10. januar 2024

Tre gymnasieelever: Dejligt med meningsfuldt fritidsarbejde

Tre gymnasieelever: Dejligt med meningsfuldt fritidsarbejde

Når en af de ældste borgere i byen sidder i køkkenet og venter på, at dagens hjemmehjælper kommer for at hjælpe dagen i gang, så er det sandsynligt, at hjemmehjælperen hedder Romaf Davidsen (i midten af billedet), Aldo Gonzalez (t.v.) eller Mikas Munksø (t.h.).

De tre unge mænd går alle i 3. g på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing og de har, siden de gik i 2. g, arbejdet i hjemmeplejen.

- Jeg vil gerne være læge. Selvom man godt kan blive læge uden at have været i hjemmeplejen, tænkte jeg, at det her job kunne give god erfaring, siger Romaf Davidsen.

Mikas Munksø hørte om jobmuligheden fra en af skolens lærere:

- Det lød som et spændende job og mere givende end for eksempel at sidde ved kassen i et supermarked, for her kan man hjælpe andre og give dem et smil på læben, siger han.

For de tre fritidsjobbere er det netop det at kunne hjælpe andre, der er grunden til, at de er glade for deres job.

- Jeg tænker altid, at hvis det var mig, der havde brug for den hjælp, så ville jeg ønske, at den, der kom og hjalp, ville gøre det godt og gøre sig umage, siger Aldo Gonzales.

Det er nemt for dem at gøre sig umage, for de ældre borgere er så glade for at få de unge gutter ind i huset:

- De vil gerne fortælle historier – og de er gode til det, siger Romaf Davidsen.

- Ja, og de giver gerne en kop kaffe og et stykke chokolade, hvis man har to minutter ekstra, siger Mikas Munksø.

- Der var også en dag, jeg ikke havde nået at få morgenmad, Så fandt borgeren noget havregryn frem til mig. De er virkelig meget søde, tilføjer Romaf Davidsen.

Opfordring til andre unge

Aldo Gonzales vil som de andre gerne opfordre andre unge til at søge job i hjemmeplejen:

- Det er et virkelig godt job for unge. Lederen tager meget hensyn, så man kan få et arbejdsskema, når man er ansat på timeantal. Arbejdsskemaet er fleksibelt og passer til ens ønsker og planer, siger han og forklarer:

- Vi melder selv til og fra om, hvornår vi kan arbejde, og vi bliver altid spurgt i god tid. Det er også rart, at man gerne må bytte vagter, hvis der opstår noget, hvor man har brug for en ekstra fridag.

De faste medarbejdere i hjemmeplejen er som regel uddannede social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter eller sygeplejersker. Afløserne, som de tre gymnasievenner, er ufaglærte. Det kan som udgangspunkt være vanskeligt at gå ufaglært ind i et faglært job, men der er hjælp at hente:

- Vi går med en arbejdstelefon i lommen hele vagten, så det er bare med at ringe, hvis man har brug for hjælp. Kollegerne er virkelig søde til at hjælpe, og vi kan altid få hjælp, siger de.

For nogen kan opgaven med personlig hygiejne virke afskrækkende ved et job i hjemmeplejen, men ifølge de tre gymnasievenner er det helt den grund:

- Det handler om meget mere end personlig hygiejne, siger Mikas Munksø, mens Romaf Davidsen supplerer:

- Den del med personlig hygiejne fylder ikke ret meget. For mig handler det om, at her er en person, der har brug for hjælp – og den hjælp kan jeg give.

Men et job i hjemmeplejen er ikke kun chokolade, sjov og glade dage. Man arbejder med ældre mennesker, som har brug for hjælp, og det kræver også noget af den, der er ansat til at give hjælpen:

- Altså alt kan jo ske, og det skal man være mentalt klar til. Der kan ske dødsfald, eller nogen kan være kommet til skade, siger Aldo Gonzales, mens Romaf Davidsen fortæller om engang, han kom hjem til en borger:

- Jeg ringede på, men der skete ingen ting. Jeg kunne ikke høre nogen bag døren og begyndte med det samme at tænke, at der måtte være sket noget, og hvad jeg kunne gøre for at hjælpe. Det viste sig heldigvis, at det bare var ring klokken, der var i stykker, men i situationen tænkte jeg, at der var sket noget med borgeren og at jeg måtte hjælpe. På den måde fylder mennesket altid mere end handlingen.

Ny energi til borgerne

I hjemmeplejen glæder man sig over de unge afløsere:

- De kommer med noget helt nyt til borgerne. De kommer med ny energi og ikke mindst humor og godt humør – og det kommer man langt med i hjemmeplejen, siger Britt Linnebjerg, enhedsleder i Hjemmeplejen Ringkøbing-Lem, hvor de tre gymnasieelever er ansat.

Der er altid fokus på at tiltrække medarbejdere til plejesektoren. Samtidig vil mange unge gerne have et fritidsjob med ansvar, mening og en god løn. Alt sammen noget, plejesektoren kan honorere, så for nogle år siden indførte man i Ringkøbing-Skjern Kommune nye uddannelsesaftaler, lige som man begyndte at oprette nye stillinger, så endnu flere kunne opleve, hvad et job i plejesektoren kan give. Det har båret frugt. 

I år har Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig for første gang i mange år meldt ud, at alle uddannelsespladser til både social- og sundhedshjælper og -assistent er optaget; et mål man ellers først havde håbet at nå i 2025.

- Vi arbejder hele tiden benhårdt på at vise, at vores fag er spændende og fagligt udfordrende. Det gør vi blandt andet ved at oprette juniorjobs, fritidsjobs, sabbatårs-jobs og andre vikarstillinger. Vi vil meget gerne vise vores fag frem og give interesserede muligheden for at finde ud af, om det også kunne være en vej for dem at gå, siger Birthe Nyrup Dahl, uddannelsesansvarlig i Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune.