17. marts 2020

Genbrugspladser åbner for erhverv

Foto: Merete Jensen

Den almindelige dagrenovation bliver fortsat hentet, men genbrugspladserne er lukket for private.

Er man borger med haveaffald og andet genanvendeligt affald, som normalt ville blive afleveret på en af kommunens genbrugspladser, er der stadig brug for lidt tålmodighed og oplagringsplads derhjemme i et hjørne af haven, i skuret eller garagen.

Men for erhvervsdrivende bliver fire af Ringkøbing-Skjern Kommunes genbrugspladser fra i morgen, onsdag den 18. marts kl. 10 igen åbnet for aflevering af genanvendeligt affald.

Portene vil godt nok være lukket, men i åbningstiden vil der være to medarbejdere på vagt. De vil bl.a. holde øje med portene – og med, om de virksomheder, der ønsker at aflevere affald har et erhvervsmærkat i forruden. Har man ikke det, bliver man ikke lukket ind på pladserne, siger Lone Rossen, fagchef for kommunens Land, By og Kulturafdeling og dermed ansvarlig for genbrugspladserne.

I Ringkøbing-Skjern Kommune besluttede kriseberedskabet i slutningen af sidste uge at lukke alle genbrugspladser ud fra en vurdering af, at det ikke var en livsnødvendig service at holde dem åbent.

- Når vi nu ændrer praksis er det efter et ønske fra især de mindre erhvervsdrivende, der har svært nok ved at holde hjulene i gang i øjeblikket. Derfor har vi vurderet, at de ikke behøver det ekstra benspænd, det kan være ikke at være i stand til at komme af med affaldet fra byggeprojekter m.m., siger Lone Rossen.

Hun tilføjer, at KL har opfordret til, at hver kommune sikrer, at der er åbent for erhverv på minimum en genbrugsplads i kommunen.

- I Ringkøbing-Skjern Kommune, der jo er landets geografisk største kommune – har vi valgt at åbne fire steder, så de erhvervsdrivende ikke skal køre uforholdsmæssigt langt med deres genanvendelige affald, siger Lone Rossen.

Dagrenovationen bliver fortsat hentet hos borgerne, fordi ophobet husholdningsaffald risikerer at sprede bakterier, og tiltrække skadedyr. Desuden opfordrer Lone Rossen til, at man benytter de igloer og molokker, der er opsat rundt omkring i kommunen. Ved de fleste molokker kan der afleveres dåser/metal, glas, papir/pap, plast og batterier.

- Vi vil gerne henstille til, at man ikke efterlader effekter ved molokkerne eller foran genbrugspladserne, men beholder genanvendeligt affald som f.eks. haveaffald, småt brandbart, udtjent elektronik, hårde hvidevarer, gamle møbler og lignende hjemme, indtil efter corona-krisen, siger Lone Rossen.

På de genbrugspladser, der nu genåbner for erhverv, vil der ud over den lukkede port, være iværksat en række sikkerhedsforanstaltninger for at minimere risikoen for at corona-smitten breder sig på pladserne. Det betyder bl.a., at der kun vil være to medarbejdere på arbejde ad gangen, at besøgende vil blive bedt om at holde 2 meters afstand til personalet, ligesom der ikke vil være den samme vejledning af kunder som normalt.

 

FAKTA:

Gældende pr. 18. marts kl. 10:

 

For borgere: 

Genbrugspladserne holder lukket for borgere.

For erhverv:
For erhverv holder genbrugspladsen i Tarm, Ringkøbing, Videbæk og Hvide Sande åbent på hverdage kl. 10.00 – 16.00. Det vil kun være registrerede erhverv, dvs. med et klistermærke i forruden, der får lov at aflever affald.

Genbrugspladserne i Lem, Tim, Kloster, Spjald, Troldhede, Bork og Skjern holder fortsat lukket i linje med regeringens opfordring til, at alle ikke-livsnødvendige kommunale services og ydelser lukkes ned frem til den 27. marts.