Erhvervsaffald er en samlet betegnelse for kasserede produkter og affald fra blandt andet fremstillingsvirksomheder, institutioner, handel og kontorer.
Hvis du vil aflevere erhvervsaffald på genbrugspladserne, skal du forinden ansøge om det. Du skal bruge selvbetjeningen nedenfor.
Du kan læse mere om erhvervsaffald under de forskellige punkter længere nede på siden.
Virksomheder kan aflevere affald på genbrugspladsen, men det kræver klistermærke i forruden.
Din virksomhed har adgang til genbrugspladserne i Hvide Sande, Ringkøbing, Skjern, Tarm og Videbæk samt i Tim, Kloster, Spjald, Bork, Lem og Troldhede.
Virksomheder, som ønsker at aflevere affald på genbrugspladserne, skal selv tilmelde sig ordningen.
Virksomheder, som ikke er meldt til ordningen, har ikke adgang til genbrugspladserne.
Der udleveres et antal mærkater svarende til det antal ansatte, som virksomheden er tilmeldt med:
1 ansat = 1 mærkat.
2-5 ansatte = max 5 mærkater.
6-10 ansatte = max 10 mærkater.
10 eller derover = mærkater efter antal ansatte, dog max. 30 stk.
Øvrige virksomheder = 1 mærkat.
Mærkaterne skal være monteret i nederste, venstre hjørne af bilen.
Der er skrevet cvr-nummer og bilens indregistrerings-nummer på mærkaterne, når de sendes til virksomheden.
TILMELD DIG ONLINE HER, hvis din virksomhed skal have adgang til genbrugspladsen.
Derudover gælder følgende:
Der er kun adgang med indregistrerede køretøjer op til 3.500 kg plus trailer.
Virksomheder må aflevere op til 200 kilo farligt affald om året på genbrugspladserne, hvis de er tilmeldt genbrugspladsordningen for erhverv. Hver enhed må højst veje 25 kilo. Vi vejer det farlige affald, og I får en kvittering på, at det er afleveret korrekt.
Farligt affald kan kun afleveres på de 5 store genbrugspladser i Hvide Sande, Ringkøbing, Skjern, Videbæk og Tarm.
BEMÆRK - DE SÆRLIGE RETNINGSLINJER FOR AFLEVERING AF ASBEST - Se reglerne her
Hvad koster det at benytte genbrugspladsen?
Virksomhederne betaler et gebyr for at benytte genbrugspladsen. Gebyrets størrelse er afhængig af virksomhedens branchekode, og for håndværkere og anlægsgartnere er gebyret desuden afhængig af antal ansatte.
Virksomhederne skal betale gebyr for hvert P-nummer og tilhørende branchekode, som ønsker at benytte genbrugspladsen. P-nummeret står for produktionsenhed og angiver virksomhedens geografiske placering.
Håndværkere og anlægsgartnere skal ved tilmelding være opmærksom på at tilmelde sig med det korrekte antal ansatte.
Gældende gebyrer:
Alle beløb er inklusiv moms.
Din virksomhed kan mod ekstra gebyr tilmelde flere biler, som alle kan benytte genbrugspladserne i Hvide Sande, Ringkøbing, Skjern, Videbæk og Tarm samt i Tim, Kloster, Spjald, Bork, Lem og Troldhede, til bortskaffelse af erhvervsaffald.
Hvis virksomheden skal bruge flere mærkater, skal der fremover betales en ekstra takst pr. mærkat:
Har virksomheden flere biler end ansatte og derfor ønsker flere mærkater, end kategorien tillader, skal der fremover betales en ekstra takst pr. mærkat. Har man fx 6 køretøjer med behov for mærkater, men kun 5 ansatte, og er man tilmeldt kategorien 2-5 ansatte, vil en ekstra mærkat koste 2.062 kr.
Hvis virksomheder indenfor kategorien øvrige virksomheder skal bruge flere mærkater, skal der fremover betales 2.012 kr. pr. mærkat. Har man fx 5 ansatte med behov for mærkater, vil det således koste 5 x 2.012 kr. = 10.060 kr.
Håndværksvirksomheder og anlægsgartnere, der er bosat uden for kommunen, kan købe 30 dages adgang til genbrugspladserne:
Øvrige virksomheder: 503 kr. for 30 dage.
Asbest-støv er ekstremt skadeligt for mennesker. Derfor stiller loven om arbejdsmiljø strenge krav til håndtering af asbest. På den baggrund er der lavet regler for aflevering af asbest og eternit på genbrugspladserne i kommunen.
Hvis din virksomhed er tilmeldt adgang til genbrugspladsen, gælder følgende regler, når du afleverer:
Da man ikke umiddelbart kan skelne asbestholdige og ikke asbestholdige tagplader, håndteres alle tagplader som asbestholdige plader på genbrugspladserne.
Her bestiller du bigbags og afhentning
Asbest og eternit kan også afleveres hos affaldsselskabet AFLD. Læs mere om priser og betingelser på www.afld.dk
Farligt affald
Farligt affald er for eksempel kemikalier, olierester, maling og batterier. Virksomheder må aflevere op til 200 kilo farligt affald om året på genbrugspladserne, hvis de er tilmeldt genbrugspladsordningen for erhverv. Hver enhed må højst veje 25 kilo.
Når der bliver afleveret farligt affald på genbrugspladserne, vejer vi det farlige affald, og virksomheden får en kvittering på, at affaldet er afleveret korrekt. Virksomheden skal udfylde denne blanket med navn, affaldstype og -mængde med mere. Det er en stor hjælp for os, hvis I udfylder blanketten hjemmefra.
Hvis en virksomhed har enheder, der vejer mere end 25 kilo, eller hvis virksomheden har over 200 kilo farligt affald om året, skal der laves en aftale med et godkendt firma om at hente affaldet.
Kommunen har afhentnings- og tømningsordninger, for alt ikke-genanvendeligt farligt affald, som kommunens virksomheder, som udgangspunkt, har pligt til at benytte.
Ordningen varetages af AFLD.
Hvis du ønsker, at anvende andre end AFLD, skal du søge om fritagelse.
Kommunen kan meddele fritagelse til virksomheder når:
Sådan ansøger du
Hvis du har en virksomhed, som ønsker at anvende en anden registreret affaldsaktør, kan du enten henvende dig til dem og lade dem udfylde et ansøgningsskema, eller også kan du selv udfylde det såfremt du har alle oplysninger, som skal anvendes til udfyldelse af skemaet.
Ansøgningen skal dog altid være påført en underskrift fra din virksomhed.
Du kan benytte følgende webformular til ansøgning om fritagelse.
Det farlige affalds EAK-kode kan findes i affaldsbekendtgørelsens bilag 2.