8. november 2017

Tidslomme fra 1909 runder af i Nygade

Tidslomme fra 1909 runder af i Nygade

Den gamle gade i hjertet af Ringkøbing er blevet endevendt af gravemaskiner, har fået nye ledninger og et sjak af brolæggere har belagt den med nye fliser efter gamle traditioner. Imens har Teater Seachange endevendt gadens historie under temaet Nygade på NY som led i Aarhus 2017.

Nu forener teatret igen fortid, nutid og fremtid med indvielsen af en større planche om Nygade 20 og en historisk biografvisning alt i mens tidligere tiders borgere dukker op i tidslommer og blander sig i nutidens menneskevrimmel i gaden.

Lørdag d. 11. november i tidsrummet klokken 11-13 vil man igen kunne møde Ringkøbing-borgere i historiske kostumer i Nygade. Som en del af Aarhus 2017-projektet Moving Spaces og Nygade på NY laver Teater Seachange den fjerde og sidste tidslomme med frivillige i alle aldre.

Kom i biffen som i gamle dage
Denne gang er overskriften for tidslommen 1909 - det år, da Ringkjøbing Kosmorama åbnede i den fine, nye bygning på hjørnet af Nygade, der i dag huser Ejvinds Bageri. Bageriets café er derfor omdannet til en slags stumfilms-biograf, så kunderne kan se den film, der blev spillet på åbningsdagen i 1909 - selvfølgelig med levende akkompagnement af klaver og valdhorn, ganske ligesom dengang.

- Det er simpelt hen lykkedes at finde et brudstykke af den stumfilm, som Ringkjøbing Kosmorama åbnede med: Den lille Hornblæser, der er produceret i Aarhus i 1909. Billedkvaliteten er ikke helt nutidig, men der er i hvert fald masser af drama, siger Barbara Simonsen, der er leder af Teater Seachange.

Ved indgangen får man udleveret en biografbillet, og Ejvinds Bageri har i dagens anledning en kop kaffe og en Sarah Bernhardt-kage på menuen, en kombination, man typisk kunne have fået serveret i 1909. 

Tidslommerne er et glimt af en anden tid, hvor folk fra en anden historisk periode færdes i Nygade - hen ad gaden, ind og ud af husene. De snakker med hinanden og indgår i nogle fælles historier, men bemærker tilsyneladende ikke de nutidige mennesker, der færdes i gaden. De er ligesom en slags genfærd, et blik ind i en anden tid.

Samtidig med tidslommen slår den nye Ringkøbing Biograf også dørene op og holder åbent hus med rundvisning og små film på programmet, og der er gratis adgang.  Café Teske har udlånt fine kaffekopper fra perioden, som 1909-folkene kan drikke deres ‘genfærdskaffe’ af.

Historisk planche om Nygade 20
Klokken 11.30 opsættes en historisk planche om huset i Nygade 20, der i dag huser herretøjsbutikken Finn S. Planchen er den sidste af i alt tre, der omhandler nogle af Nygades ældste huse, med hver sin særprægede historie.

Den første var om Boghandleren i Nygade 12, den anden om Urmageren i Nygade 13 og 15, og den sidste nu om Nygade 20, der har huset herreekviperingsforretning siden 1940'erne. Planchen blander fakta med fiktion og små, interaktive elementer.

Tæt samarbejde
Teatret har til hver tidslomme fået hjælp fra Ringkøbing-Skjern Museum til at finde ud af, hvordan livet i Nygade har været i den pågældende periode, og hvilke personer der typisk har boet der, og hvordan deres omgangstone med mere har været, og Moving Spaces Nygade på NY-projektet har været præget af et tæt samarbejde med forskellige aktører og institutioner i byen.