Vores Vilde Vestjylland
Vi vil stadig gerne se dine gode ideer! På Vores Vilde Kort kan du registrere billeder af dine vilde initiativer i haven. Lad kreativiteten få frit spil og vær med til at inspirere andre borgere. Du kan se en guide til at bruge kortet her.
Naturen er i tilbagegang og har brug for vores hjælp. Som en del af Miljøministeriets kampagne ’Sammen om et vildere Danmark’ dystede Ringkøbing-Skjern Kommune mod de øvrige 97 kommuner om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Læs mere om biodiversitet på din grund
Kommunens slogan i konkurrencen var Vores Vilde Vestjylland. Længere nede på siden her og på Facebook kan du læse om vilde naturprojekter i Naturens Rige - og inspirere andre med dine gode idéer til, hvordan vi sammen kan gøre en forskel for naturen.
Uhæmmet i Hemmet er et pilotprojekt, som skal understøtte Hemmet Sogns ønske om at arbejde bredt med biodiversitet. Formålet er dels at få viden om et sogns tilgang til arbejdet med biodiversitet og dels at støtte Hemmet i deres vision om at blive Vestjyllands vildeste landsby. Ønsket er endvidere, at den opnåede læring og viden om projektet skal kunne inspirere andre sogne og borgerne i og uden for Ringkøbing-Skjern Kommune.
Der er ikke så mange, der spiller fodbold længere, så der er derfor ikke brug for den velklippede græsplæne mere. Da kommunen samtidig dyster i Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks VILDESTE kommune, er det derfor et oplagt samarbejde.
Målet er at omdanne den 1,5 ha store, flade græsplæne til et summende, blomstrende, velsmagende og rekreativt område, hvor glæden ved naturen opleves af borgere i alle aldre. Tanken er, at området bliver et lokalt naturområde, som giver anledning til dialog og begejstring. Der etableres en 800 meter lang sti, områder med vand, sten- og jorddiger samt gemmesteder foruden plantning af en masse blomster, frugt- og løvtræer.
Styregruppen besluttede at lave et kick-off møde om projektet for at inddrage en bred gruppe af borgere og få dem til at tage ejerskab på projektet. Styregruppen indbød derfor alle interesserede borgere i Hemmet sogn til opstart på projektet. Se oplægget til mødet
Derudover er de lokale haveejere blevet tilbudt et havetjek med henblik på at øge biodiversiteten i deres haver. I alt 10 haver er blevet gennemgået for relevante biodiversitetstiltag. I én af haverne blev der fundet en population af den invasive art Gul Kæmpekalla. Kommunen blev noget overrasket, da den ikke er fundet før i Vestjylland. Der er nu påbegyndt en ihærdig bekæmpelse af populationen for at undgå spredning.
Det er et godt eksempel på, hvorledes pilotprojektet bidrager med mange forskellige elementer til fordel for biodiversiteten. Projektets hovedfokus går ud på at omdanne og forvilde et stadion, men undervejs har det også involveret borgerne i at give naturen mere plads i deres haver og ved den lokale kirke foruden bekæmpelse af en invasiv art. Der er udarbejdet en drejebog, som kan tages i brug af andre interesserede borgere, sogne med mere. I virkeligheden kan dette projekt skaleres både op og ned, så det passer ind i enhver kontekst; for eksempel på et fællesareal i en boligforening, virksomheders udearealer eller i en lille kolonihave - og dermed både på private og offentlige arealer.
Borgerne og erhvervslivet i Hemmet har bidraget med både penge og frivillig arbejdskraft, Ringkøbing-Skjern Kommune har støttet med 50.000 kroner og vejledning, og så har projektet fået 148.000 kroner fra Nordea-fondens ”Her bor vi”-pulje.
Omdannelsen af stadion påbegyndtes i marts 2022, og Hemmet Borger- og Erhvervsforening forventer, at borgerne kan begynde at benytte arealet i løbet af sommeren.
Billeder fra Hemmet
Hemmet Stadion
Hemmet Kirke og Hemmet Vandværk
På kirkegården er der sået vilde blomster på de tomme gravsteder.
