4. december 2017

Optimisme for fremtiden blandt virksomheder i Ringkøbing-Skjern

Ordrebøgerne er fulde hos virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune

43 procent af virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune har det seneste halvår oplevet en positiv vækst i omsætningen. Heraf forventer knap otte ud af ti virksomheder en positiv vækst i omsætningen det kommende halvår.

Antallet af virksomheder, der det seneste halvår har oplevet tilbagegang i omsætningen, er faldet fra 18 procent i 2014 til nu 10 procent i 2017.

Det er blot nogle af de positive resultater, man kan læse ud af kommunens årlige spørgeskemaundersøgelse ”Temperaturmåling blandt Ringkøbing-Skjern Kommunes virksomhedspanel 2017”.

En værdifuld pejling af kommunens erhvervsklima

Ringkøbing-Skjern Kommune har siden 2014 modtaget unik viden om udviklingen i og forventningerne til virksomhedernes omsætning, indtjening og beskæftigede gennem temperaturmålingen, som udsendes til kommunens såkaldte virksomhedspanel.

Stabschef for Viden & Strategi i Ringkøbing-Skjern Kommune, Thomas Andersen, mener, at temperaturmålingen giver en god pejling af, hvordan det står til med erhvervsklimaet i kommunen – og af virksomhedernes forventninger til og udfordringer i fremtiden.

Kommunens vision for udviklings- og vækstpolitikken indebærer, at vi gør alt, hvad vi må og kan for at hjælpe virksomheder med at etablere og udvikle sig. Vi er nødt til at have et overblik, for at vi kan hjælpe vores virksomheder bedst muligt - og for at vurdere, om de indsatser vi sætter i værk, giver resultater. Her bidrager temperaturmålingen med en opdateret og brugbar viden om, hvordan virksomhederne oplever hverdagen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er glædeligt at se, at så mange virksomheder i den nyeste temperaturmåling er optimistiske for fremtiden, siger Thomas Andersen.

Virksomhedernes positive udvikling udfordres

Mere end hver tredje virksomhed har det seneste halvår oplevet en stigning i antallet af beskæftigede, og 32 procent af virksomhederne forventer en stigning i antallet af beskæftigede det kommende halvår. Undersøgelsen viser dog også, at godt halvdelen af virksomhederne oplever, at det er svært eller meget svært at skaffe kvalificeret faglært arbejdskraft. En femtedel siger, at det er svært eller meget svært at skaffe kvalificeret ufaglært arbejdskraft.

I undersøgelsen bliver virksomhederne bedt om at beskrive de barrierer, der ligger for fremtidig vækst og fremgang. Her peger et flertal da også på mangel på kvalificeret arbejdskraft som en betydelig vækstbarriere.

Det er synd og skam, hvis virksomhedernes udvikling og vækst bliver bremset af, at de har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Derfor arbejder vi fortsat på at få flere uddannelser til området, blandt andet gennem tiltrækning af produktionsuddannelser til Innovest. Derudover gør vi en stor indsats for at tiltrække og fastholde nye borgere til kommunen for eksempel gennem Klub Eksilvestjyder. De kommende år vil vi satse endnu hårdere på – i samarbejde med erhvervslivet – at tiltrække arbejdskraft til kommunen, siger borgmester Iver Enevoldsen.

De øvrige to vækstbarrierer, der peges på i temperaturmålingen, er stigende konkurrence i markedet og for høj pris på arbejdskraft.

 

FAKTA

Om virksomhedspanelet

Virksomhedspanelet består af et bredt, men ikke repræsentativt, udsnit af virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune med minimum to ansatte. Virksomhedspanelet tæller cirka 900 unikke virksomheder i kommunen, men 926 virksomhedsrepræsentanter.

875 virksomhedsrepræsentanter har modtaget spørgeskemaet, hvoraf 217 helt eller delvist besvaret spørgeskemaet. Det giver en svarprocent på 25 procent. 

Læs hele undersøgelsen her: