21. september 2019

Lodsejere langs nationalparkens ’rygrad’ får nu kaffebesøg

Foto: Merete Jensen

Samtidig med, at Nationalpark Skjern Å-Udvalget indkaldte til informations- og dialogmøder i hhv. Sdr. Felding den 3. september og i Skjern den 11. september, tog to landudviklingskonsulenter ud til en snak med nogle af de første af foreløbig 200 lodsejere i nationalparkens ’rygrad’.

Lodsejerne, der alle har jord i områderne langs den centrale del af den kommende nationalpark i Skjern Enge, Skjern Å-området og ved Borris Hede bliver på aftalte kaffebesøg spurgt om deres holdning til en nationalpark – og om, hvad der skal til for at de kan se en fremtid for hele – eller dele af – deres jord inden for nationalpark-afgrænsningen.

Derfor kunne den ene af de to konsulenter, Tove Urup Madsen fra det lokale konsulentfirma Landudviklerne, da også fortælle deltagerne på informations- og dialogmøderne, at processen er godt i gang:

- Vi spørger bl.a. hvilke muligheder en nationalpark kan give den enkelte lodsejer – og hvilke bekymringer man eventuelt har ved at gå med i en nationalpark. Mange lodsejere kan godt se perspektiver i en nationalpark, fortalte hun og pegede på, at måske især spørgsmålet om, hvor de ser deres landbrugsbedrift om 10 år, udfordrer en del lodsejere.

- Vi drøfter også med lodsejerne om de eventuelt kan se fordele i, at dele af deres jord indgår i nationalparken, forklarede Tove Urup Madsen og gentog, at det grundlæggende princip for alle samtaler er, at det er frivilligt, om man vil indgå i nationalparken eller ej, ligesom det efter oprettelsen af en nationalpark stadig er lodsejeren, der bestemmer, om der fx. kan oprettes stier eller opsættes informationsskilte på vedkommendes jord.

Én blandt seks nationale parker i Danmark

Inden Tove Urup Madsens oplæg havde tilhørerne i Sdr. Felding fået en velkomst af viceborgmester i Herning Kommune, Anne Mette Bang Rasmussen og et oplæg om de bosætnings- og fastholdelsesfordele, der kan være for en by som Sdr. Felding.

- Vi vil gerne have børnefamilier til byen, og unge mennesker kigger på herlighedsværdien ved at have naturen lige uden for baghaven, når de køber hus, sagde landmand Paul Pedersen. Han pegede desuden på, at en nationalpark vil give området et løft og påvirke huspriserne positivt.

På mødet i Skjern tog borgmester og formand for Nationalpark-Udvalget Hans Østergaard i sin velkomst udgangspunkt i, hvor snublende tæt Danmark var på at få en Nationalpark Skjern Å allerede i 2012 og forklarede, at baggrunden for at gøre et nyt forsøg på at skabe en nationalpark bunder i den udbredte ærgrelse, der opstod lokalt og nationalt efter aflysningen i 2012.

- Vi har noget, vi er stolte af og viser det gerne frem. Det er vel dét, en nationalpark handler om. Og forestil jer, hvis vi kommer på danmarkskortet som én af bare seks nationale parker, sagde også 2. viceborgmester Kristian Andersen i et oplæg om visionen for nationalparken.

Dialog om fordele og bekymringer

Efter oplæg og kaffepause var der på begge informations- og dialogmøder opsat caféborde, hvor deltagerne kunne komme i snak med repræsentanter for Nationalpark-Udvalget og Den Grønne Følgegruppe.

Her blev der tegnet nye streger på midlertidige kort, da en grundejerforening kom og bad om at komme med inden for projektområdeudkastet til nationalparken, ligesom der blev udtrykt en vis skepsis over nationalparkplanerne fra en yngre landmand, der var nervøs for, om han stadig kunne forrente den millioninvestering, han har lagt i gården, hvis dele af jorden ligger i en nationalpark:

”En nationalpark har ingen som helst betydning for, hvad du må dyrke på din jord”, lød svaret fra medlemmer af Nationalpark Skjern Å-Udvalget.

Også udvalgets formand peger på, at Nationalparkloven er underlagt anden planlovgivning, ligesom regelsættet for f.eks. områder under Natura2000- eller §3-fredningsbestemmelserne er stærkere end nationalparkloven:

- I både Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning Kommune er vi meget bevidste om den betydning landbruget har og historisk set har haft for vores udvikling og velstand, siger borgmester Hans Østergaard og peger på, at en nationalpark frem for restriktioner og benspænd vil kunne give nye produktionsmuligheder for ejerne af de marginaljorde, der er tænkt ind i nationalpark-planerne.

 

FAKTA:

De to rådgivende konsulentvirksomheder Orbicon og Landudviklerne står i spidsen for dialogen med foreløbig 200 lodsejere i Skjern Enge, ved Skjern Å og ved Borris Hede. I løbet af efteråret vil de 200 besøg blive evalueret. I alt er der op imod 1.800 store og små lodsejere i det område, der ligger inden for det offentliggjorte projektområdeudkast for Nationalpark Skjern Å.

Som altid kan man læse mere om arbejdet med Nationalpark Skjern Å på Ringkøbing-Skjern Kommunes projektside på https://www.rksk.dk/om-kommunen/projektsider/skjern-aa ligesom man kan følge med på facebooksiden Nationalpark Skjern Å.