Et større græsareal med forbindelse til kirkegården bliver ikke slået længere. Urter, træer, vilde blomster og fuglekasser gives der plads til, og området vokser vildt. Udviklingen af området følges tæt, og til efteråret tages der stilling til, om området skal slås 1-2 gange om året, eller om man lader det stå.
Græsset omkring vandværket gødes ikke og behandles ikke, men det slås fortsat regelmæssigt (intet billede ).
Se en lille billedfilm fra arrangementerne (1 min.)
Naturen vågner, myrerne myldrer og luften fyldes igen med summen og lyse farver – foråret er på vej!
Som en hyldest til den spirende årstid og det tilbagevendende myldrende liv, indtager Vores Vilde Vestjylland Ringkøbing Rådhussal i marts måned og stiller skarpt på nogle af jordens ofte oversete, men mest storslåede væsner.
Vilde Hvirvelløse Verdener bliver en udstilling med fokus på insekternes vigtige rolle i naturen. Hvorfor står vi midt i en biodiversitetskrise, hvor arterne uddør hurtigere end nogensinde før? Hvilken betydning får det, og hvad kan vi selv gøre for at hjælpe for eksempel humlebier, guldsmede og alle vores smukke sommerfugle?
Udstillingen kan ses i Rådhushallen i Ringkøbing fra den 11. marts til og med den 31. marts 2022. Åbningstid kl. 7-22.
Skoler og andre daginstitutioner kan frit besøge udstillingen på daglig basis i Rådhussalen eller tilmelde sig et arrangement. I perioden vil udstillingen også danne ramme for et summende liv af spændende arrangementer.
Program
- ”Superkryb” foredrag af Anders Kofoed, fredag den 11. marts kl. 9.30-10.30. Anders Kofoed, kendt som TV2's dyreekspert, fortæller om utrolige superkryb med ægte superkræfter! For børn i alderen 5-12 år.
- ”Superkryb” foredrag af Anders Kofoed, fredag den 11. marts kl. 11.30-12.30. Anders Kofoed, kendt som TV2s dyreekspert, fortæller om utrolige SUPERKRYB med ægte superkræfter! For børn i alderen 5-12 år.
- Åbning af udstillingen Vilde Hvirvelløse Verdener, fredag den 11. marts kl. 12.45-13.30. Tale v. Annemarie Waage Petersen, Teatret OM.
- ”Insektremser, sanglege og danse” m. Tippe Molsted, Teatret OM, tirsdag d. 15. marts kl. 10-10.30. Syng med på ”Bænkebidder Blues” og andre sjove rim og remser om insekter. For børn i alderen 4-8 år.
- ”Jagtedderkoppernes vilde verden” med naturvejleder Sabine Jensen den 16. marts kl. 15-17. Kig forbi udstillingen og mød Naturvejleder, Sabine Jensen, som inviterer med på en rejse ind i jagtedderkoppernes vilde verden. Se et terrarium, hils på en edderkop, og vær med til at bygge en stor fælles mega-edderkop. For børn og voksne.
- ”Visuelle hvirvelløse verdener” med billedkunstner Sara Strandby, fredag den 18. marts kl. 9-11. Kom og vær med til at skabe nye insekt-billeder og fortællinger, når billedkunstner Sara Strandby sætter gang i det store collagebord med inspiration, udklipsmateriale, sakse, lim, og farver. For børn i alderen 4-8 år.
- Kreativ tegning med Peter Madsen Hermann, Kulturskolen Ringkøbing-Skjern den 22. marts kl. 9.30-10.30. Bliv inspireret af insekterne, deres farver, udseende og forskellige egenskaber, til at designe/tegne monstre, superhelte og skurke. For børn i alderen 6-12 år.
- Bliv bivenlig med bier i haven med Anders Thorre Kristensen, Formand for Skjern Egvad Biavlerforening den 24. marts kl. 9.30-10.30. Anders har været hobbybiavler i 14 år med 10-12 bistader. Han vil fortælle om bier og honning og hvad haveejere og andre kan gøre for bierne. For alle.
- Krible Krable med biolog Julie Stausholm og naturmedarbejder Sophie Albæk den 29. marts kl. 9.30-10.30. Kom og vær med til en krible krablende formiddag med insektvæddeløb, split en træstamme ad, spil med insektterningen (flyv som en flue, hop som en græshoppe), naturbingo og meget mere. For børn i alderen 2-5 år.
