22. februar 2024

Kommunen skyder gang i stort uddannelsesforløb

Foto: Copilot. 

Billedet her er lavet ved hjælp af Copilot, som er en kunstig intelligens, der kan frembringe billeder ud af fra givne ord. Her var ordene til Copilot: "En gennemsigtig assistent der sidder ved siden af medarbejder ved en computer". 

Engang var fremtiden noget, vi talte om. Vi talte om selvkørende biler og telefoner, der var som computere. Fremtiden er her nu.

- Når vi taler om kunstig intelligens i denne sammenhæng, taler vi om det, man kalder generativ AI – det som mange kender som eksempelvis ChatGPT, hvor man kan ”fodre” et program med oplysninger og så få programmet til eksempelvis at skrive en tekst, sammensætte et mødeprogram, komme med inspiration til en mail eller noget helt fjerde, forklarer Jesper Lemming, stabschef i Personale og Digitalisering, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han og resten af ledelsen i Ringkøbing-Skjern Kommune ser den nye generation af kunstig intelligens som en hjælp og et arbejdsredskab for de kommunale medarbejderne. Opgaver kan løses nemmere og måske endda bedre, hvis man kan se generativ AI som en assistent i sin kommunale hverdag. Kunstig intelligens bliver en naturlig del af arbejdsgangen i fremtiden – og er her allerede nu. Derfor er det også vigtigt, at medarbejderne lærer redskaberne at kende.

- Der vil altid være en lang række opgaver i en kommunal administration, som kræver personligt blik og håndtering. Men der er også opgaver, som kan løses ved hjælp af kunstig intelligens, og det vil vi gerne opfordre medarbejderne til at prøve af. Teknologien er stadig ny, og der går lidt tid, før den får betydning ind i egentlig sagsbehandling. Men allerede nu er der meget at hente ved en række administrative opgaver, siger Jesper Lemming.

Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommune udbudt 200 kursuspladser til administrative medarbejdere og ledere, der gerne vil lære de nye værktøjer at kende.

- Vi er en kommune, der tør omfavne de nye muligheder. Men vi er også ansvarlige, så inden vi sender medarbejderne ud i ”trafikken”, giver vi dem et grundigt køre-kursus, så de er klædt godt på til at bruge eksempelvis ChatGPT, siger Jesper Lemming.

Teknologiske muligheder - hvor det giver mening

Når medarbejderne kommer på kursus i tværfaglige grupper, vil der opstå vigtige synergi-effekter, hvor man på tværs af fagligheder kan hjælpe hinanden med ideer til, hvordan man kan løse opgaverne, lige som alle kommer til at deltage i samtalerne om etik i forhold til brug af generativ AI.

- Vi har vedtaget, at vi som arbejdsplads må bruge de teknologiske muligheder, hvor det giver mening. Det skal selvfølgelig være i overensstemmelse med GDPR-regler, ligesom fortrolige oplysninger heller ikke må deles med en kunstig intelligens. Borgerne skal ikke være nervøse for, at vi slækker på vores høje krav til, hvordan vi opbevarer og behandler personlige oplysninger, forsikrer stabschefen.

Flere er allerede så småt i gang med at bruge de nye muligheder. ChatGPT kan bruges til at læse komplicerede tekster, lave powerpoint-præsentationer, hjælpe med kodning af programmer, man kan bruge programmet til at være en sparringspartner.

- Der er mange flere, som gerne vil i gang med at bruge generativ AI, men som ikke helt ved, hvordan de skal komme i gang. Dem vil vi gerne hjælpe, og opfordringen hos os er, at man må og kan bruge den tilgængelige teknologi, siger Jesper Lemming og lover:

- Resultaterne af det arbejde, der kommer ud af eksempelvis ChatGPT må aldrig stå alene. Alt der kommer fra ChatGPT skal igennem en af vores dygtige medarbejderes hænder, før det sendes videre.

Det første kursus går i luften i begyndelse af marts, og der er stor efterspørgsel på kurserne, der alle finder sted på Innovest i Skjern.