9. januar 2018

Første Eksilvestjydehold snører fodboldstøvlerne i København

Første Eksilvestjydehold snører fodboldstøvlerne i København

De findes allerede i Aarhus - de lukkede fodboldhold, hvor yngre eksilvestjyder holder netværket ved lige og fungerer som ambassadører for deres hjemstavn. Nu breder fænomenet sig til København, hvor det første hold præsenteres i forbindelse med et VIP arrangement for medlemmerne af Klub Eksilvestjyder onsdag den 10. januar i Frederiksberg-Hallerne, hvor Ringkøbing Håndbold spiller på udebane mod København Håndbold.

- Det er vældig vigtigt for os at få det første københavnerhold i gang, så vi på den måde har gode ambassadører også i hovedstaden.  Vi vil jo gerne have eksilvestjydehold – om det er fodbold, håndbold, cykling eller noget helt fjerde – i gang i alle studiebyer, og gerne flere hold, siger Margrete Sørensen, marketingkoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Fodboldholdet, der består af 15 stolte vestjyder i alderen 23-27 år, er registreret i Frederiksberg Boldklub og har netop overstået en god halvsæson i den københavnske 7-mands turnering.

- Vi ser fodbolden som en fantastisk mulighed for at kunne vedligeholde vores vestjyske rødder og omgangskreds. Mange af os kender hinanden hjemmefra, men der er også opstået nye vestjyske venskaber på holdet. Ved at mødes i Frederiksberg Boldklub sørger vi for ugentligt at få set hinanden, vendt emner fra vores hjemstavn, mindes gode gamle dage, snakke om livet i København og komme med dårlige jokes over en Tuborg Classic fortæller holdets talsperson Jakob Kamp.

Fodboldholdet modtager et spillersæt i bytte for input og praktisk hjælp ved fremtidige Klub Eksilvestjydearrangementer.

Meget mere end fodbold
Eksilvestjydeholdet handler for spillerne om meget mere end fodbold. Det handler om gamle og nye venskaber blandt folk, der alle deler den samme fællesnævner; et tilhørsforhold til Vestjylland:

- På holdet holder vi meget af København, men samtidig erkender vi ærligt, at vi til tider længtes hjem til ’Naturens Rige’, hvor vidderne er store, siger talsperson Jakob Kamp, og fortsætter:

-Vi er vokset op i en kommune med gode sportsfaciliteter og stor tradition for foreningsliv, og derfor betyder det meget for os, at have fået stablet holdet på benene. Holdet er lukket, hvilket betyder, at vi har muligheden for at kontrollere, at det er vestjyder, der spiller på det. Samtidig står vi også selv for træning og kamp.

Også for kommunen er der mere end et sportsligt sigte i at sponsere eksilvestjydehold i studiebyerne:

- Vi vil gerne holde linjen varm til vores unge mennesker, når de flytter efter uddannelse eller for at prøve sig selv af på jobmarkedet. Ved at understøtte et godt lokalt netværk i deres nye hjemby og klæde dem på med nyt om, hvad der rører sig herhjemme, får vi dels gode ambassadører her og nu – og dels er håbet selvfølgelig også, at det spiller ind, når der melder sig andre behov for bolig, fritidsliv og bedsteforældre inden for fornuftig afstand senere i livet, siger Margrete Sørensen, marketingkoordinator.

Fakta

Spillertruppen:

  • Jakob Kamp, 27, Stadil. Sygeplejerskestuderende, Professionshøjskolen Metropol.  
  • Sune Thuesen, 27, Vester Tim. Kandidatstuderende i African Studies, Københavns Universitet.  
  • Anders Nybo, 27, Lem. Kandidatstuderende i Etnologi, Københavns Universitet.  
  • Kristian Bisgaard, 26, Ringkøbing. Sygeplejerskestuderende, Professionshøjskolen Metropol. 
  • Simon Dahl, 26, Hvide Sande. Håndboldtræner, Nordsjælland Håndbold. 
  • Peter Lodberg, 26, Hvide Sande. Konsulent, DR. 
  • Lasse Viborg, 26, Lem. Bygningskonstruktør, Vilhelm Lauritzen Arkitekter. 
  • Lars Sønderby, 27, Lem. Cand IT, Aalborg Universitet København. 
  • Mathias Bøgh-Dahl, 25, Ringkøbing. Insurance Country Manager, Comadso A/S. 
  • Kasper Thomsen, 25, Ringkøbing. Tømrer, Ivan Madsen APS. 
  • Kristian Thomsen, 24, Ringkøbing. Lagermedarbejder, HMN Naturgas A/S. 
  • Rasmus Agger, 27, Ringkøbing. Journalist, DR.   
  • Kristian Lundgaard, 24, Strellev. Fabriksarbejder, Ermax A/S
  • Jonas Hansen, 27, Ulfborg. Økonom, SEB.

Siden januar 2016 har flere og flere tilmeldt sig Klub Eksilvestjyderne, som er en klub for borgere, der tidligere har boet i kommunen. Gennem klubben indbydes de til VIP-arrangementer i studiebyerne og hjemme i Ringkøbing-Skjern, mens nyhedsbreve sørger for jævnligt at klæde dem på med nyt om job- og boligmarkedet og minde dem om den høje himmel, de åbne vidder og de mange aktiviteter, man kan fylde sit fritidsliv med.

Klubben er oprettet på baggrund af en analyse, der viser, at fire ud af ti, der flytter til Ringkøbing-Skjern tidligere har boet i kommunen.