- ”Invitér Naturen ind i haven” foredrag med havearkitekt Helle Troelsen den 29. marts kl. 19-21. Hvad viser forskning at ophold i haven og havearbejde gør ved os? Hvordan skaber vi en leve-have tilpasset dem, der skal leve i og med haven? Kom og hør hvordan du kan skabe en ekstra dimension i forhold til sansning og oplevelse i din have. For voksne.
Mere information om udstillingen kan fås ved kontakt til Sophie Walseth Albæk på telefon 20 96 05 74 eller mail sophie.albaek@rksk.dk, eller Julie Storm Stausholm på telefon 99 74 17 29 eller mail julie.stausholm@rksk.dk.
Kribler det i dine fingrer for at komme i gang med havearbejdet – og har du lyst til at prøve noget nyt? I så fald kan du se en lille film med tips til en vildere have eller læse vores inspirationsfolder og få ideer til, hvordan du laver en VILDT pæn have. Der er yderligere inspiration at hente her.
Du er desuden meget velkommen til at afhente et ”Her giver jeg plads til naturen”-skilt på dit nærmeste bibliotek, så du over for naboer kan gøre opmærksom på, at din have er med til at gøre en forskel. Tag også gerne et billede af din vilde have og registrér det på Vores Vilde Kort. Lad kreativiteten få frit spil og vær med til at inspirere andre borgere.
Har du lyst til at lave et VILDT flot beholderskjul med insekthotel og insektvenlige planter? Fra marts vil der være udstillinger med eksempler på VILDT flotte skjul på genbrugspladserne i Hvide Sande, Ringkøbing, Tarm og Videbæk. Læs mere her.
Der har været gang i Vores Vilde Vestjylland i 2021. Her kan du se, hvor vildt det allerede er i gang med at blive.
I uge 17 blev der traditionen tro afholdt sundhedsuge i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sundhedsugen blev i år koblet på et andet fokus-projekt - nemlig Danmarks Vildeste Kommune - om temaet natur og sundhed.
Sundhedscenter Vest og Vores Vilde Vestjylland gik sammen om at lave en naturdans, som vi inviterede alle skoler, daginstitutioner, foreninger, plejecentre m.m. til at danse og filme. Efter sundhedsugen er alle deltagernes små film klippet sammen til én stor Naturdans-video.
Lærere, pædagoger m.fl. har haft mulighed for at optage en lille film på mobilen på max to minutter af for eksempel en skoleklasse.
De forskellige dansesekvenser er inspireret af rigtige dyredanse. Vores Vilde Vestjylland har derfor udarbejdet undervisningsmateriale, som deltagerne kunne bruge i forbindelse med forberedelsen af deres naturdanse:
- Toppet lappedykker – parringsdans
- Zebraedderkoppens kampdans
- Trepigget hundestejles zigzag-dans
- Honningbiens svansedans
- Vibens ormedans / Sølvmågens Riverdance
På denne måde kunne børnene lære noget om de forskellige dyr - og hvorfor de danser - samtidig med at de fik rørt sig.
Den skønne sang, der sætter rammen for dansen, er skrevet af Hymns from Nineveh og hedder Stråle – Tåre – Dråbe.
I løbet af Sundhedsugen arrangerede vi en fælles naturdans ved FDF Fjelstervang, hvor Fjelstervang Skole deltog. Det var en herlig formiddag, hvor børn og voksne blev bragt sammen i en alternativ kombination af naturformidling, bevægelse og fællesskab i naturen.
Materialet er ikke i webtilgængeligt format. Tag kontakt til Land, By og Kultur, hvis det giver problemer på en skærmlæser eller andet.
Med Vores Vilde Vestjylland ønsker Ringkøbing-Skjern Kommune at skabe langvarige resultater til gavn for biodiversiteten. Skønt formidling ikke indgår som et kriterie for projekter under Danmarks VILDESTE Kommune, anser vi det som et vigtigt led for at nå i mål med Vores Vilde Vestjylland. Vi tror på, at en større viden og forståelse for naturen er med til at sikre, at vi passer bedre på dyr og planter.
