22. december 2021

Må vi genbruge dine juletræslys?

colourbox

Hører du til dem, der alligevel bare får kludret ledningerne sammen – og derfor stritter de brugte lyskæder ud sammen med juletræet hvert år?

Så vil folkene bag Ringkøbing-Skjern Kommunes nye lysfestival Vinterlys gerne arve dine brugte juletræskæder – også hvis du smider dem ud, fordi de ikke dur mere.

- Kollegerne på kommunens genbrugspladser fortæller os, at de hvert år modtager masser af brugte juletræskæder – og at mange af dem ikke fejler noget. Man kan undre sig over at de bliver smidt ud, men fra f.eks. virksomheder hører vi, at det nogle gange bedre kan betale sig at købe nye hvert år i stedet for at bøvle med at få dem pakket godt ned og året efter huske, hvor man lagde dem sidste år, fortæller Dina Abu Hamdan.

Hun er kunstnerisk leder og er ligesom kunstneren Inge Agnete Tarpgaard tilknyttet Ringkøbing-Skjern Kommune som huskunstnere under Statens Kunstfonds Artist in Residence-program.

Sammen er de initiativtagere til den lysfestival, der lige nu er ved at blive planlagt i Alkjær Lukke i Ringkøbing den 19.-26. februar 2022.

- Lysinstallationerne foregår i naturen – for at gå hånd in hånd med kommunens identitet som ”Naturens Rige”, fortæller Dina Abu Hamdan.

Udover at foregå midt i naturen er det specielle ved Vinterlys, at festivalen arrangeres i samarbejde med kulturinstitutioner og børn og unge fra hele kommunen.

Formålet er at sætte lys og glæde på den mørke og triste tid, og planen er, at lysfestivalen via en række kunstinstallationer med fokus på lys skal blive en tilbagevendende begivenhed, der finder sted forskellige steder i kommunen i februar måned hvert år.

Fra elektronisk affald til kunstinstallation

Og det er hér, at de kasserede juletræskæder kommer ind i billedet. For i stedet for at ende som elektronisk affald, kan de gøre nytte som kunstinstallation – og dermed glæde store og små længe efter jul.

- Vi beder ikke om juletræskæder, som man normalt selv gemmer og genbruger år efter år. Men har man af én eller anden grund alligevel tænkt sig at aflevere sine brugte juletræskæder på genbrugsstationen, så vil vi gerne appellere til, at man lægger dem i den kasse, der er mærket med ”Vinterlys Festival” og specielt opstillet til juletræskæder, så vi kan hente dem og få lys i dem til glæde for forhåbentlig rigtig mange mennesker, forklarer Dina Abu Hamdan.

Hun tilføjer, at brugte juletræskæder, der ikke længere fungerer, også gerne må blive afleveret i kassen, så vil kyndige folk forsøge at finde fejlen, så lysene igen kan komme til at skinne.

Når kommunens kulturafdeling vil genbruge juletræskæderne er det nemlig også med det formål at vise, at man kan lave kunst af brugte ting frem for at købe nyt.

Penge til vinterlys

Vinterlys er en del af den vinterkampagne, der skal give en håndsrækning til kunst- og kulturlivet i kommunen efter en lang periode præget af corona-nedlukninger.

Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune afsatte i begyndelsen af november 100.000 kr. til vinterkampagnen – penge som i portioner af 5.000 kr. kan søges af kulturinstitutioner, lokale kunstnere og foreninger. Pengene er øremærket kulturinitiativer, der kan blive en del af Vinterlys.

 

FAKTA:

Vinterlys er navnet på Ringkøbing-Skjern Kommunes kunst- og kulturinitiativ, der årligt skal sætte lys på den mørkeste tid. Lysfestivalen løber af stablen den 19.-26. februar 2022 – primært i Alkjær Lukke i Ringkøbing og vil involvere både lokale og internationale kunstnere, kulturinstitutioner, skoler og foreninger for børn og unge.

På de fire største genbrugspladser (i Hvide Sande, Ringkøbing, Tarm og Videbæk) er der opstillet Vinterlys-kasser til juletræskæder. På de øvrige genbrugspladser kan man dog også aflevere sine juletræskæder til genbrug i lysfestivalen Vinterlys, hvis man ikke selv kan genbruge lyskæderne.

Læs mere om lysfestivalen på linket her: