12. december 2019

Vækstjyder i Ringkøbing-Skjern Kommune bidrager mest til BNP

Colourbox-foto

Tallene fra 2018 er godt nok ikke endeligt bekræftet endnu. Men tendensen er klar – og den går opad. Ringkøbing-Skjern Kommune ligger solidt på en ubestridt førsteplads i Region Midtjylland, når man ser på BNP per indbygger. I løbende priser tegner hver borger i kommunen sig nemlig i 2018 for en værditilvækst på 486.808 kr.

I både 2017 og 2016 lå Ringkøbing-Skjern Kommune ligeledes helt i top, og dermed står kommunen for tredje år i træk for det højeste BNP per indbygger ifølge tal fra Region Midtjylland.

Høj produktivitet – og erhvervsvenlighed

Desuden viser beregninger på tal fra Danmarks Statistik, at kommunen siden 2016 har haft en produktivitet på over 1 million kroner, opgjort som bruttoværditilvækst per årsværk. Det er en milepæl, som kun 12 kommuner i Danmark har nået til og med 2017. Kommunen har samtidig den højeste produktivitet i Region Midtjylland i både 2016 og 2017.

- Det er tal, som vi kun kan være både glade over og stolte af, siger borgmester Hans Østergaard og minder om, at Dansk Industri i september måned placerede Ringkøbing-Skjern Kommune på en tredjeplads, når det gælder erhvervsvenlighed i alle landets kommuner.

Undersøgelsen er Danmarks største af kommunernes erhvervsklima, og mens kommunens sagsbehandling blev vurderet som landets bedste, var det primært udfordringer med infrastrukturen, der trak ned i den samlede opgørelse.

Hans Østergaard understreger, at den flotte placering i Dansk Industris opgørelse, Danmarks Statistiks produktivitetstal og Region Midtjyllands indeks over BNP per borger ikke får kommunen til at hvile på laurbærrene. Tværtimod:

- Vi har længe arbejdet målrettet og proaktivt på at sikre, at vores virksomheder har de bedst mulige rammer for at skabe vækst. Det vil vi også gøre fremover, siger borgmesteren og peger på, at summen af gode erhvervshistorier understreger, at vi som område har det, der skal til for at skabe vækst og udvikling – dog med noget tilbage at ønske på infrastrukturen.

- Derfor er det også så vigtigt for os, at vi får fortalt om de muligheder der er, så vi fortsat kan tiltrække kvalificerede medarbejdere, nye virksomheder og nye ordrer, tilføjer Hans Østergaard.

Nettotab af borgere

Tal fra Danmarks Statistik bekræfter borgmesterens ønske om at se endnu flere tilflyttere til kommunen. Samtidig med, at Ringkøbing-Skjern Kommune i 2018 har haft det største antal tilflyttere siden kommunesammenlægningen i 2007, har vi også i 2018 haft det laveste nettotab af borgere siden 2008. Oversat betyder dét ifølge Danmarks Statistik, at kommunen i 2018 ’kun’ havde et nettotab på 302 borgere.

- Selv om vi selvfølgelig meget gerne havde set, at det havde været et plus på 302 borgere, så må vi også bare acceptere, at de større byer og deres studietilbud trækker i vores unge mennesker, siger Hans Østergaard. Han peger på, at virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune er førende inden for f.eks. grøn teknologi og kvalitetsfødevareproduktion - og derfor også tilbyder gode karrieremuligheder for de højtuddannede medarbejdere, der vælger at vende tilbage til kommunen efter endt studie.

At der er jobs at få for tilflyttere til kommunen, underbygges også af tal fra Danmarks Statistik, der viser, at ledigheden er lav i kommunen, samtidig med, at antallet af job er steget med i gennemsnit 1,75 procentpoint pr år de seneste fire år.

I november 2017, der er Danmarks Statistiks nyeste tilgængelige tal, var der således i alt 33.251 sæsonkorrigerede fuldtidsjob i Ringkøbing-Skjern Kommune – eller 1.680 flere fuldtidsarbejdspladser end i 2014.