11. december 2019

25-års reglen er fortid i Ringkøbing-Skjern Kommune

Colourbox-foto

Skal man som idræts- eller fritidsforening lave aktiviteter for dem, der har lyst til at være med – eller primært satse på børn og unge?

Det har været et debatteret spørgsmål i foreninger rundt om i kommunen, fordi folkeoplysningsloven forpligter kommunerne til at yde lokaletilskud til foreninger, når det handler om aktiviteter for børn og unge under 25 år.

Dermed har det bedre kunnet betale sig for en forening at lave aktiviteter for børn og unge, fordi en overvægt af unge deltagere har betydet flere kommunale penge at leje lokaler og drive forening for. Omvendt har en overvægt af medlemmer over 25 år betydet mindre tilskud til foreningerne.

Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune besluttede derfor på det ordinære byrådsmøde tirsdag at afskaffe 25 års reglen og stemte samtidig for at hæve den samlede støtte til lokaletilskud og aktivitetstilskud i foreningslivet fra 19.335.000 kr. om året til 21.428.000 kr.

- Ved at afskaffe 25 års reglen håber vi at medvirke til, at flere foreninger tager initiativ til aktiviteter for borgere i alle aldre. Med 25 års reglen er foreninger blevet straffet økonomisk for at balancen mellem medlemmer under og over 25 år tippede, forklarer Erik Viborg formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han peger på, at udvalgets medlemmer allerede på det første møde efter konstitueringen gav hinanden håndslag på at ville afskaffe 25 års reglen. Nu er der fundet økonomi til at øge det kommunale tilskud til alle foreninger uafhængigt af deres medlemssammensætning

- Arbejdet med at afskaffe 25 års reglen har været længe undervejs, og vi er stolte af at det nu er lykkedes. Vi har kunnet se, at foreningerne har været tilbageholdende med at oprette aktiviteter for ældre borgere, og håber på, at afskaffelsen af 25 års reglen vil give foreningerne et større incitament til at udvikle flere aktiviteter for alle aldersgrupper, siger Erik Viborg.

Hidtil har tilskudsmodellen i Ringkøbing-Skjern Kommune betydet, at en forening ’kun’ fik dækket 20 pct af lokaleudgiften, hvis 75 pct af medlemmerne var over 25 år, mens en medlemsandel på 50-75 pct over 25 år udløste 40 pct i tilskud. Var over halvdelen af medlemmerne i en forening under 25 år, fik foreningen dækket hele 68 pct af udgiften til lokaleleje af kommunen.

- Ordningen har haft den ulempe, at en forening er blevet reduceret i lokaletilskud, når aldersfordelingen blandt deres medlemmer tippede i retning af, at der blev flest over 25 år. Det har reelt betydet, at et par nye medlemmer på +25 år i en forening har kostet foreningen dyrt i kommunalt tilskud, siger Erik Viborg og tilføjer:

- Vi ved, at foreningslivet bidrager med både fysisk sundhed og sociale netværk, og vi vil gerne opmuntre til, at alle – også borgere over 25 år – tager del i fritidslivet. Det bakker vi op om ved at afskaffe 25 års reglen.

Beslutningen blev taget på baggrund af en 360 graders evaluering af tilskudsstrukturen for foreninger, som Kultur- og Fritidsudvalget tidligere på året besluttede at iværksætte.

Som en del af budgetforhandlingerne blev lokaletilskudsprocenten hævet fra 68 til 75 pct. En Fjernelse af 25 års reglen betyder, at alle foreninger nu vil få en bedre økonomi som forhåbentlig vil give mere aktivitet. De bedre vilkår for foreningslivet skal ses som et udtryk for, at vi rigtig gerne vil foreningslivet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Et aktivt og inkluderende foreningsliv er noget af det, vi – med rette - er kendt for, siger Erik Viborg.

Se referatet fra byrådsmødet herunder:

Referat fra 10. december 2019, pkt. 14 
Referat fra 10. december 2019, pkt. 15