22. juni 2022

Uhæmmet natur i Hemmet er kommunens vilde finaleprojekt

Uhæmmet natur i Hemmet er kommunens vilde finaleprojekt

Med æbletræer og bærbuske på grønsværen er det tidligere stadion i Hemmet omdannet til vildt naturområde - og udpeget som kommunens finaleprojekt i miljøministerens konkurrence om Danmarks Vildeste kommune. Torsdag indvies området bl.a. med fælles Skt. Hans-bål.

Vestjyllands vildeste landsby. Dét var ambitionen i Hemmet, da landsbyen i den sydligste del af Ringkøbing-Skjern Kommune sidste sommer gik i gang med at forvandle et hensygnende sportsstadion til et vildt naturområde midt i byen.

Og står det til Vores Vilde Vestjylland-sekretariatet under Ringkøbing-Skjern Kommune, så gør Uhæmmet i Hemmet-projektet også Hemmet til Danmarks Vildeste landsby.

Som et led i kommunens deltagelse i Danmarks Vildeste Kommune-konkurrencen under Miljøministeriet, er det nemlig Uhæmmet i Hemmet-projektet, der nu er indsendt som finaleprojekt på vegne af hele Naturens Rige.

- I Hemmet har de vist, at afviklingen af et gammelt stadion kunne medføre ny udvikling og naturoplevelser for beboere i alle aldre. Projektet har fokus på samskabelse, borgerinddragelse og fremme af et natursyn med øget fokus på biodiversitet, siger biolog i Vores Vilde Vestjylland-sekretariatet, Julie Storm Stausholm.

Hun peger på, at projektet, der er opstået på initiativ af lokale ildsjæle, slet ikke er slut endnu, men fortsætter:

- De arbejder videre, bl.a. ved at inspirere borgerne til selv at gøre en indsats i deres egne haver og som inspiration til andre mindre landsbyer og bysamfund, hvor man måske ikke umiddelbart synes, man har plads til at arbejde for en øget biodiversitet, forklarer Julie Storm Stausholm.

Dermed gør Uhæmmet i Hemmet netop dét, som Miljøministeriets konkurrence opfordrer til: skaber det gode eksempel og trækker på lokal borgerinddragelse og engagement.

Indvielse med rundtur og Skt. Hans-bål

Den 23. august offentliggør miljøminister Lea Wermelin, om Uhæmmet i Hemmet-projektet og Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt de ti danske kommuner, der går videre til finalen i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune. Præmien er 1 mio. kr., der skal bruges til at skabe mere vild natur.

Allerede nu kan man læse de øvrige 97 danske kommuners grønbog med vilde finaleprojekter på Miljøministeriets hjemmeside

Inden da inviterer Hemmet Borger- og Erhvervsforening allerede i denne uge til officiel indvielse af naturområdet på det gamle stadion i Hemmet.

Det sker på torsdag den 23. juni kl. 16.30, hvor Ringkøbing-Skjern Kommunes skovfoged, Poul Gregersen, vil holde en tale og plante et Ingrid Marie-æbletræ, hvorefter der er rundvisning i området.

Herefter er der fællesspisning for de lokale – og mulighed for, at besøgende kan nyde en medbragt madkurv ved et af bord-bænkesættene midt i naturområdet, før dagen afsluttes med Skt. Hans-bål og fællessang.

På kommunens hjemmeside kan man finde alle de øvrige initiativer og projekter under Vores Vilde Vestjylland/Danmarks Vildeste Kommune-konkurrencen, ligesom man fortsat kan følge arbejdet for en vildere natur med mere plads til biodiversitet på Facebooksiden Naturens Rige – Vores Vilde Vestjylland.

 

FAKTA:

Fra stadion til natur

Målet med Uhæmmet i Hemmet var at sætte Hemmet på landkortet og at omdanne den 1,5 ha store, flade græsplæne på det gamle sportsstadion til et summende, blomstrende, velsmagende og rekreativt område, hvor glæden ved naturen kan opleves af borgere i alle aldre.

Tanken var, at området skal være et lokalt naturområde, som giver anledning til dialog og begejstring, bl.a. ved at der etableres en 800 meter lang sti, områder med vand, sten- og jorddiger samt gemmesteder foruden plantning af vilde, hjemmehørende blomster og urter, bærbuske, frugttræer af gamle sorter og forskellige løvtræer.

 

Den 23. august offentliggør miljøminister Lea Wermelin, hvilke ti danske kommuner, der går videre til finalen i konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Præmien er 1 mio. kr., der skal bruges til at skabe mere vild natur.

Allerede nu kan man læse de danske kommuners grønbøger med vilde finaleprojekter på Miljøministeriets hjemmeside på: https://dkvild.dk/kommune/hvad-goer-kommunerne/