8. januar 2018

Gratis terapi til unge gøres permanent i Ringkøbing-Skjern Kommune

Gratis terapi til unge gøres permanent i Ringkøbing-Skjern Kommune

Hvor går man hen, når man er ung og usikker og har angstanfald, stress eller ondt i livet?

I Ringkøbing-Skjern Kommune har 123 unge mellem 15 og 21 år siden april sidste år kontaktet Bag Facaden – et kommunalt tilbud om op til fem gratis, anonyme psykolog- eller psykoterapeut-samtaler.

Tilbuddet startede som et to-årigt forsøgsprojekt. Men efter mindre end et år har effekten vist sig så god, at det nye byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune har besluttet at gøre projektet permanent.

Bedre trivsel

En evalueringsrapport fra oktober 2017 viste, at 75 procent af de unge har oplevet bedre trivsel efter den gratis psykologhjælp. Evalueringen viste også, at langt størstedelen af de 123 unge, der har fået hjælp, vil anbefale ’Bag Facaden’ til andre.

- Jeg er glad for, at Bag Facaden har gjort en forskel for sårbare unge, som har fået et sted at henvende sig og få hjælp. Projektets succes er et signal om, at der er et behov. Unge i dag bliver mødt med store krav - både fagligt og socialt. Vi satser på Bag Facaden, fordi vi forventer, at projektet på sigt kan være med til at mindske sårbarheden blandt unge, siger formanden for Børne- og Familieudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune Trine Ørskov.  

Hjælp i tide

Baggrunden for projektet, som Ungdomsrådet i Ringkøbing-Skjern har været med til at udforme, er et ønske om at hjælpe sårbare unge i svære situationer, inden det går galt og de mistrives så meget, at de f.eks. dropper ud af uddannelsen, får selvskadende adfærd eller ender i kriminalitet eller misbrug. Håbet er, at flere unge vil række ud i tide og bede om hjælp.

- Mange er blevet opmærksomme på tilbuddet via deres forældre. Det viser mig, at forældrene er omsorgsfulde, og gerne vil hjælpe deres børn, siger Hanne Simonsen, næstformand i Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune. Hun kalder Bag Facaden ’en rigtig succeshistorie’ og tilføjer:

- Vi er meget glade for at se, at vi har ramt målgruppen. Vi kan se, at der er stor tilfredshed blandt de unge, og at de føler sig godt hjulpet. Vi glæder os til at føre ordningen videre som et permanent tilbud, som skrevet i den nye aftale for det kommende byrådsarbejde de næste 4 år.

Med 'Bag Facaden' kan de unge anonymt kontakte en psykolog eller psykoterapeut direkte via ’Bag Facadens’ hjemmeside og få en samtale. På den måde slipper de i første omgang for at stifte bekendtskab med det offentlige system af lægehenvisninger.

Fordomme om terapi

En af de unge, der har taget imod tilbuddet om direkte anonym kontakt med en psykolog eller psykoterapeut udenom det offentlige system, er 17-årige Marie. Angstanfald påvirkede hendes sociale liv og udviklede sig til en depression, før hun via en veninde hørte om Bag Facaden:

- Det blev starten på en personlig udvikling, jeg slet ikke havde forventet, opsummerer hun:

- Inden jeg skulle hen til psykoterapeuten var jeg rigtig nervøs… Jeg havde mange fordomme om terapi – især hvordan sådan en samtale skulle foregå. Noget a la ”Og hvordan føler du så i dag”? I dag er jeg virkelig glad for, at jeg overvandt den skræk, som det var, at møde op til den første samtale.

- Inden jeg startede til terapi, føltes min angst nærmest som en psykisk sygdom, som jeg ikke kunne slippe af med. Terapeuten hjalp mig til at forstå, at mange står i samme situation, og at det bare er en side af mig, som skal hjælpes på rette fod igen. Samtidig har jeg forstået, at det ikke nødvendigvis er noget som forsvinder, men jeg har fået redskaberne til at takle og acceptere situationen, når angsten opstår, fortæller hun.

Nervøs for vennernes reaktion

Bevidstheden om, at andre unge også kan have svært ved at kapere presset, hjalp også Katja på 19 år. For hende blev den første tid på gymnasiet svær, både fagligt og socialt:
 

- Jeg var rigtig tit rigtig ked af det. Jeg kunne gå fra at være i vildt godt humør til pludselig at blive ked af det, og jeg forstod ikke hvorfor, fortæller hun og tilføjer, at hun et par gange overvejede at opsøge en psykolog, men hurtigt droppede idéen:
 

- For mig var det et kæmpe tabu at gå til psykolog. Jeg tænkte, at når man gør dét, er man virkelig langt ude. Så er man syg, og jeg ville ikke være syg.

Først da hendes mor læste om ’Bag Facaden’, fik Katja modet til at kontakte en psykoterapeut. Havde hun været nødt til at gå gennem sin praktiserende læge for en henvisning og derefter vente på en tid, var hun aldrig kommet afsted, erkender hun.
 

- Nu var hjælpen der bare med det samme, og det var dét, jeg havde brug for. Det gav mega-meget mening for mig at blive testet og få at vide, at jeg er særligt sensitiv. Det forklarede en masse, og jeg ville ønske, at jeg havde gjort det noget før. Nu kan jeg give mig selv lov til at tænke, at det er en periode af mit liv, jeg skal igennem, og jeg er blevet bekræftet i, at jeg ikke er den eneste. Det har givet en form for tryghed at vide, at der er mange, der har det ligesådan.

Alligevel har Katja kun talt med en enkelt veninde om terapien. Trods de gode erfaringer er hun stadig nervøs over vennernes reaktion:
 

- Jeg ser det som en styrke, at jeg havde modet til at gå til psykoterapeut. Men jeg har ikke modet til at stille mig op og fortælle hele klassen om psykologhjælpen. Ikke endnu i hvert fald.

Maria og Katja er ikke de to unge pigers rigtige navne, idet de begge har ønsket at fortælle deres historier anonymt.

 

FAKTA:

Bag Facaden er et gratis tilbud til alle 15-21 årige i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Blandt de unge, der indtil nu har benyttet sig af ’Bag Facadens’ tilbud er tæt på tre ud af fire piger. Kun 29 procent er drenge. De problematikker, pigerne oftest kommer til samtalerne med er relateret til selvværd og selvtillid, depression og tristhed samt angst. Pigerne er overrepræsenteret i kategorierne selvskade, spiseforstyrrelser og seksualitet, mens drengene er overrepræsenteret i kategorierne misbrug og kriminalitet.