24. januar 2023

Socialpsykiatrisk tilbud får årets handicappris

Foreningen Tusindfryd 16 i Skjern har sagt ok til brug af foto.

”Vores handicaps er usynlige, og mange har meget lidt forståelse for sindslidelser”.

Sådan sluttede Marianne Andersen sin skriftlige indstilling til Handicapprisen 2022 – en indstilling, der har medført, at Handicaprådet i Ringkøbing-Skjern Kommune har valgt at tildele årets handicappris til Foreningen Tusindfryd 16.

Marianne Andersen var medinitiativtager, da Tusindfryd 16 blev oprettet i tilknytning til Rosengården i Skjern i 2016, ligesom hun sidder i bestyrelsen og – ligesom de øvrige initiativtagere og bestyrelsesmedlemmer - selv er bruger af tilbuddet.

I sin indstilling skriver hun også:

”Tusindfryd 16 er en forening, der ved hjælp af fondsmidler og §18-midler gør, at alle der er tilknyttet socialpsykiatrien i Skjern, kan få oplevelser, vi ellers ikke kunne komme til af kognitive og økonomiske problemer.”

En anerkendelse

Handicaprådet overrakte mandag prisen på 5.000 kr. sammen med et diplom og en buket blomster til bestyrelsen bag Tusindfryd 16. Det skete på Rosengården i Skjern, hvor Tusindfryd 16 omfavner to botilbud, et dagtilbud og en uvisiteret café.

- Med tildelingen af Handicapprisen vil vi gerne takke Tusindfryd 16 for den særlige indsats, de gør for brugere af socialpsykiatrien. Prisen er en anerkendelse af det store frivillige arbejde, de gør – og den kan forhåbentlig være med til at gøre opmærksom på deres eksistens, fortæller formand for Handicaprådet, Gitte Foldager Pedersen.

Hun tilføjer, at noget af det, der er så specielt ved Tusindfryd 16 er, at det er brugerne selv, der står for foreningen:

- Jeg ved, at der er interesse fra andre kommuner for at høre, hvordan Tusindfryd 16 er blevet oprettet, for den konstruktion findes ikke mange andre steder. Derfor er det da også mit håb, at Tusindfryd kan give inspiration til at der bliver oprettet endnu flere foreninger rundt om i kommunerne til gavn for endnu flere borgere, siger Gitte Foldager Pedersen.

Hun peger på, at flere tidligere modtagere af handicapprisen har været overraskede over at få prisen:

- De syntes egentlig ikke, at de har gjort noget specielt, fordi de f.eks. som virksomhed har inkluderet folk med handicaps på arbejdspladsen. Men det har de! En særlig indsats for en særlig gruppe mennesker betyder meget, forklarer hun.

På samme måde gør Tusindfryd 16 noget ’specielt’, når de inviterer folk med psykiske handicaps med på juletur til bl.a. Den Gamle By, til koncert og til banko, foruden til påskefrokost, sommerfest og høstfest, på kunstudstilling og i dyreparker eller i sommerhus i Søndervig.

Dét er nemlig bare nogle af de mange aktiviteter, Marianne Andersen nævner i sin indstilling, og som med en beskeden egenbetaling betyder, at alle brugere af socialpsykiatrien kan være med i fællesskabet.

 

FAKTA:

Foreningen Tusindfryd 16’s formål er:

  • At lave aktiviteter, underholdning m.m. til gavn for borgere i botilbuddet samt dagtilbuddet og den uvisiterede café på Rosengården
  • At søge midler, så kontingent m.m. kan holdes på lavt niveau

Det er brugerne, der har oprettet foreningen Tusindfryd 16, som sidder i bestyrelsen og som dermed tager beslutninger om foreningens aktiviteter.