29. juni 2023

Naturens Rige udsender grøn guide til feriehusejere

Naturens Rige udsender grøn guide til feriehusejere

Feriehusejere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan gå på sommerferie med en lille hilsen i e-boks fra kommunens Klimasekretariat. I dag udsender sekretariatet nemlig en grøn feriehusguide til alle med feriehuse i Naturens Rige.

På to overskuelige sider giver guiden en hurtig men god introduktion til vigtige klimaindsatser, der nytter, men som omvendt ikke behøver give ret meget sved på panden i sommerlandet. Bag guiden står Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimasekretariat i samarbejde med Destination Vesterhavet.

Med tørkesomre og vinteroversvømmelser mærker Vestjylland også klimaforandringerne, og i takt med, at Danmarks Klimakommune, Ringkøbing-Skjern, adopterer og implementerer den Klimaplan A, som byrådet vedtog i september 2022, skal feriehusejerne også på banen. Derfor inviteres de i år på sommerferie i kommunen med den grønne feriehusguide i bagagen.

- Klima er en holdsport. Vi skal alle sammen byde ind med dét, vi nu kan, for at nedbringe vores påvirkning af klima og miljø, forklarer Pernille Vej Hagen, klimakoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Som mange andre steder mærker vi også her i Vestjylland konsekvenser af klimaforandringerne. Vandet stiger, vejret bliver vildere, og der bliver længere perioder med tørke. Det har også betydning for feriehuse, hvor der findes særlige udfordringer for klima, natur og miljø. Heldigvis er der mange ting, man som feriehusejer kan gøre, for at passe på sit feriehus, sin grund og ikke mindst den omgivende natur, forklarer hun og minder om, at ambitionen i Ringkøbing-Skjern Kommune er at være 100 procent klimaneutral i 2050.

Den grønne feriehusguide kommer ind på emner som tørke og oversvømmelse, bevarelse af natur og landskab samt transport, affald og energiforbrug og -besparelser. I guiden kan man bl.a. læse, at der lige nu er ved at blive opstillet 220 nye offentligt tilgængelige muligheder for at få opladet en elbil i kommunen - og en opfordring til at tage de gode affaldssorteringsvaner med hjemmefra, når man bor i feriehus. Desuden giver guiden links til mere detaljeret information om de enkelte emner.

- Vi ved, at vores gæster ønsker at bo i klimavenlige feriehuse, flere husejere har allerede lavet tiltag og vi håber med den grønne guide, at flere vil blive inspireret til at lave grønne investeringer i deres feriehus, siger Peer Kristensen, Destination Vesterhavet, mens Pernille Vej Hagen tilføjer:

- Vi er stolte af vores vestjyske natur og ved, at mange feriehusejere og turister også værdsætter de særlige stemninger og landskaber, der findes i kommunen. Derfor er guiden sammensat til dem, der gerne vil passe på både natur og biodiversitet, klima og miljø - og samtidig også deres feriehus og pengepung. Det kan nogle gange være svært at gennemskue de mange muligheder, der er for at gøre feriehuset lidt "grønnere", så med guiden har vi forsøgt at skabe et overblik, så man slipper for selv at gå på jagt i junglen af grønne tilbud.

Feriehusguiden er udsendt via e-boks. Den kan desuden findes på kommunens hjemmeside HER  

 

FAKTA

  • Den grønne feriehusguide kan hentes HER 
  • Green Power Denmark udnævnte i december 2021 Ringkøbing-Skjern Kommune som Danmarks klimakommune baseret på antallet af anlæg til produktion af vedvarende energi, der var blevet opstillet i kommunen i den forrige byrådsperiode. På kommunens hjemmeside kan man læse mere om arbejdet for energioptimering og om kommunens klimaindsats.