25. april 2018

Så er Skjern Å-udvalget på plads

Så er Skjern Å-udvalget på plads

Det var en ulønnet, tidskrævende og på alle måder lidt speciel opgave, byrådspolitikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune søgte fire engagerede borgere til at involvere sig i. Nemlig dén at sikre, at Danmarks næste nationalpark bliver omkring Skjern Å.

Ikke desto mindre var der indløbet 21 ansøgninger fra både borgere og foreninger, da fristen udløb den 17. april. Og på økonomiudvalgets møde i går blev fire borgerrepræsentanter udvalgt blandt et stærkt ansøgerfelt.

- Vi har været glade for at se, at så mange borgere og foreninger har vist interesse for at engagere sig. Vi tolker det som lokal opbakning til arbejdet med at sikre, at Nationalpark Skjern Å bliver en realitet, siger borgmester Hans Østergaard.

De fire borgerrepræsentanter, udvalgt til Nationalpark Skjern Å-udvalget, er følgende:

  • Lars Foged, Skjern. Tidligere læge og bl.a. som formand for Skjern Udviklingsforum engageret i Skjerns Grønne Korridor.
  • Jes Nissen, Borris. Dyrlæge og engageret i bl.a. borgergruppen Aktive Lokalsamfund ved Skjern Å.
  • Leif Theilgaard, Ringkøbing. Arbejder med naturformidling bl.a. gennem Naturkustoden. Var involveret i den første ansøgning om Skjern Å-nationalparken.
  • Claus Tobler, Videbæk. Direktør for Erhvervsskolen Vestjylland.

- Vi er gået efter en geografisk spredning og efter at vælge borgerrepræsentanter, der har søgt som individuelle borgere og med de kompetencer og erfaringer, de nu har, frem for folk, der har søgt som repræsentanter for foreninger eller interessegrupper, forklarer Hans Østergaard.

Borgmesteren tilføjer, at begejstring og skuffelse naturligt nok går hånd i hånd, når man udvælger fire borgere blandt mange interesserede. Men han understreger, at alle interesserede vil blive inviteret til at bidrage til de underudvalg og arbejdsgrupper, der bliver en del af den kommende arbejdsproces:

- I arbejdet med Nationalpark Skjern Å prioriterer vi højt at inddrage alle interessenter. Det bliver en åben og involverende proces, hvor vi bl.a. vil trække på medlemsskaren af foreninger i Det Grønne Råd, og hvor vi håber, at mange borgere vil engagere sig.

- Det er vigtigt for byrådet at sikre borgerinddragelsen i arbejdet med vores nye nationalpark, og vi håber, at vi i skøn forening – borgere, politikere og interesseorganisationer - kan skabe begejstring for projektet og sikre, at alle interesser bliver hørt og indarbejdet i den ansøgning, vi skriver, forklarer Hans Østergaard. 

Første arbejdsmøde i Nationalpark Skjern Å-udvalget bliver til maj.

 

FAKTA:

Nationalpark Skjern Å-udvalget består af følgende 11 medlemmer:

Borgmester Hans Østergaard, 1. viceborgmester Søren Elbæk, 2. viceborgmester Kristian Andersen, samt én repræsentant fra hhv. Vestjysk Landboforening, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Herning Kommune har en plads i udvalget. Derudover er følgende borgerrepræsentanter nu udpeget: Lars Foged, Skjern, Jes Nissen, Borris, Leif Theilgaard, Ringkøbing og Claus Tobler, Videbæk.

Loven om nationalparker, og den medfølgende bevilling på Finansloven, levner pt kun politisk vilje og statsfinansiering til fem nationalparker i Danmark. De fem er allerede oprettet (Nationalpark Thy, Nationalpark Vadehavet, Nationalpark Skjoldungernes Land, Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Kongernes Nordsjælland). Derfor kræver det, at forligspartierne bag loven udvider aftalen, hvis Nationalpark Skjern Å skal blive en realitet.

Ifølge loven skal nationalparkerne afspejle de natur- og landskabstyper, der er i Danmark, og Skjern Å området rummer anderledes naturtyper end de andre nationalparker; å-systemet afvander 11-12 procent af hele Jylland, og er et unikt stykke natur.