Derfor har vi udarbejdet et naturhæfte, der kort og godt hedder ”NaturHelt” og giver børn og voksne inspiration til at opdage naturen samt få en forståelse for alle de ting, man kan foretage sig i naturen.
Bortset fra overnatningen i det fri kommer man ikke sovende til titlen som naturhelt. Hæftet byder på opgaver i naturen som f.eks. at gå en tur i mørket uden lys og lygte, kigge på stjerner og lave mad på bål. Med opskrifter på fuglekugler og insekthoteller – og opfordringer til at indsamle affald i naturen, til at så blomster eller plante et træ og se det gro, lærer naturheltene da også at gøre gode ting for naturen gennem hæftet.
Hæftet kan hentes gratis på kommunens biblioteker, og når børnene har udfyldt hæftet og løst alle opgaverne, kan de få en nøglering som bevis på, at de er blevet udnævnt naturhelte.
NaturHelt er udarbejdet i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritidsafdeling og Sundhedscenter Vest. Sundhed og natur hænger nemlig uløseligt sammen.
Vi ved, at mange har nogle rigtig gode oplevelser i naturen. Men vi ved også, at mange er lidt usikre på, hvad de må, og hvad de skal finde på at lave, når de kommer ud i naturen. Dem vil vi gerne hjælpe lidt på vej med NaturHelt-hæftet. Hæftet kan dog bruges på flere niveauer og kan derfor også inspirere folk, der har et indgående kendskab til naturen.
Du kan læse mere om Ta’ mig med ud, bedstefar-projektet, som NaturHelt-hæftet er en del af, på Sundhedscenter Vest's hjemmeside, hvor du også selv kan printe NaturHelt-hæftet samt holde dig opdateret om en række aktiviteter, der afholdes i løbet af efteråret 2021, som på forskellig vis skal inspirere til naturoplevelser på tværs af generationer. NaturHelt-hæftet findes også i webtilgængelig udgave.
Som borger er der mange ting, du selv kan gøre for at give naturen en hjælpende hånd. Ofte handler det om at skrue ned for arbejdsindsatsen i haven og lade naturen få lidt mere plads. Det kunne for eksempel være at lade plæneklipperen stå henover sommeren, stoppe med at rydde ukrudt i et hjørne af haven eller lade kviste og grene ligge i bunker. Husk - en vildere have kan sagtens være vildt pæn under kontrollerede forhold.
Se en lille film (6 min) med tips til en vildere have.
I denne inspirationsfolder finder du konkrete forslag til, hvordan din have kan blive lidt vildere. Se desuden vores små vejledninger nedenfor, hvor du kan se, hvordan du for eksempel bygger et insekthotel, laver et kvashegn med videre.
Vi vil gerne se dine gode ideer! På Vores Vilde Kort kan du registrere billeder af dine vilde initiativer i haven. Lad kreativiteten få frit spil og vær med til at inspirere andre borgere. Du kan se en guide til at bruge kortet her.
Du kan hænge et ”Her giver jeg plads til naturen”- skilt op i din have, så du over for naboer kan gøre opmærksom på, at din have er med til at gøre en forskel - og at det ikke er tilfældigt, at den måske ser lidt rodet ud. Skiltet kan du printe her.
Yderligere inspiration:
Det behøver ikke være svært at hjælpe naturen
Inspiration fra Hjørring Kommune
Plantekatalog - planter der understøtter biodiversitet
Hjemmehørende planter i vores have
6 tips til en vild blomsterhave
Korte havefilm
Julie Stausholm og datteren Gry giver plads til naturen i deres have (1 min).
Julie Stausholm inviterer insekter og smådyr inden for i sin vilde have (1 min).
Gør din have pindsvine-venlig!
Folder
Sommerfuglefolder fra en sommerhusejer - Edith Jager Andersen har omdannet sin sommerhushave i Skuldbøl til en sommerfuglehave. I folderen her giver hun gode råd til sommerfuglenes yndlingshave.
Folderen er ikke i webtilgængeligt format. Tag kontakt til Land, By og Kultur, hvis det giver problemer på en skærmlæser eller andet.
