25. januar 2022

Samarbejde på tværs skal tiltrække ny international arbejdskraft

colourbox

Mere arbejdskraft og flere borgere i kommunen. Det ligner en win-win løsning for Ringkøbing-Skjern Kommune, når projekt Headstart under Business Region MidtVest tilbyder lokale virksomheder hjælp til at trække udenlandsk arbejdskraft til området.

Arbejdsløsheden i Ringkøbing-Skjern Kommune er tæt på rekord-lav på bare 1,6 pct. En analyse fra brancheforeningen SMV Danmark viser, at 36 pct. af små og mellemstore virksomheder på landsplan er begrænset af manglende arbejdskraft.

Mens også lokale virksomheder er nødt til at sige nej tak til ordrer, fordi de allerede nu mangler hænder til at udføre opgaverne, kigger de derfor i stadig stigende grad mod udlandet for at skaffe nye, kvalificerede medarbejdere. Og her kommer Headstart-projektet ind i billedet.

Gennem projektet forsøger Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Ringkøbing-Skjern Kommune i fællesskab med de omkringliggende kommuner i Business Region MidtVest-samarbejdet at hjælpe kommunens virksomheder med at tiltrække, modtage og fastholde kvalificerede internationale medarbejdere til området.

- Vi kalder os Produktions-Danmark, og der er godt gang i hjulene på virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor ærgrer det mig da, når jeg hører om virksomheder, som klapper ordrebogen i, fordi de mangler kvalificeret arbejdskraft, siger Søren Elbæk, 1. viceborgmester og formand for Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ca. 10 procent af borgerne i kommunen har international baggrund, og Søren Elbæk peger på, at flere internationale medarbejdere på virksomhederne typisk også fører til flere børn i dagtilbud og skoler, ligesom mange af de udenlandske familier har købt og renoveret huse i kommunens landsbyer og landdistrikter:

- Bosætningsperspektivet er bestemt også væsentligt for en kommune som Ringkøbing-Skjern. Og derfor gør vi i kommunen en ihærdig og målrettet indsats for både at tiltrække folk udefra og at modtage dem, så de føler sig velkomne og hurtigt falder til - og så de bliver i området, siger han.

Fokus på onboarding

I projektet er der fokus på fælles branding af job- og karrieremulighederne i hele Midt- og Vestjylland over for internationale kandidater. At synliggøre de mange muligheder, der er i området og ikke mindst at give de internationale tilflyttere en god start, så de falder godt til og bliver boede i området.

Helt konkret kan virksomhederne uden omkostninger præsentere sig selv og få deres engelske stillingsopslag gratis med på projektets fælles job- og brandingplatform https://www.headstartcareer.dk/ hvorfra de kan brande sig over for internationale talenter og dimittender.

- Projektet har til formål at tiltrække international højtuddannet arbejdskraft til området. Og fordi vi ønsker en langvarig løsning, er der et stort fokus på onboarding, altså at hjælpe de internationale tilflyttere godt til rette i deres nye dagligdag, forklarer Susanne Trip Nielsen, erhvervskonsulent i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og kontaktperson for virksomheder, der ønsker at være med på platformen.

Virksomheder som Arla, Vestas, Baettr, Gurit Wind (tidligere JBS Group) og HydraSpecma er allerede med i projektet, der bl.a. baserer sig på, at virksomheder, kommuner og borgere går sammen om at brande området, som et attraktivt sted at bo og gøre karriere.

- Det er vigtigt, at det er tydeligt, at der er mange jobmuligheder og mange forskellige virksomheder at gøre karriere hos. Får man lyst til at skifte job, er der mange andre muligheder i det midt- og vestjyske.  Gennem projekt Headstart arbejder vi på at øge synligheden af de mange muligheder, der er i området - både på og uden for arbejdspladsen, forklarer Susanne Trip Nielsen og tilføjer:

- Derudover arbejder vi med store digitale tiltrækningskampagner internationalt, såkaldt peer-to-peer markedsføring, som er målrettet bestemte modtagergrupper, onboardingforløb for internationale medarbejdere, fastholdelse af internationale dimittender og meget mere.

Herudover er der tilknyttet et ambassadørkorps til projektet, hvor internationale tilflyttere fungerer som såkaldte testimonials for andre internationale tilflyttere. Det er typisk internationale tilflyttere, som har involveret og engageret sig, og som kan ’oversætte’ dansk kultur og svare på spørgsmål fra andre internationale tilflyttere.

 

FAKTA:

En af Ringkøbing-Skjern Kommunes ambassadører for andre internationale tilflyttere er bulgarske Antoniya Petkov. Hun opgav sit gode job i Sofia for at følge med sin mand Stanislav, da han tog til Danmark for at læse til ingeniør. Ud over at forelske sig i Ringkøbing Fjord, få børn, købe hus og planlægge at blive i ’eventyrbyen’ Ringkøbing fungerer Antoniya Petkov nu som ambassadør for andre internationale tilflyttere og har bl.a. taget initiativ til Facebook-gruppen Internationals Ringkøbing-Skjern: https://www.facebook.com/groups/472768506589261/

Virksomheder, der er interesserede i at høre mere om mulighederne i projekt Headstart kan kontakte Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds erhvervskonsulent Susanne Trip Nielsen, på 21 18 47 45.

Headstart har som mål at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til virksomheder i Region Midtjylland. Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU Socialfond.

Projektet ledes i Midt- og Vestjylland af Business Region MidtVest, der dækker kommunerne: Holstebro, Herning, Skive, Struer, Lemvig, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern.

Resten af Midtjylland dækkes på samme vis af Business Region Aarhus, der ligesom Copenhagen Capacity er partner på projektet.