17. maj 2018

6. klasseelever byder ind på virkelighedens udfordringer

6. klasseelever byder ind på virkelighedens udfordringer

Hvordan inspirerer man elever i folkeskolens 6. klasse til at tænke i kreativitet, innovation og entreprenørskab?

I Ringkøbing-Skjern Kommune gør man det bl.a. ved at bede lokale virksomheder give eleverne opgaver fra deres virkelighed i produktionen. Det sker gennem entreprenørskabsprojektet Udfordringer i virksomheden.

Når to 6.klasser fra Spjald og Fjelstervang i morgen skal fremlægge deres løsninger på opgaverne, vil der derfor blive demonstreret et bookingsystem, som Spjald-firmaet BG Murer kan bruge til at booke både medarbejdere og maskiner. En anden gruppe har programmeret en chip, der kan hjælpe virksomheden KP Komponenter med at temperaturstyre processen omkring hulboring i nogle metalkomponenter.  

Idé- og produktudvikling på børneniveau

- Det lyder imponerende, og eleverne glæder sig til at fremvise det de har arbejdet på for virksomhederne, men det er stadig innovation på børneniveau, siger Mads Krogsgaard. Han er konsulent hos RKSK Makerspace, der netop blev sat i verden for at inspirere skoleelever til at interessere sig for lavpraktisk højteknologi og dermed underbygge den seneste folkeskolereforms krav om, at der skal arbejdes innovativt i alle fag.

Eleverne har været på virksomhedsbesøg og har efterfølgende arbejdet med deres projekter i sammenlagt en uges tid. Udfordringerne, de har fået, har afprøvet deres evne til at idégenerere, ideudvikle og produktudvikle, siger Mads Krogsgaard.

Han forudser derfor, at det bliver nogle stolte elever, der stiller sig op foran virksomhedsledere, lærere og lokalpolitikere i morgen og pitcher deres løsninger. Samme publikum agerer i øvrigt dommerpanel, for projektet har karakter af en konkurrence, hvor eleverne vurderes i forskellige kategorier.

Blandt dommerne er viceborgmester Søren Elbæk, der også vil holde en tale for eleverne.

- Det er fedt, at eleverne får lidt opmærksomhed og noget respons på deres arbejde og måske endda kan se, at deres løsninger kan bruges i virkelighedens verden, siger Mads Krogsgaard.

Udfordring i virksomheden-projektet er foreløbigt et pilotprojekt, hvor Fjelstervang Skole og Spjald Skole har deltaget. Erfaringerne vil blive brugt til at udfolde projektet som et tilbud til alle kommunens 6. klasser.

 

FAKTA:

Finalen på konkurrencen afholdes på Fjelstervang Landsbycenter fredag den 18. maj kl. 9.30-11.45.

Projektet er arrangeret af RKSK Makerspace i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) og Ringkøbing-Skjern Kommunes fagområde for Dagtilbud og Undervisning.

 

Udfordring i Virksomheden-projektet har til formål at understøtte de kommunale fokusområder:

  • Den åbne skole – skolen i virksomheden
  • Innovation i folkeskolen - kreativitet, innovation og entreprenørskab
  • IT og programmering

Målsætningen for eleverne har været

  • Eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder
  • Kan anvende egne eksperimenter og erfaringer i design processer
  • Kan udforme produkter fra ide til produkt med fokus på bæredygtighed og ressourcebevidsthed ved genbrug og redesign (distorsion).

De deltagende virksomheder er:

Rimmerhus Maskinforretning i Fjelstervang

KP Komponenter i Spjald

BG Murer i Spjald