22. maj 2017

Indvielse af RKSK Makerspace: Lavpraktisk højteknologi for skoleelever

Indvielse af RKSK Makerspace: Lavpraktisk højteknologi for skoleelever

Indvielse af RKSK Makerspace: Lavpraktisk højteknologi for skoleelever

Tirsdag d. 23. maj indvies RKSK Makerspace på Ringkøbing Skole kl. 11.30 – 14.00 efter alle kunstens regler med taler, gæster og arbejdende værksted. Dermed er laserskærere, 3D-printere, programmerbare broderimaskiner, robotter og meget mere fra den højteknologiske legetøjskasse for alvor på vej til at blive en del af undervisningen for alle elever i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det er revolutionerende for vores skoler. Det handler om at klæde alle elever på til at begå sig i den fremtid, vi er på vej ind i, - og vi gør det på en måde, hvor vi leger forståelsen ind i eleverne, siger formand for Børne- og Familieudvalget, Lennart Qvist, som også har æren af at klippe snoren.

- Det er en kæmpe satsning på teknologi og innovation, som sikrer, at eleverne i Ringkøbing Skjern Kommune er langt fremme i forhold til de digitale kompetencer. Og det er et initiativ, der vil danne grobund for at vores elever får en stor viden og en naturlig tilgang til innovation, siger Jørgen Helbro, afdelingsleder i Dagtilbud og Undervisning.

RKSK Makerspace samarbejder tæt med Protolab i Smedenes Hus, hvor de ældste og dygtigste elever også kan slå deres folder i det højteknologiske laboratorie i Lem.

Elever viser, hvad de kan
RKSK Makerspace er organiseret, så det kommer alle elever i hele kommunen til gode. Når snoren klippes tirsdag, åbner hovedlaboratoriet på Ringkøbing Skole med den helt store udstyrspakke. Herefter rulles basecamps med mindre udstyrspakker ud på alle kommunens overbygningsskoler, som igen er knudepunkter for grundskolerne.

Spjald Skole og Kirkeskolen har allerede gjort sig erfaringer som pilotskoler, og ved indvielsen tirsdag viser elever fra skolerne samt Ringkøbing Skole, hvordan de arbejder med deres projekter inden for laserskæring, programmering, programmerbare robotter, der spiller hockey, og meget mere, så de indbudte gæster kan få syn for sagn.

Teknologiforståelse skal stikke dybere

Det hele handler om at gå til teknologien på en problemløsende og eksperimenterende facon, mener René Sinkbæk, der sammen med sin kollega Mads Krogsgaard, er idémændene bag projektet og har sagt deres faste lærerjob op for at følge drømmen om et makerspace til kommunens elever til dørs.

- Lige så snart elever skaber noget med deres hænder i håndarbejde eller sløjd, så bliver de så stolte, at de ikke er til at skyde igennem. Det er den energi, vi vil bruge til at fremme de færdigheder, som der er brug for i fremtiden. Det kan ikke nytte noget, at vi kun kan tænde og slukke for vores devices. Vi skal også forstå, hvordan de virker, siger René Sinkbæk.

En central del af den nye folkeskolereform er, at der skal arbejdes innovativt i alle fag. Og det er RKSK Makerspace et af svarene på. Selvom der umiddelbart kan virke til at være ret langt fra dansktimens gennemgang af eventyret om Hans og Grete til laserskærere, 3D-printere eller elektriske kredsløb, så er der det faktisk ikke, ifølge René Sinkbæk:

- Forestil dig nu, at fjerde klasse går i makerspacet efter at have læst eventyret i dansk. Så kan de måske vælge at bygge heksens hus og få hendes øjne til at lyse, når nogen kommer forbi. Det kræver, at man har analyseret eventyret, valgt sin teknologi og sat sig ind i bevægelses-sensorer og elektriske kredsløb, forklarer han.

Fakta
De første tre år er RKSK Makerspace finansieret af 5.858.000 kroner fra ErhvervsVækstforum, herefter tager kommunen over.

Til indvielsen vil elever fra Spjald Skole, Kirkeskolen og Ringkøbing Skole blandt andet arbejde med 3D-print, computerstyret broderimaskine, grafisk design og vinylskærere, Bluebots (robot-hockey), LittleBits (elektriske kredsløb, alarmer og lys-styring) og Lego Mindstorm.

I makerspacelokalet på Ringkøbing Skole er der:

• 3D-printere

• Folieskærer og varmepresser

• Bluebot - programmerbare robotter for de mindste

• MakeBlock Mbot robotter for de lidt større børn

• LittleBits elektronik samlesæt og Samlabs

• En stor laserskærer

• En vacuum-former

• En programmerbar broderimaskine

• Værktøj og materialer

 

Udstyret er indkøbt og installeret så mobilt som muligt, så det let kan flyttes rundt og udlånes.

Med dette udstyr kan eleverne udforske og arbejde med elektronik, programmering og design.

På overbygningsskolerne vil der blive installeret en mindre udstyrspakke som indeholder stort set det samme udstyr – dog ikke de største og dyreste maskiner.