Interaktivt kort til dine ideer
Vi vil gerne se dine gode ideer! På Vores Vilde Kort kan du registrere billeder af dine vilde initiativer i haven. Lad kreativiteten få frit spil og vær med til at inspirere andre.
Vil du gerne bygge et VILDT flot beholderskjul?
Så kan du se eksempler på VILDT flotte skjul på genbrugspladserne i Hvide Sande, Ringkøbing, Tarm og Videbæk. På de øvrige genbrugspladser er der mindre udstillinger.
Du får:
- information om reglerne for indretning af beholderskjul og adgangsforhold for renovationsfolkene.
- inspiration til, hvor et beholderskjul kan placeres - både i den lille og i den store have (se også skitsen længere nede).
- inspiration til, hvordan du kan lave et VILDT skjul med insekthotel og insektvenlige planter (se også skitsen længere nede).
Udstillingerne er lavet af den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture. Skjulene er bygget af ubehandlet dansk Douglas træ, og der er mulighed for at kombinere det med insekthotel og en plantekasse til insektvenlige planter.
Du kan også finde inspiration og hjælp hos andre virksomheder - det kan for eksempel være en ide at spørge den tømrer, du plejer at bruge.
Læs mere om den kommende henteordning for genanvendeligt affald i december 2022 her.
Skitse over beholderskjul med urtetag og insekthotel:
Skitse over beholderskjul i hæk:
For tiden, og sikkert inspireret af konkurrencen Danmarks Vildeste Kommune, køber mange kommuner, privatpersoner, og firmaer i hele Danmark stort ind af frøblandinger.
Formålet med at købe frøblandinger er for manges vedkommende at man gerne vil gøre en positiv forskel for den danske natur. Desværre er alle frøblandinger faktisk ikke til gavn for den danske natur og kan i værste fald være skadelige. For at kunne navigere i junglen af frøblandinger, kommer der her en række gode tips og tricks.
Danske planter
For at give danske dyr en hjælpende hånd er det absolut vigtigste at udså arter, som også er naturligt hjemmehørende i Danmark. Mange frøblandinger indeholder desværre arter, som ikke findes naturligt i Danmark, og nogle indeholder endda invasive arter (problemarter) såsom lupin. For at få hjælp til hvilke arter der er danske, kan man læse på blandingens indlægsseddel og slå arterne op. Plantearter som er særligt gode for biodiversiteten kan findes i Plantekatalog - planter der understøtter biodiversitet.
Ydermere er det en stor fordel, hvis de danske planter også er naturligt forekommende i Vestjylland. Planternes udbredelsesområde kan også findes i plantekataloget. Gode arter, der forekommer naturligt hos os, er blandt andet: blåhat, kællingetand, almindelig røllike, liden klokke/blåklokke, trævlekrone, blæresmelde, gul snerre, almindelig brunelle.
Lokalt producerede frø
Det er vigtigt, at frøblandingerne er produceret i Danmark, for at undgå genetisk forurening. Frø produceret lokalt i Vestjylland er det absolut bedste, men kan være svære at finde. I efteråret, når blomsterne begynder at sætte frø, kan man sanke frø i naturen. Har naboen nogen fine, danske arter, som du må samle frø fra? I kan også oprette en frøbank i landsbyen eller lokalområdet, hvor I kan bytte frø med hinanden.
Lad naturen komme af sig selv
Hvis man har lidt tålmodighed, er det også en glimrende mulighed at lade planterne selv indfinde sig. På et bart jordstykke vil det kun være planter, der allerede er naturligt forekommende i lokalområdet, som spirer. Dét er ægte biodiversitet.
Som en del af konkurrencen arbejder Ringkøbing-Skjern Kommune på at få skræddersyet en vestjysk frøblanding.
På kommunens grønne arealer er indsatsen i gang for at give mere plads til naturen. På forskellige, udvalgte arealer eksperimenterer vi med at gøre arealerne lidt vildere.
Kortklippet græs kan rigtig mange gode ting. Dog er den store udfordring, at kort græs desværre tilbyder forsvindende lidt føde og levesteder for dyr, planter og insekter. Derfor prøver vi, at lade noget af græsset vokse langt, mens der andre steder bliver eksperimenteret med vilde frøblandinger. Vi håber, at I som borgere vil tage godt imod dette initiativ, om at skabe mere plads til blandt andet flaksende sommerfugle og summende humlebier.
På de udvalgte arealer vil der være skiltet, så alle kan se, at der er en mening med vildskaben.
Kender I et godt areal i jeres nærområde, som med fordel kunne være vildere? Kontakt os gerne med gode forslag.
Vi er i fuld gang med at søsætte spændende projekter om øget fokus på biodiversiteten i landbrugslandet!
Vil du gerne have vildere arealer på din bedrift?
Kontakt os endelig, hvis du gerne vil være med.
I mellemtiden kan du få inspiration i pjecen her.
Er du ekstra entusiastisk kan se mere i rapporten Biodiversitetsvirkemidler på danske landbrugs- og skovrejsningsarealer. Rapporten er på 200 sider, så start eventuelt med pjecen
Vil din virksomhed også gerne være vildere?
Kontakt os endelig hvis I gerne vil være med.
Den 21. september 2021 var der foredrag i Rådhushallen i Ringkøbing om Vores Vilde Vestjylland. Foredraget blev filmet af TV Vestjylland (ikke med undertekst).
Se optagelsen af foredraget på på TV Vestjyllands youtube-kanal.
Vores Vilde Vestjylland
Naturen har brug for din hjælp. Som en del af Miljøministeriets kampagne ’Sammen om et vildere Danmark’ dyster Ringkøbing-Skjern Kommune mod 91 andre kommuner om at blive Danmarks vildeste kommune.
Vil du være med til at gøre en forskel for naturen? Indsatsen begynder i baghaven.
Som borger er der mange ting, du selv kan gøre for at give naturen en hjælpende hånd. I denne folder finder du konkrete forslag til, hvordan din have kan blive lidt vildere. Husk - en vildere have kan sagtens være vildt pæn under kontrollerede forhold.
Det handler om at skrue ned for arbejdsindsatsen i haven og lade naturen få plads. Det kunne for eksempel være at lade plæneklipperen stå henover sommeren, stoppe med at rydde ukrudt i et hjørne af haven eller lade kviste og grene ligge i bunker.
Hvad kan du gøre?
Vildskab og variation i haven
Det nemmeste du kan gøre er at drosle ned for det hårde havearbejde. Efterlad et hjørne af haven til naturen og lad det blive vildt. Ved at skabe variation i haven, skaber du levesteder for mange forskellige arter. Jo større variation mellem skygge og solrigt, fugtigt og tørt, desto bedre muligheder skabes der for en bred variation af varme- og fugtighedskrævende arter i haven. Derfor kan det være en fordel både at bevare områder med gamle træer og områder med åbne og blomsterrige bede og plæner.
Blomstrende planter
Bier, sommerfugle, svirrefluer og mange andre insekter samler pollen og nektar i blomstrende planter. Du kan vælge at plante hjemmehørende, blomstrende buske og træer såsom slåen, mirabel, hvidtjørn, almindelig hæg, æble, og så videre.
Du kan også så hjemmehørende, vilde blomsterplanter ved at samle frø i naturen eller anskaffe dig frøblandinger med vilde, danske planter. Blandt gode, smukke og nemme planter kan nævnes almindelig røllike, blåhat, almindelig kællingetand, gul snerre, almindelig knopurt, djævelsbid og håret høgeurt.
Gamle træer
Lad endelig gamle træer stå. Gamle træer kan have huller i stammen, og store grene kan tjene som ynglested for hulrugende fugle som mejser, spætter og spætmejse samt flagermus. For sikkerhedshensyn kan et døende træ topkappes, så stammen og få grene står tilbage.
Dødt træ i haven
Hvis du beskærer træer, buske eller hæk, behøver du ikke køre affaldet på genbrugspladsen. Kviste, grene og stammer er gode leve- og gemmesteder for biller, svampe, pindsvin og harer. Prøv at samle materialet i en eller flere bunker i haven eller lav et flot kvashegn, der for eksempel placeres rundt om køkkenhaven eller bedet og derved skaber små rum i haven.
