projektet, som formand Kim Brarup kalder ”meget konkret og operationelt”.

Han fremhæver mentorordningen, hvor en ekspert hjælper den enkelte butiksejer med vækst af forretningen, og peger på, at det er målsætningen, at der via projektet gennemføres 30 mentorforløb næste år.

- Desuden skal projektet facilitere udarbejdelse af forretningsplaner og individuelle og fælles uddannelsesforløb samt identificere behov for faglige netværk, siger han.

Erhvervsvækstforumspuljen er sat i verden for at støtte projekter, der fører til vækst i Ringkøbing-Skjern Kommune, og Kim Brarup peger på, at en styrket detailhandel er til gavn for både fastboende og besøgende i kommunen.

- Levende handelsbyer tiltrækker borgere og turister og højner handlens omsætning og indtjening, og det bidrager projektet her til, siger han.

 

Fakta

Erhvervsvækstforum har bevilget 493.500 kr. i 2021 til ”Styrket erhverv i gadeplan i Ringkøbing-Skjern Kommune”

Projektet er en videreudvikling og fortsættelse af det nuværende projekt, ”Uddannelse på gadeplan og i cyberspace i Ringkøbing-Skjern Kommune”, som tidligere er godkendt af Erhvervsvækstforum.