8. oktober 2021

Tak fra skraldespanden – og fra børnene

Inge Agnete Tarpgaard har givet tilladelse til brug af billedet.

Med børnestemmerne i skraldespandene har Ringkøbing-Skjern Kommunes huskunstner skabt lydinstallationer ud af en nødvendighed

Har du talt med din skraldespand i dag?

Spørgsmålet er umiddelbart lidt underligt, men er ikke desto mindre relevant i dagens Danmark, hvor de 12 grønne skraldespande i Ringkøbings gader fra og med onsdag vil takke for indsatsen, når man træder på fodpedalen og smider affald ned i dybet.

Egentlig har skraldespandene talt til brugerne, siden de blev installeret tidligere på året. Men stemmen i skraldespandene, der takkede med ordene ” Hej du, god stil!", var lidt for ’friskfyragtig sjællandsk’, syntes mange lokale.

Derfor har Ringkøbing-Skjern Kommunes huskunstner Inge Agnete Tarpgaard nu i samarbejde med kommunens Vej- og Parkafdeling og med hjælp fra sine egne to børn og 54 sjette-klasses elever fra Ringkøbing Skole produceret nye lydstumper med tak fra nogle af alle de børn, der skal overtage kloden.

- Børnene har selv været med til at bestemme, hvad der skulle siges. Nogle har talt i kor, andre på tomandshånd eller solo, fortæller Inge Agnete Tarpgaard og tilføjer, at én skraldespand f.eks. leverer følgende tak-for-mad-rap: ”Tak for mad, det gør mig glad, det er på mode at passe på vores klode”, mens andre tager skraldet med et ”Uhm, gi’ mig mer’” og ”Tak! PS du ser godt ud i dag”.

Fri fantasi

Som kunstner under Statens Kunstfonds huskunstnerordning ”Artist in Residence”, er Inge Agnete Tarpgaard netop tilknyttet Ringkøbing-Skjern Kommune for at bygge bro mellem børn og kunst- og kulturlivet.

- Det er så fedt at arbejde med børn, fordi deres fantasi ligger som en parallel verden lige ved siden af deres dagligdags verden. De hopper i forvejen imellem de to – i hvert fald indtil de når en vis alder, siger Inge Agnete Tarpgaard om det kunstneriske arbejde med børnene.

Men lydinstallationen har også en praktisk funktion:

- Vi aktiverede et stemmemodul i forbindelse med, at de skraldespande, der ikke fra starten af havde fodpedal, fik sådan én monteret, så man nu kan smide affaldet i, uden at skulle røre ved selve skraldespanden. Derfor kommer de 12 skraldespande, der har en komprimator, som kan presse affaldet sammen, nu med en tak og en pep-talk til folk, der bruger skraldespanden, fortæller teamleder ved Ringkøbing-Skjern Kommunes Vej- og Parkafdeling, Bent Venborg.

- Inge Agnete Tarpgaard henvendte sig for at høre, om hun ikke skulle sørge for at få indtalt nye beskeder med nye stemmer, og det sagde vi ja tak til, fortæller Bent Venborg.

Smarte skraldespande

Mens børnene har bestemt budskabet, er det Bent Venborg og hans kolleger i Vej og Park, der fra en computer kan styre skraldespandenes stemmemodul – og som ligeledes via computeren får en melding, når en skraldespand skal tømmes, og kan se, hvilke skraldespande, der hurtigst bliver fyldt.

Og fyldt, det bliver skraldespandene. Siden skraldespandene blev opstillet i begyndelsen af skolernes sommerferie har de taget pænt imod over 100.000 liter affald.

- I perioder har vi haft affald spredt ud over Ringkøbings bymidte, fordi mågerne hev affaldet ud af de gamle skraldespande. Det kan de ikke længere komme til, så derfor har vi opnået at få renere gader rundt om i byen, siger Bent Venborg.

 

FAKTA:

6. klasserne på Ringkøbing-Skole har lagt stemmer til den lydinstallation, der nu får skraldespandene i Ringkøbings bymidte til at takke for skraldet med en variation af små korte sætninger – på vestjysk og med de dialekter, de ellers synes er sjove at bruge, og som de kender fra f.eks. børne-tv.

Skraldespandene i Ringkøbings midtby takker for skraldet på mange forskellige måder. Nogle af lydoptagelserne lyder således:

  • Tak - merci - thank you - danke schön
  • Tak! PS: du ser godt ud i dag
  • Et tak for mad rap (tak for mad, det gør mig glad, det er på mode at passe på vores klode)
  • Uhm! Gi’ mig mer’
  • Uhm! jeg elsker skrald
  • Du er skrald-lækker
  • Juhu, mere skrald! Men mindre i naturen.