14. oktober 2021

Ringkøbing-Skjern Kommune fører an i europæisk kultursamarbejde

Europæisk kulturnetværk. Maria Vandborg.

Et blomstrende kulturliv i landdistrikterne er et af formålene med det europæiske kultursamarbejde.

En workshop i Forundringens Have og en introduktion til den danske højskolekultur. Et besøg på Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, på spillestedet Generator, Teatret OM eller hos FrivilligVest. Efterfulgt af en tur til Vesterhavet, Hvide Sandes Troldbjerg og plasticgenbrugsvirksomheden Omhu.

Dét er nogle af nedslagene i programmet for de kulturinstitutioner, kunstnere og lokale myndigheder fra fire europæiske lande, der i disse dage besøger Ringkøbing-Skjern Kommune.

Besøget er det første i det EU-finansierede kulturudvekslingsprojekt Culture Up, hvor Kulturskolen Ringkøbing-Skjern og Ringkøbing-Skjern Kommune som projektleder arbejder sammen med kulturinstitutioner og lokale myndigheder fra områder i Serbien, Holland, Irland og Finland. 

De europæiske samarbejdspartnere har alle det til fælles, at de arbejder med kultur i landdistrikter uden for de store byer.

- Projektet startede i 2020, men i denne uge mødes vi for første gang for at udveksle erfaringer og se, hvordan vi kan lære af hinanden og få inspiration til kulturprojekter i vores landdistrikter, forklarer Per Høgh Sørensen, afdelingsleder for Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur-, Natur- og Fritidsafdeling.

Culture Up skal opbygge kompetencer hos kulturinstitutioner, kunstnere og lokale myndigheder i at arbejde med europæiske kulturprojekter og udveksle viden om det lokale kulturliv med udgangspunkt i lokale styrker og såkaldt best-practices i landdistrikter:

- Ud over at give vores europæiske samarbejdsparter et kendskab til kunst- og kulturinstitutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune bruger vi ugen på at udvikle første udkast til en strategi, der vil fungere som en ny læringsmodel og en katalysator for bæredygtig kulturudvikling i landdistrikterne, fortæller Per Høgh Sørensen.

Projektet, der er finansieret af EU’s uddannelsesprogram Erasmus+, løber i 2020-2022 og skal undersøge, hvordan lokale myndigheder og det omgivende samfund bedst støtter og styrker kulturel og kunstnerisk innovation og praksis – og dermed sikrer et blomstrende kulturliv i landdistrikter og perifere områder.

- Udvekslingen af viden og erfaringer vil ske gennem bl.a. netværksmøder, workshops, seminarer og job-shadowing. Formålet er at lære af hinanden og sammen udforme en strategi for at arbejde med europæiske kulturprojekter i fremtiden – og for at implementere europæisk kulturarbejde lokalt. I bund og grund skal projektet skabe opmærksomhed omkring et rigt kulturliv i landdistrikter og omkring vigtigheden af, at alle har mulighed for at opleve kultur uanset hvor man bor, siger Maria Vandborg, kulturkoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

FAKTA:

For flere informationer om projektet, tjek projektets hjemmeside https://culture-up.rksk.dk/

Culture Up er et EU-finansieret kultursamarbejde bestående af Ringkøbing-Skjern Kommune og Kulturskolen Ringkøbing-Skjern, 'Novi Sad - European Culture Capital' Foundation og Rumenka Cultural Station (Serbien), Provincie Fryslan (Holland), Stichting Keunstwurk (Holland), Galway County Council (Irland), Sastamala Community College (Finland), Tampere Art Museum (Finland).

Ambitionen er at ”Culture Up” motiverer og baner vejen for fremtidige europæiske samarbejdsprojekter på kulturområdet, som tager udgangspunkt i lokale potentialer eller udfordringer som man i fællesskab ønsker at arbejde med.