Vand i haven
En dam kan være leve- og ynglested for insekter og padder. Det forudsætter dog, at der ikke er fisk i dammen, da fisk vil spise æg og yngel. Det er en fordel, hvis der er gode gemmesteder som sandbund, sten, grene og vandplanter. Grav ikke dammen for dyb og lav naturlige bredder så dele af dammen kan udtørre i løbet af sommeren. Hvis du ikke har mulighed for at grave en havedam, kan du i stedet grave en murerbalje ned.
I de tørre sommermåneder kan der stilles vand frem til fugle, pindsvin, insekter og andre dyr, når de sædvanlige vandpytter og vandhuller tørrer ud. Husk at placere et par sten i det lave vand, så sommerfugle og bier ikke drukner.
Insekthoteller
Et insekthotel giver yngle- og overvintringsmulighed for mange forskellige insekter. Du kan købe et færdiglavet eller bygge et selv. For eksempel kan du opbygge en stabel af ikke-trykimprægneret træ/paller og fylde hulrummene ud med strå, halm, teglrør, gamle kviste og kævler, hvori der bores huller til insekterne. Insekthotellet placeres tørt og solrigt.
Redekasser
Hvis du gerne vil give fuglene en hjælpende hånd, kan du opsætte redekasser i haven, som du enten køber eller bygger selv. De kan hænges op på mure, plankeværker, pæle og i træer. Vær opmærksom på, at forskellige fuglearter har forskellige krav til redekassens størrelse og placering.
Sten og stenbunker
Større sten eller mindre bunker af sten kan placeres på et solrigt sted i haven og giver sommerfugle, bier og firben et sted at få varmen. Store sten kan enten lægges enkeltvist eller bygges op i et flot stengærde. Hvis stenene ligger permanent og uforstyrret, kan de stenboende arter bedre indfinde sig.
Jordbunker og blottet jord
Læg en lille bunke jord, grus eller sand på et solbeskinnet sted. Jordboende bier og andre varmeelskende insekter graver reder i varm jord. Krybdyr som for eksempel firben kan udnytte jorden til at øge kropstemperaturen. Med tiden kan der vokse små tørketolerante planter. Sørg dog for at jorden er sandet og næringsfattig, så bunken ikke gror til i høje planter.
Græsplænen
Hvis du har en græsplæne, kan du begrænse slåningen på et udvalgt område eller nøjes med at slå plænen i midten af maj og i oktober og lade den gro henover sommeren. Det er en fordel at fjerne afklippet, når plænen slås, så du begrænser næringsmængden og græsserne. På den måde giver du mere plads til, at blomstrende urter kan få plads i plænen til gavn for fødesøgende insekter.
Biodiversitet er et begreb, der dækker mangfoldigheden af alt liv på jorden, både svampe, planter, dyr, bakterier, alger, osv. Den væsentligste årsag til biodiversitetens tilbagegang på verdensplan er ødelæggelsen af naturområderne, og deraf pladsmangel og mangel på intakte levesteder.
22. juni 2022 Uhæmmet natur i Hemmet er kommunens vilde finaleprojekt
19. april 2022 Sundhedsuge med dans, skov og sjov
14. april 2022 Græsningslaug skal øge biodiversiteten: Kom og hør, om det er noget for dig!
18. marts 2022 Gem dine affaldsbeholdere – udstilling giver ny inspiration
8. marts 2022 Den vilde natur flytter ind i Rådhushallen
2. marts 2022 Få naturen tilbage – også i baghaven
13. januar 2022 Fra snorlige fodboldplæne til summende natur: Fællesskab skaber vild natur i Hemmet
22. november 2021 Få inspiration til et vildere landbrug
29. september 2021 Nyt hæfte til naturhelte på biblioteket
4. september 2021 Orkidéerne vokser frem i Tarm
12. august 2021 Bliv klogere på din vilde have
5. august 2021 Helt vildt og uhæmmet i Hemmet
12. juli 2021 Vilde vejrabatter udfordrer trafiksikkerheden
2. juli 2021 Interaktivt kort samler vilde idéer i Vores Vilde Vestjylland
21. april 2021 Glade grise og vild natur på lukkede minkfarme i vores vilde vestjylland
25. marts 2021 Naturens Rige vil være Danmarks vildeste kommune