20. august 2021

Så er der igen søndagsaktiviteter i Naturens Rige

Foto: Janni Agerskov Veng Høj, der via Wild West Walk 'n' Run-siden har givet tilladelse til, at vi bruger billedet af hendes børn.

Den sidste søndag i måneden har traditionelt været lig med en frisk gåtur i Naturens Rige. Og efter et år, hvor forsamlingsforbuddet satte en stopper for de arrangerede fællesture, er søndagsaktiviteterne nu tilbage på programmet i Naturens Rige.

Sæsonen starter søndag den 29. august, hvor turen går ad stisystemet, der forener Skjern og Tarm på tværs af Skjern Å. Naturstierne vil blive præsenteret af nogle af de lokale ildsjæle, som har stået bag etableringen af stierne.

Derudover er der endnu tre ture at se frem til resten af året, inden der bliver lavet et nyt program for 2022.

I september går turen til Velling, hvor deltagerne blandt andet skal opleve Forundringens Have ved Vestjyllands Højskole og høre om tidligere tiders Studedrift, mens ruten følger Drivvejen.

I oktober er det ”Landsbylivet før og nu i Ølstrup”, der er på programmet, og i november inviterer skovfogeden på juleskovtur i Tarm Kommuneplantage.

- Vi glæder os til at komme i gang igen, og det kan vi høre på mange af de borgere, der tidligere er gået med på Søndagsaktiviteternes ture, at de også gør, siger Lene Brodde, der er koordinator for Sundhedsfremme og Forebyggelse i Sundhedscenter Vest.

Det er ti år siden, at der første gang blev arrangeret Søndagsaktiviteter, der bliver gennemført den sidste søndag i hver måned (med undtagelse af juli og december) på forskellige naturområder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Sundhed på flere planer

Bag søndagsaktiviteterne, der er gratis og almindeligvis finder sted kl. 13.00-15.00, står foruden Sundhedscenter Vest også Ringkøbing-Skjern Kommunes Natur-, Kultur- og Fritids-afdeling, DGI-Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museerne og FrivilligVest.

Arrangementerne er en god blanding af en gåtur på ca. 5 km i varieret terræn, kulturelt indslag og fortællinger med inddragelse af lokale ildsjæle og fagpersoner, samt ikke mindst godt selskab med andre en søndag eftermiddag. Og det er netop den brede opbakning til idéen, der gør søndagsaktiviteterne til mere end bare en gåtur:

- Dét, at der er så mange forskellige aktører bag søndagsaktiviteterne, gør dem til noget helt specielt, siger Lene Brodde og forklarer:

- Naturvejledere kan give deltagerne viden om biodiversiteten i det område, hvor vi går, Ringkøbing-Skjern Museerne byder ind med historiefortællingen. Og fra kollegerne i kommunens Natur-, Kultur- og Fritidsafdeling, får vi en masse tips om, hvor der sker noget nyt i kommunen, som det kan være interessant for deltagerne at opleve. Og endelig er både DGI og Frivillig Vest jo nærmest danmarksmestre i at engagere frivillige og foreninger, der har lyst til at byde ind som arrangører på de forskellige steder.

Når Sundhedscenter Vest bruger kræfter på at koordinere og planlægge Søndagsaktiviteterne er det af den meget simple årsag, at en gåtur i naturen uvægerligt boner ud på folkesundheden og livskvaliteten.

- Formålet med gåturene er sundhed på flere planer. Og da vi under corona-nedlukningen arrangerede individuelle gåture i naturen gennem Wild West Walk ’n’ Run-konceptet kunne vi jo se, at folk valfartede til pop-up ruterne, fordi de gav mulighed for at få en ny oplevelse i naturen – en oplevelse, der kombinerede motion med naturoplevelser.

Ud over motion og naturoplevelser bliver der igen skruet op for fællesskabet med Søndagsaktiviteterne, hvor der tidligere har været op imod 50 deltagere på gåturene.

 

FAKTA:

Søndagsaktiviteterne er et tilbud til de borgere, der ønsker at komme i gang med let motion, eller har lyst til at blive inspireret til nye gåture eller andre aktiviteter i naturen – og som er interesserede i et områdes særlige identitet, kvalitet og landskabsmæssige karakter.

I år er der ikke en trykt folder, men nærmere information og præsentation af hver enkelt tur, finder man på Sundhedscenter-vest.rksk.dk/arrangementer hvor man også kan orientere sig mht. eventuelle ændringer i programmet.

En trykt præsentation af programmet fås på biblioteker. Det er gratis at deltage, og både børn og voksne er velkomne. Flere af turene er dog ikke så egnede til kørestole og barnevogne på grund af ujævnt terræn.