28. oktober 2020

245 mio. kr. til energiforbedringer af boliger

colourbox

Energistyrelsen har åbnet for ny pulje til energiforbedringer af danske hjem. I Ringkøbing-Skjern Kommune opfordrer energisekretariatet til, at man ’hellere i dag end i morgen’ får søgt.

Har du kulsort samvittighed over det gamle oliefyr? Er efteråret lig med småklamt og fodkoldt indeklima? Eller fyrer du for fuglene? Så læs med her. For nu er der 245 millioner gode grunde til at man som privat boligejer kan få energirenoveret boligen – eller i hvert fald 245 mio. kr. i en statslig pulje som danske boligejere kan søge til netop energirenoveringer.

Bag ordningen står Energistyrelsen, men i Ringkøbing-Skjern Kommune opfordrer specialkonsulent i Energisekretariatet Henning Donslund til at man får søgt. Og hellere i dag end i morgen, siger han:

- 245 mio. kr. er mange penge, men der er også store tilskud til energirenoveringer at hente, så vi ved ikke, hvor længe der stadig er penge i puljen, forklarer han.

Henning Donslund peger på, at det er såre simpelt at tjekke, om ens hus trænger til energiforbedringer – og at se, hvilket beløb man i givet fald kan søge i Energistyrelsens pulje.

- Man skal bare læse teksten på hjemmesiden https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud, rulle helt ned i bunden, hvor man kan taste sin adresse og så klikke på ”Beregn”. Og hvis man har sørget for at få opdateret BBR-oplysningerne om boligen, vil man på få sekunder få en oversigt over, hvilke dele af boligen, der med fordel kan energirenoveres, en beregning på, hvor meget man kan søge i tilskud til energiforbedringerne – og et overslag over, hvor mange penge, man kan spare pr. år ved at få udført den pågældende energirenovering, forklarer han.

Ringkøbing-Skjern Kommune har - gennem det EU-finansierede COBEN-projekt og i samarbejde med uvildige energirådgivere – netop afsluttet de sidste af i alt 1.000 gratis energitjek hos borgere i kommunen. Efterfølgende har borgerne modtaget en rapport med inspiration og anbefalinger til energirenoveringer.

Selv om antallet af oliefyr gennem de seneste 10 år er halveret, så er der fortsat flere end 2.000 oliefyr i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Henning Donslund og peger på, at der stadig er gode energibesparelser at hente mange steder med den nye ordning.

- Ordningen gælder for energirenoveringer af alt fra varmekilde og isolering til udskiftning af vinduer og ventilation, siger han.

Henning Donslund peger på, at der er flere fordele ved at få energirenoveret sin bolig:

- Dels er der den åbenlyse, at man sparer penge på f.eks. opvarmningen, hvis man får efterisoleret taget eller soklen, ligesom man får bedre komfort. Men når vi i Energisekretariatet går ind og anbefaler, at man får energirenoveret sin bolig hænger det primært sammen med det energispild og den unødvendige CO2-udledning, der er fra dårligt isolerede huse og fossile varmekilder, siger han og forklarer:

- I Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder vi med grøn omstilling og har en meget ambitiøs energistrategi, der sigter efter, at vi bl.a. skal være uden oliefyr i 2030 og 100 procent fossilfri i 2040. Energirenoveringer af private hjem er et godt skridt på vejen til at nå det mål.

For at komme i betragtning til tilskud fra Energistyrelsens pulje skal man bo i en helårsbolig, hvor det energiforbedringsprojekt, man vil i gang med resulterer i energibesparelser og energieffektivisering, samt i en reduktion i anvendelsen af fossile brændstoffer.

Desuden skal man forud for ansøgningen sørge for at få energimærket sin bolig, hvilket man også kan søge om tilskud til i puljen. Energimærket er dog ikke nødvendigt, hvis man kun skal have installeret en varmepumpe.

 

FAKTA:

Energistyrelsens pulje til energiforbedringer af private boliger er åben – og kan søges på https://sparenergi.dk/forbruger/boligen/tilskud her kan man også få svar på eventuelle spørgsmål om puljen.

Hvem kan søge om energitilskud?

Bor du i en helårsbolig, hvor du påtænker at gennemføre et energiforbedringsprojekt, der vil resultere i enten energibesparelser og energieffektivisering, samt reduktion i anvendelsen af fossile brændstoffer, så kan du søge om energitilskud. Det er vigtigt, at du bor i en bolig, der er registreret som helårsbolig i BBR-registreret.